Alexza har angst og får gavn af online undervisning: - Nu er jeg der næsten hver gang
Alexza Skov kæmper med angst og har derfor svært ved at møde op til fysisk undervisning. Online undervisning under nedlukningen har gjort hende meget mere stabil.
Alexza Skov er 20 år og kæmper med angst. Hun går på FGU i Grenaa for at tage sin 9. klasses eksamen.
FGU står for Forberedende Grunduddannelse og er et tilbud til unge, som har brug for at blive klar til en erhvervsuddannelse, gymnasial uddannelse eller til at få et arbejde. For Alexza Skov er målet at blive klar til at tage en SOSU-uddannelse som pædagogisk assistent.
Alexza Skov er transkønnet, og hendes forvandling fra dreng til pige har gjort hendes fortid hård. Hun har haft et alkohol- og stofmisbrug.
- Før i tiden havde jeg mange problemer med, at folk ikke kunne lide mig, så jeg gemte mig for virkeligheden. Så følte jeg ikke noget, for jeg var påvirket af stoffer, siger hun.
Kamp mod angst
På grund af sin fortid har Alexza Skov udviklet angst.
- Da jeg stoppede (misbruget, red.), så jeg virkeligheden, og at min fortid har ødelagt mig, siger hun.
Hun startede på FGU i august 2020.
- Jeg vil bevise over for mig selv, at jeg har viljestyrken til at kunne gøre, hvad jeg vil, siger hun.
Hvad er FGU?
- Den Forberedende Grunduddannelse (FGU) startede op i august 2019 og er for unge under 25 år, der ikke er klar til at gennemføre en ungdomsuddannelse, og som heller ikke er i beskæftigelse. Det kan være på grund af faglige, personlige eller sociale årsager.
- Formålet med FGU er, at eleven efterfølgende kan tage en erhvervsuddannelse, en gymnasial uddannelse eller et job.
- Elever på FGU får skoleydelse, og de starter og slutter individuelt på uddannelsen.
- Den Kommunale Ungeindsats vurderer, hvilke unge der er i målgruppen for FGU og fastsætter også, hvor længe eleverne skal gå der. Det er typisk fra et halvt til to år.
- FGU har 27 institutioner i landet, herunder FGU Østjylland, som har skoler i Randers, Norddjurs, Favrskov og Syddjurs kommune.
Kilde: UddannelsesGuiden og FGU Østjylland
Men på grund af sin angst har hun haft svært ved at møde op til den fysiske undervisning.
- Min angst har gjort, at jeg nogle dage er helt nedtrykt. Jeg har haft angst i mange år og altid haft svært ved at møde ind, siger hun.
Hun fortæller, at hun næsten mødte ind hver dag, da hun startede på FGU. Men hendes fremmøde faldt mere og mere med tiden sidste år.
- Nogle dage kan jeg ikke, og på de dårlige dage er jeg nødt til at melde mig syg for ikke at trække nogen med i faldet, siger hun.
Slet ikke den eneste
Og Alexza Skov er slet ikke den eneste elev på FGU, der har svært ved at møde op til fysisk undervisning. Ifølge en ny opgørelse kom den gennemsnitlige elev hos FGU Østjylland ikke til en fjerdedel af undervisningen i tredje kvartal af 2020.
Bag om fraværsprocenten
- En ny opgørelse fra Børne- og Undervisningsministeriet viser fraværsprocenter for landets FGU-institutioner.
- Med et gennemsnitligt fravær på cirka 25 procent i tredje kvartal af 2020 ligger eleverne fra FGU Østjylland over landstallet, som er på cirka 19 procent.
- Ifølge opgørelsen er der cirka 24 procent af FGU Østjyllands elever, der har over 40 procents fravær.
- Samtidig har cirka 36 procent af deres elever ikke haft noget fravær i tredje kvartal af 2020.
- Dermed er der en stor variation i den gennemsnitlige fraværsprocent på 25 procent.
- Det er værd at nævne, at elever med over 40 procents fravær for eksempel også dækker over tilmeldte elever, som slet ikke dukker op, og elever, som er langtidssygemeldte.
- Opgørelsen er den første af sin slags for FGU.
- FGU Østjyllands egne beregninger viser en fraværsprocent på 17 for første kvartal af 2021.
Kilde: www.uddannelsesstatistik.dk og FGU Østjylland
Direktør hos FGU Østjylland Kim Kabat er overrasket over tallene.
- Det overrasker mig, at fraværsprocenten ligger på over 20 procent. Det er høje tal, og de er også for høje, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Men direktøren fortæller, at fraværet forventeligt ligger højere hos elever på FGU end på ungdoms- og erhvervsuddannelser, da en del elever på FGU er kendetegnet ved et højt fravær i de systemer, de kommer fra.
- En del af eleverne står i sårbare situationer, siger han.
Lavere online fravær
Det tyder ifølge direktøren på, at flere elever hos FGU Østjylland møder op til online undervisning under nedlukningen i 2021. Institutionens egne beregninger viser, at fraværet hos deres elever ligger på omkring 17 procent i første kvartal af 2021.
Alexza Skov er en af de elever, som har fået mindre fravær ved at gå i skole hjemmefra.
- Nu er jeg der næsten til hver undervisning, siger hun.
Rikke Krogh er pædagogisk leder hos FGU i Grenaa, hvor Alexza Skov er elev. Rikke Krogh forklarer til TV2 ØSTJYLLAND, at eleverne er forpligtede til at melde sig ind og ud af en online skoledag. Der er et morgenmøde og et opsamlingsmøde igen omkring klokken 14. I løbet af dagen kan eleverne ringe underviserne op og sparre med dem.
Alexza Skov fortæller, at morgenmødet typisk varer en halv time, hvor de får forklaret opgaverne, og så kan hun ellers arbejde uforstyrret i sit eget tempo. For hende er det en fordel, at hun selv kan styre sin dagligdag i stedet for at skulle være på skolen en hel dag.
- Det er megafedt. Nogle af os har brug for at gå hjemme, for vi kan ikke overskue at stå op klokken lort om morgenen og bruge en hel dag der, siger hun.
Men lærer du noget, hvis du sidder hjemme og selv er herre over din tid?
- Ja, for klokken 14 hver dag tjekker de, om vi har lavet det, vi skal, og hvis vi ikke har det, får vi ikke penge (skoleydelse, red.) den dag, siger hun.
Alexza Skov fortæller, at det, at hun selv kan tilrettelægge sin tid til opgaverne, også er en fordel for hendes angst.
- Nogle dage er det helt slemt, og jeg ligger med angstanfald om natten. Så kommer jeg ikke i skole dagen efter, men jeg får stadig lavet det (opgaverne, red.) på et andet tidspunkt, siger hun.
Udover mindre fravær har Alexza Skov også fået det bedre.
- Det har løftet mit humør fuldstændig, og jeg er et bedre menneske nu i stedet for at være det negative vrøvl, man ikke har lyst til at være sammen med, siger hun.
Når verden brænder sammen
Med sine erfaringer fra nedlukningen for et år siden frygtede leder hos FGU Grenaa Rikke Krogh, at online undervisning under anden nedlukning ville få flere eleverne til at vende rundt på nat og dag og give mere fravær.
- Men jeg synes, vi har fået ret godt fat på vores elever den her gang, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Alexza Skov fortæller, at hun oplever, at underviserne accepterer hende for den, hun er.
- De har været der for mig, når jeg har haft mest brug for det. De kommer med gode råd til, hvis min verden brænder sammen, som den ofte gør, siger hun.
Og for en gangs skyld oplever hun, at hun klinger med dem.
- Jeg er den, der altid har haft et problem med lærerne. Men lige her har jeg altid haft det godt med dem, siger Alexza Skov.
Online i fremtiden
En større genåbning for landets skoler blev meldt ud tirsdag, og dermed kan FGU så småt begynde at afholde fysisk undervisning igen.
Alexza Skov håber, online undervisning kan fortsætte for hende selv og de andre elever, der har lyst til det. Hun er med i skolens elevråd og fortæller, at de nu skal drøfte, om online undervisning kan bruges hos FGU Grenaa fremover.
Ifølge pædagogisk leder Rikke Krogh vil skolen arbejde med, hvordan de i højere grad kan bruge online undervisning.
- Vi vil drøfte, at der måske er en gruppe elever, der vil have mere glæde af det. Nogle fag vil vi sagtens kunne lave online fremover, men vi har ikke besluttet noget endnu, siger hun.