17-årige Tobias fra Bornholm laver eksplosioner i Grenaa
17-årige Tobias Ipsen har taget turen fra Bornholm til 3D College i Grenaa for at forfølge sin drøm om at lave effekter til film.
Out of Nothing står der på den 17-årige Tobias Ipsens computerskærm. Sætningen indrammer hans passion for at kunne bruge computeren til at skabe noget stort ud af ingenting.
- Jeg synes, det er helt vildt fedt at animere. Jeg kan lære at lave lige, hvad jeg vil. Jeg har friheden til at skabe noget ud fra ingenting, siger Tobias Ipsen på sit kollegieværelse på 3D College i Grenaa.
Læs også:
Han var 11 år, da han begyndte at redigere videoer på computeren. Først lagde han små videoer op på YouTube. Lidt efter lidt prøvede han kræfter med mere avancerede programmer, som han fandt vejledninger til på nettet.
Uddannelse udbydes kun i Grenaa
Den nu 17-årige bornholmer udviklede med tiden en særlig interesse i 3D, og i sommer valgte han at tage næste skridt mod sin drøm om at lave effekter i film.
Han flyttede til Grenaa for at begynde på erhvervsuddannelsen multimedie animator på 3D College, det eneste sted i landet, der udbyder den type erhvervsuddannelse.
- Efterhånden som jeg begyndte at arbejde i lidt mere komplekse programmer, stiftede jeg bekendtskab med 3D-effekter og fandt ud af, hvor spændende en verden det er, siger Tobias Ipsen til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Jeg plejer at sige, at jeg vil være ham, der laver eksplosionen, du ser i en actionfilm. Når du producerer film i dag, er der virkelig mange ting, der bliver lavet i 3D.
Grenaa: Mekka for nicheuddannelser
Der er i alt tilknyttet 80 elever på hovedforløbene som henholdsvis multimedie integrator og animator i Grenaa.
Mange af dem er ligesom Tobias Ipsen indlogeret på 3D Colleges skolehjem.
Igennem en række år har Viden Djurs i Grenaa specialiseret sig i at lave nicher - uddannelser som ikke er store, men som kræver høj grad af fagviden.
- Vi er ikke Købehavn eller Aarhus, hvor mange unge naturligt rykker til, siger Alex Townley Porsborg, afdelingsleder hos 3D College, til TV2 ØSTJYLLAND og uddyber:
- Derfor forsøger vi at skabe et unikt miljø med faglige workshops og sociale aktiviteter i fritiden, så eleverne oplever at blive en del af et fællesskab.
Skolehjemmet gør det også nemmere at tiltrække unge fra hele landet - ligesom 17-årige Tobias Ipsen fra Bornholm.
Fede fællesskaber og god mad
Han er hurtigt faldet til på skolehjemmet, hvor han har fået flere nye venner, som deler hans passion for 3D.
- Der er et rigtigt fedt fællesskab, så jeg føler mig på ingen måde alene. Folk har mange af de samme interesser, så man har masser at snakke om, siger han og uddyber:
- Og så er der alle de ting, jeg skal bruge. Jeg får maden serveret og bor tæt på skolen. Det eneste, jeg selv skal tænke på, er at holde mit værelse rent og få vasket mit tøj, så det går lige.
De unge kan også benytte svømmehallen og fitnesscentret, som ligger lige ved skolen.
Afdelingsleder: Gode jobmuligheder
Lige nu jagter Tobias Ipsen en praktikplads i Tyskland. Hans mor er tysk, og derfor snakker han sproget så godt, at han har lyst til at søge uddannelsesstillinger syd for grænsen.
- Fordi landet er så stort, så er der flere virksomheder her, som har brug for 3D-animatorer, og så kunne det være spændende at prøve at bo i udlandet, siger Tobias Ipsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Afdelingsleder for 3D College Alex Townley Porsborg forklarer, at selvom flere af eleverne søger pratikpladser i udlandet, så er jobmulighederne i Danmark større og større.
- Den digitale branche er i klar vækst i Danmark. Det er inden for spil og motion graphics, og der bliver også brug for flere og flere, som kan visualisere produkter og arkitektur, siger han.
Multimedie animator uddannelsen
- Multimedie Animator-uddannelsen udbydes af 3D College i Grenaa, der hører under Viden Djurs. Afhængig af din baggrund tager uddannelsen cirka tre år i alt.
- Det er en erhvervsuddannelse inden for multimedieområdet. Som uddannet Multimedie Animator kan man komme til at arbejde med visualisering og 3D inden for eksempelvis film, computerspil, reklamer og arkitektur
- Kommer du fra 9. eller 10. klasse, starter du på grundforløb 1 (20 uger). Derefter skal du på grundforløb 2 (20 uger), som er også er dér, du starter, hvis du ikke kommer direkte fra 9. eller 10. klasse
- Umiddelbart efter grundforløbet arbejder skolen sammen med eleven for at indgå en uddannelsesaftale om læreplads med en virksomhed
- Hovedforløbet veksler mellem skole og virksomhedspraktik og varer i alt 2,5 år – heraf samlet 1 år på skole og halvandet år i praktik
Kilde: ditbarnsfremtid.dk
Tobias Ipsen er også fortrøstningsfuld.
- Der er flere og flere ting, der bliver lavet i 3D, og det kommer formentlig kun til at fylde endnu mere i fremtiden, lyder forudsigelsen fra den 17-årige bornholmer.
Den 1. marts skal landets unge senest vælge, hvilken ungdomsuddannelse de vil begynde på. Det er ditbarnsfremtid.dk, der har gjort TV2 ØSTJYLLAND opmærksom på historien om Tobias fra Ipsen fra Bornholm.