Handicapformand om mange vikarer: - Alt falder tilbage på økonomien
I sidste ender går det ud over de svageste borger, og alt falder tilbage på et skrabet budget. Sådan lyder det fra formanden for Handicaprådet i Norddjurs.
Så længe området er økonomisk presset, vil der være uro.
Det er hovedkonklusionen fra Peter Hjulmand, der er formand for Handicaprådet i Norddjurs Kommune og selv far til en søn på et af kommunens bosteder.
- Bostederne er meget hårdt presset, særligt efter at politikerne skar en del af penge i budgettet for 2019, siger han.
Han kommenterer nu den store mediedækning, der har været af utilfredse medarbejdere på socialområdet og utrygge borgere.
Ikke ledernes skyld
Grundlæggende vil han ikke give enkelte ledere skylden. For ham peger pilen på de politikere, som har vedtaget kommunens budgetter.
- Lederne holdes i stram økonomisk snor med en lav normering i forhold til borgernes funktionsniveauer. De må ofte vælge mellem pest eller kolera, siger han.
I sidste ende går det ifølge ham ud over de svageste borgere, når den pressede situation får personale til at stoppe, og der må hyres ekstra vikarer.
- Har man en rummelige normering, har man nok fastansatte til, at de kan dække hinanden ind ved sygdom. Lige nu er lederne nødt til at handle på kort sigt. Det er logik for høns, siger han.
Han nævner også, at der er borgere, som ikke får den hjælp, de er berettigede til.
Borgere på bosteder med svære fysiske eller psykiske problemer kan få ledsagelse til at komme ud til sociale arrangementer.
Det kan være i biografen eller til en familiefest, men ifølge Peter Hjulmand sker det ikke under ordentlige forhold lige nu.
- Lige nu er ledsagelsen gruppebaseret, men det siger sig selv, at man ikke kommer til familiefest med en hel gruppe medbeboere, siger han og fortsætter:
- Men enhver borger har ret til at deltage i det offentlige liv. Lige nu er bostedernes ledelse pålagt at sikre det, men de har ikke midlerne til det. Det er et problem.
- Og politikerne ved det
Handicaprådets formand er samtidig uforstående overfor, at problemet kan overraske nogle politikere.
Han henviser til, at der sidder fem politikere i Handicaprådet - fem politikere, som har været med til at godkende rådets årsberetninger.
- Konsekvensen for borgerne er bekymrende, står der blandt i årsberetningen for 2020 i forbindelse med, at socialtilsynet har noteret, at personalegennemstrømningen er for stor:
- Med brug af ikke-pædagogisk uddannet personale og også brug af vikarer. Det frygtes at give utryghed og uro hos brugerne. Kontinuitet og forudsigelighed er nøgleord for arbejdet med udviklingshæmmede. Området kræver stor faglighed og specialisering.
Det fik ham blandt andet til at skrive et læserbrev om emnet til lokalavisen.
- Og samtlige politiker har mødt vores årsberetning i rådhussalen, så de ved det godt, siger Peter Hjulmand.
Flere penge måske på vej
Fra politisk side har voksen- og plejeudvalgets formand Lars Møller (S) allerede annonceret, at hvis det står til ham, skal der ses på normeringen på bostederne i de kommende kommunale budgetforhandlinger.
- Det bliver op til en lokal prioritering i budgetforhandlingerne, men voksenplejeudvalget vil gøre alt for, at vi bliver enige på det her område, har han tidligere sagt til TV2 ØSTJYLLAND.
Det er godt, mener Peter Hjulmand, men det kommer også fra et lavpunkt.
- Med 2019-budgettet reducerede kommunalbestyrelsen normeringen med hele 10 procent på botilbuddene, siger han.
Men politikerne tilførte to millioner kroner ekstra allerede i årets budget på bostederne, og dermed er nogle af nedskæringerne vel rullet tilbage?
- Men det har ikke været nok, og der er ingen tvivl om, at det vil gå bedre, hvis der kommer bedre normeringer igen.