Hetz på nettet får unge til at droppe drømmen om politik
Risikoen for at få verbale tæsk på sociale medier afholder unge mennesker fra at stille op til kommunalvalget
De sociale medier er et nemt sted at komme af med sine budskaber, og politikere bruger i stor stil facebook som platform for deres valgkamp.
Men det sociale medie har en bagside, der betyder, at unge politkerspirer dropper at stille op til valg i frygt for personlig hetz fra vrede borgere. Kommentarerne kan være alt fra sure opstød til trusler om sabotage, som at få kastet æg og tomater i hovedet. Dødstrusler er ikke uset i denne sammenhæng heller.
- Det er noget, som mange tænker meget over, inden de stiller op, og mit indtryk er også, at det afholder folk fra at stille op i politik, siger Jacob Klivager fra SFU til TV2 ØSTJYLLAND.
I en rundspørge til andre ungdomspartier har TV2 ØSTJYLLAND fået lignende kommentarer.
20 årige Emil Rose fra Aarhus er en af dem, der pakkede ideen om at sidde i byrådet sammen – til trods for han elsker en rask diskussion. Både ansigt til ansigt og på skrift.
- Mine venner kender mig som en, der griber pennen, og det er mig, der starter en debat. Det er mig, der plejer at gå til den, siger Emil Rose.
Han har været politisk aktiv, siden han var 15 år gammel og valgte tidligere i år at stille op til kommunalvalget i Aarhus Kommune og forfølge drømmen. Men Emil Rose nåede kun at stå kort tid på listen for Liberal Alliance. Han har trukket sit kandidatur tilbage.
- Politik er alt. Det omgiver os i alt hvad vi foretager os i vores liv. Og det ville have været fedt at kunne præge dagsordenen. Og ja, det ville da bare være fedt at komme ud at debattere på mit gamle gymnasium. Det er lidt en drengedrøm, men jeg vurderede, om det var det værd kontra det at blive 'bashet' hver dag på de sociale medier, og så tænkte jeg bare, at jeg godt kunne finde noget andet at bruge min tid på, siger Emil Rose.
Han havde blandt andre fulgt sin parti-kollega Anders Burlund fra Randers og kommentarsporene på hans opslag på de sociale medier.
Bette barn – har du tabt sutten?
Anders Burlund er spidskandidat for Liberal Alliance ved kommunalvalget i Randers til trods for risikoen for barske kommentarer på nettet. Han ligefrem dyrker at gå i dialog med dem, der ligger ham for had på nettet.
TV2 ØSTJYLLAND var med på sidelinjen, da Anders Burlund skulle mødes med en af de personer, som han selv synes havde været for grov i tonen i en kommentar. Kommentarerne var faldet i Facebook-gruppen Facebook Randers, hvor Anders Burlund havde delt et opslag om, at han ikke ville finde sig i at blive chikaneret på de sociale medier.
Carsten Madsen er manden bag disse kommentarer:
"Uden at blive politisk så er deres program så dumt, at det burde være ulovligt".
"Du hører da ikke, jeg eller mine kolleger hyler som et bette barn, der mangler sutten. Du har selv valgt at være offentlig, så du burde have vidst, at det er øretævernes holdeplads".
Carsten Madsen og Anders Burlund mødte hinanden på en bænk i Randers, og Carsten Madsen står inde for sine kommentarer. Han mener dog, at computerne er med til at skærpe tonen.
- Nogle gange går det stærkt, når man sidder der bag tasterne. Nogle gange for stærkt, siger Carsten Madsen.
Til daglig arbejder Carsten Madsen som chauffør i driftsafdelingen i Randers Kommune, og han kommenterer meget ofte på de lokale politikeres Facebook-opslag.
- Jeg har altid sagt min mening, og jeg kan simpelthen ikke lade være. Politikere siger aldrig, hvad de mener. Det er en stor gang plidder-pladder, og det lader jeg dem vide, at jeg synes, siger Carsten Madsen.
Anders Burlund bruger mange timer om ugen på at svare på de kommentarer, som folk har til ham på Facebook, og mødet med Carsten Madsen har givet politikeren et godt indblik i, hvad der gør, at tonen på Facebook er, som den er.
- Jeg har fået en indsigt i den frustration, som nogle mennesker sidder med derude bag skærmene, men jeg er også blevet endnu mere klar på, hvor vigtigt det er, at vi har en god dialog, siger Anders Burlund.
Du kan møde Emil Rose, der trak sit kandidatur til byrådet i Aarhus Kommune ved at klikke på videoen øverst i artiklen. Herunder kommer forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Jakob Linaa Jensen, med sit bud på, hvad det betyder, at kandidater skræmmes væk.