Bombe i budgettet: Aarhus mangler 1,6 milliarder kroner

Rådmand Nicolaj Bang (K) fra Teknik og Miljø kalder situationen for alvorlig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Aarhus Kommune mangler 1,6 milliarder kroner at bygge for frem mod 2034, viser et nyt anlægseftersyn. Situationen udfordrer byrådets kommende budgetforhandlinger.

Sådan lyder det tirsdag i en pressemeddelelse fra kommunen.

De seneste regnskaber i Aarhus Kommune har vist, at kommunen ikke får de indtægter ind til at bygge for, som man forventede.

Derfor blev det i sidste års budgetforlig besluttet, at borgmesterens afdeling skal fremlægge et anlægseftersyn for at sikre balance mellem indtægter og udgifter.

Det eftersyn er blevet fremlagt tirsdag, og det er altså bitter læsning for folk, der har glædet sig til at se byggekranerne i aktion rundt i byen.

Svigtende grundsalg

"Det er særligt grundsalget, der er gået helt i stå i Aarhus Kommune. Eftersynet peger på, at det skyldes udsving i generelle samfundskonjunkturer som for eksempel renteforhold, manglende udbud, langsom og unødig sagsbehandling samt politiske ønsker, der gør det svært at sælge grunde", står der i pressemeddelelsen.

Derudover mangler der penge fra de såkaldte tilbagekøbsklausuler, der vedrører historiske salg af kommunale grunde, hvor ejerne efter en årrække kan købe sig fri af en tilbagekøbsklausul, hvorved kommunen opnår en indtægt.

"Her har det været forudsat, at pengene ville komme tidligere, end det reelt har vist sig. Pengene kommer stadig ind, men senere end forventet, og derfor mangler pengene til at bygge for nu og her."

Får vi ikke de penge ind, som vi regner med, ja - så har vi også færre penge til at bygge for
Jacob Bundsgaard (S), borgmester, Aarhus Kommune

I pressemeddelelsen udtaler borgmester Jacob Bundsgaard (S), at man allerede i 2023 så mørke skyer trække op på horisonten med meget færre grunde solgt og færre penge ind i kassen.

"Får vi ikke de penge ind, som vi regner med, ja - så har vi også færre penge til at bygge for eksempel børnehaver, plejehjem, sikre klima og mobilitet og mange andre ting. Derfor satte jeg gang i et anlægseftersyn, som skulle endevende området og komme med forslag til, hvordan vi får bragt det her i orden. Det har vi fået, og derfor vil jeg drøfte med mine byrådskolleger, hvordan vi får det her løst. Det er en bunden opgave," siger Jacob Bundsgaard.

Risikerer statslige sanktioner

Aarhus Kommune har i de seneste år ligget langt over anlægsrammen, der er et loft for, hvor meget kommunerne må bygge hvert år.

I sidste års budget var der behov for at skubbe projekter for over en milliard kroner de efterfølgende år. Noget lignende er tilfældet i budgettet for 2024, hvorfor der uanset de manglende indtægter vil være behov for at prioritere i anlægsområdet for at undgå statslige sanktioner.

Nicolaj Bang (K), der er rådmand for Teknik og Miljø, kalder situationen for en alvorlig udfordring, og han pointerer, at det er et fælles ansvar i hele byrådet at finde finansiering til de mange projekter, som politikerne allerede har lovet aarhusianerne at levere.

"Samtidig skal vi også realisere den mobilitetsplan, som er forudsætningen for, at aarhusianerne også om ti år har en tilgængelig by. Hvis vi ikke kan udføre mobilitetsplanen i praksis, falder vores klimaløfter også, så det er et fælles ansvar, der skal løftes,” siger Nicolaj Bang i kommunens pressemeddelelse.

Partierne skal nu tage plads rundt om bordet for at drøfte en løsning frem mod det endelige budgetforlig, der ventes i slutningen af september.

TV2 Østjylland arbejder på reaktioner fra øvrige politikere i Aarhus' byråd.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her