Magtesløs husejer: Larmen fra motorvejen er psykisk terror
Silkeborgmotorvejen larmer så meget, at beboere langs projektet kalder det psykisk terror. Millioner er afsat, men det er ikke nok, mener en husejer
Huset blev bygget som et drømmehus, men nu overdøver støjen fra den nærliggende motorvej drømmen om hus og have. Sådan er følelsen fra Line Bojsen, som sammen med mand og to børn bor få hundrede meter fra Silkeborgmotorvejen.
- Vi er voldsomt plaget af støjen, som faktisk er ved at tage livskvaliteten fra både min kæreste og jeg, fortæller Line Bojsen, der sammen med sin mand byggede deres drømmehus i Buskelund, som nu ligger klods op ad motorvejen.
I 2011 besluttede familien at bygge hus i Buskelund. De var klar over, at motorvejen ville komme, men de besluttede at bygge alligevel, fordi de dengang fik at vide, at støjen ikke ville blive et problem.
- Det skulle larme som en støjsvag opvasker, men det har vist sig ikke at passe. Vi købte grunden ud fra de beregninger, som vi blev lovet af Vejdirektoratet, siger hun.
Line Bojsen mener, at det først er nu i forbindelse med valget, at lokalpoltikerne viser interesse.
Hun mener, at kommunen har lænet sig opad Vejdirektoratets forudsigelser om støjgenerne, men burde have taget et større ansvar. Hun håber, at mange politikeres pludselige interesse ikke skyldes valgkampen.
- Tomme ord kan ikke bruges, siger hun.
Udvalg forstår godt husejeres bekymring
I Vej- og Trafikudvalget forstår de godt de bekymrede husejere.
- Jeg har været ude at besøge nogle af dem. Jeg betragter ikke motorvejen som færdig, før vi finder en løsning, siger formand for Vej- og Trafikudvalget i Sikeborg Kommune, Gitte Villumsen (V).
Er der hold i husejerens anklage, når hun påstår, at lokalpolitikere som dig selv kun interesser sig for støjen her op til valget?
- Sådan er det, når der er valg. Så er der mange områder, som der bliver talt om. Venstre har reelt arbejdet på det her område. Vi kan ikke umiddelbart selv løse det, fordi det er staten, der har det endelige ord. Men vores holdning er, at motorvejen ikke færdig, før der kommer en løsning, siger hun.
Buskelund er ikke en del af planerne
40 millioner kroner. Det er foreløbigt det beløb, som Vejdirektoratet har foreslået transportministeren at afsætte til støjdæmpningen på dele af den 30 kilometer lange motorvej.
Men forslaget kommer støjplagede boligejere fra Kejlstrupvej til Resenbro-krydset til gode. Altså ikke Buskelundområdet, som Line Bojsen bor i sammen med sin familie.
- Det er da positivt, at der endelig sker noget. Det er dog forkert at konkludere, at den ene er mere plaget end den anden. Der er tale om, at der larmer lige meget for alle. Jeg håber, at der kommer til at ske noget for os også, siger Line Bojsen.
Larmen holder dem indendøre
De havde forestillet sig mange gode sommeraftener på stentereassen. Men nu træder de sjældent på fliserne. Støjen er blevet til larm, som holder dem indendøre.
- Vi har købt ekstra støjisolerende vinduer, fordi vi føler, at vi bor opad den tyske autobahn, siger Line Bojsen.
Men er der ikke en indbygget risiko for larm, hvis man vælger at bygge op ad en planlagt motorvej?
- Selvfølgelig er der en risiko, men det er ikke det, vi blev lovet. Vi blev lovet, at motorvejen ville larme som en støjsvag opvasker. Vi føler, vi har købt katten i sækken. Lige nu ved vi ikke, hvordan det ender, siger hun.
Larmen har været så dominerende, at de nu overvejer at sælge huset. Familien mener, en støjdæmpende mur eller lignende kan få glæden tilbage i hjemmet.
- Det er psykisk terror. Min kæreste og jeg har ikke lyst at være her. Konsekvensen er, vi kan blive nødt til at tage et tab på huset, hvis vi skal af med det, siger Line Bojsen.