Lys for bedre psykiatri: Vi husker, hvad politikerne har lovet
Lørdag blev der tændt lys for psykiatriske patienter og deres pårørende
Lørdag eftermiddag var det lidt lettere at få øje på lys i mørket i Aarhus.
Ikke kun på grund af de mange lyskæder og julepyntede butiksvinduer, der pryder midtbyen i øjeblikket.
Men også med hjælp fra en række organisationer, der i går gik sammen om et lysoptog for at sætte fokus på psykiatrien.
TV2 ØSTYLLAND har de seneste mange uger sat fokus på psykiatrien. Blandt andet med fortællingen om 25-årige Jonatan, der blev udskrevet til gaden. Kun 48 timere senere var han død.
Siden er flere psykisk syge og pårørende stået frem for at fortælle om deres oplevelser med psykiatrien.
Arrangementet hed LYS I MØRKET og foregik på Klostertorvet.
- Vi tænder lys for psykiatrien for at sige, at vi har et håb for de mennesker, der er i behandling og for deres pårørende. Det ser alt for sort ud i øjeblikket, siger landsformand for Sind, Knud Christensen.
I forbindelse med valgkampen har flere politikere lovet et markant løft til psykiatrien. Hvis de altså bliver valgt ind til kommunalvalget den 21. november.
- Jeg tror på, at der sker noget. Problemet er, at vi på tirsdag vælger medlemmer af regionsrådet og kommunalbestyrelserne. Men hvis vi skal have psykiatrien til at flytte sig, skal politikerne på Christiansborg også medvirke. Så det her er en manifestation om, at vi i fællesskab skal huske at gøre noget ekstra for psykiatrien. Også efter valget, siger Knud Christensen.
Stort gab
Og skulle de forskellige kandidater efter valget have glemt, hvad de lovede i valgkampen, er der hjælp at hente.
- Vi husker, hvad politikerne sagde, når vi kommer efter valget. Vi har taget notater til valgmøderne. Dem gemmer vi, så vi kan mide politikerne om, hvad de lovede, siger Knud Christensen, der mener, at psykiatrien har brug for et markant løft:
- Fra 2007 hvor region Midt blev dannet og til nu er der kommet 54 procent flere patienter, men der er kun kommet 30 procent flere penge. Så lige nu og her mangler der 300 mio. kroner årligt i den regionale psykiatri. Det siger noget om, hvor stort et gab, der er, siger Knud Christensen.
Han håber, at kampen for en bedre psykiatri fortsætter efter valget.
- Jeg tror på, at vi får valgt nogen regionspolitiker, som har indset, at der skal gøres noget. Sammen med dem kan vi henvende os til folketingspolitikerne, siger Knud Christensen.