De kæmpede for flere turister på stranden - pludselig blev projektet afbrudt

Efter flere års arbejde for at gøre projektet Fjellerup Strandliv til en realitet, satte en klage fra Danmarks Naturfredningsforening pludselig en stopper for projektet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
- Når det så ikke kan lykkes, bliver man jo ked af det på Fjellerup-borgenes vegne, siger Allan Gjersbøl Jørgensen (S), formand for kultur- og fritidsudvalget i Norddjurs Kommune.

På en grå novemberdag er der ikke megen aktivitet at spore på Fjellerup Strand.

Til gengæld er stranden flittigt besøgt af badegæster og turister i sommerperioden, hvilket i flere år har fået Norddjurs Kommune og flere lokale borgere til at gå i tænkeboks for bedre at udnytte potentialet.

Det endte i et forslag, der skulle imødekomme og tiltrække flere af de mange turister og de medfølgende penge, som lokalområdet higer efter. Blandt andet bød forslaget på en ny båd- og badebro, en strandpromenade, opholdsområder og legepladser spredt ud langs kyststrækningen.

Vi har haft speederen i bund i denne her proces og sørget for at være klar til dato.
Allan Gjersbøl Jørgensen (S), formand for kultur- og fritidsudvalget i Norddjurs Kommune

Men der er pludselig blevet sat en brat stopper for planerne.

For da kommunens udvalgsformand stod klar til at tage første spadestik til projektet 'Fjellerup Strandliv' fik en klage fra Danmarks Naturfredningsforening i Norddjurs projektet til at gå i stå.

Og det ærgrer Allan Gjersbøl Jørgensen (S), der er formand for kultur- og fritidsudvalget i Norddjurs Kommune.

- Vi har haft speederen i bund i denne her proces og sørget for at være klar til dato, siger han.

- Og når det så ikke kan lykkes, bliver man jo ked af det på Fjellerup-borgenes vegne, men egentligt også på de mange medarbejderes vegne, der har arbejdet på det her projekt. 

Årsagen til, at klagen har kunnet sætte en stopper for projektet, er fordi klagen har opsættende virkning. Det betyder, at byggeriet ikke må gå i gang, før klagen er behandlet. 

Derfor nåede kommunen ikke at sætte første spadestik inden deadline for tilladelsen, som udløb onsdag den 9. november. 

Danmarks Naturfredningsforening skriver blandt andet i foreningens tre klager til kommunen: 

Det er ikke i overensstemmelse med landskabets karakter, og det tager i høj grad ikke hensyn til landskabets særlige visuelle oplevelsesmuligheder.

Naturfredningsforening: Kommunen har sovet i timen

- Vi har klaget nu, fordi det har været nu, at vi formelt ville kunne påklage landzonetilladelserne, hvilket vi var i vores gode ret til. 

Det skriver Danmarks Naturfredningsforening i Norddjurs i en skriftlig udtalelse til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge foreningen har Norddjurs Kommune sovet i timen, da de har arbejdet med projektet i flere år uden at få det igangsat. Planerne for Fjellerup Strand har været i støbeskeen siden 2015. 

- Erhvervsministeriet har helt tilbage i 2020 givet tilladelse til projektet på betingelse af, at der fysisk var påbegyndt inden den 9. november 2022, skriver foreningen.

- Så nytter det ikke noget, at kommunen først en dag efter fristens udløb finder spaden frem for at foretage første spadestik. 

Læs hele Danmarks Naturfredningsforenings svar her

Naturfredningsforeningen er ikke eneste klager
Naturfredningsforeningen er klageberettiget i landzonesager, og vi har påklaget alle 3 landzonesager i projekt Fjellerup Strandliv. Kommunen må derfor naturligvis afvente klagefristernes udløb inden man går videre med sagerne og projektet. Men naturfredningsforeningen er ikke eneste klager, og det er kommunen naturligvis også bekendt med. Vi har fået oplyst, at der er bred enighed fra naboerne til Thomasminde om, at de på ingen måde ønsker dette tiltag, som Fjellerup Strandliv er, og at de derfor som nabo har påklaget den ene landzonetilladelse. Så naturfredningsforeningen er ikke eneste klager.

Kommunen har sovet i timen
Norddjurs Kommune har arbejdet med projektet i flere år uden at få det igangsat.
Erhvervsministeriet har helt tilbage i november 2020 givet tilladelse til projektet på betingelse af, at det fysisk var påbegyndt inden den 9. november 2022. Så nytter det ikke noget, at kommunen først en dag efter fristens udløb finder spaden frem for at foretage første spadestik. Det nyttede heller ikke noget, at kommunen dagen efter fristens udløb forsøgte at få kontakt til erhvervsministeren for at få en ny afgørelse. Tilladelsen til projektet er derfor nu bortfaldet.

Kommunen bør leve op til egne planer, eksempelvis kommuneplan 2021
Vi synes ikke, at kommunen altid lever op til deres egne planer. Når vi eksempelvis læser i kommuneplanen står der under kommuneplanens retningslinjer for bevaringsværdige landskaber blandt andet:
”Udvikling og deraf følgende forandringer skal ske i overensstemmelse med områdets landskabskarakter. Nyt byggeri, tekniske anlæg eller ændret arealanvendelse kan således ske, hvis det tilpasses landskabets nøglekarakter og samtidig tager hensyn til landskabets særlige visuelle oplevelsesmuligheder.”

Det synes vi bestemt ikke, at Fjellerup Strandliv gør.

Vi synes, at kommune har nogle gode planer og intentioner, men vi synes ikke, at de altid selv lever op til dem. Læs evt. mere i vores 3 klager, som er vedlagt.

Kystnærhedszonen.
Området ligger desuden indenfor kystnærhedszonen, hvor målet blandt andet er at beskytte den særlige natur og de landskabelige interesser.

Vedligeholdelse af projektet
I tilladelserne står der blot en enkelt linje om vedligeholdelse: ”Anlægget vil blive vedligeholdt af Norddjurs kommune.” Det er vores indtryk, at kommunen i forvejen har mange vedligeholdelsesopgaver, så pengene til vedligeholdelse af Fjellerup Strandliv ville måske kunne bruges bedre i kommunen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her