Kommune indsætter flere færgeafgange: Passagerkrav kan blive dyrt
Antallet af passagerer på Anholtfærgen er sat ned fra 244 til 35. Nu indsætter Norddjurs Kommune ekstra afgange for at kunne håndtere presset op til bededagene.
Foråret er fyldt med helligdage i Danmark, og Kristi himmelfarts, pinsen og store bededag lurer lige om hjørnet.
Men på Anholtfærgen er der ikke plads til alle de, der gerne vil over til sit sommerhus, eller som har behov for at besøge fastlandet, da passagertallet er sat ned med 85 procent.
- Vi får reaktioner på, at folk er begyndt at afbestille overnatninger, fordi de ikke kan få en færgebillet. Folk kan ikke komme over til sit sommerhus, og øboerne kan ikke komme tilbage til fastlandet, siger borgmesteren i Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S), til TV2 ØSTJYLLAND.
- Derfor har vi valgt at gøre noget nu.
Venter på svar fra politiet
I fredags kunne TV2 ØSTJYLLAND fortælle, at Norddjurs Kommune venter på svar fra Østjyllands Politi, som skal klarlægge, om kommunen må sætte passagertallet på færgen op.
- Vi har ikke fået svar endnu. Uanset, hvilket svar vi får fra politiet, så sætter vi ekstra afgange ind til bededagene, så folk har nemmere ved at planlægge at komme til og fra øen, siger Jan Petersen.
Norddjurs kommune har indsat en ekstra færgeafgang torsdag og søndag i denne uge for at kompensere for det lave passagerantal på 35 per afgang.
Ifølge borgmester, Jan Petersen (S), skyldes det lave passagertal, at han henvendte sig til politiet, efter flere henvendelser fra bekymrede borgere på øen.
- Vi modtog markante henvendelser fra borgere på Anholt. Derfor spurgte vi politiet, hvordan vi skal anvende anbefalingen. Det resulterede så i, at de bestemte, at vi skulle følge bekendtgørelsen, som sikrer fire kvadratmeter per person på færgen, sagde han til TV2 ØSTJYLLAND fredag.
- Efter at have målt færgen op blev det så til, at der måtte være 35 ombord i stedet for de 100, som vi først havde sat det ned til.
Spørgsmål til Østjyllands Politi fra borgmesteren i Norddjurs Kommune
1. Finder Østjyllands Politi/Rigspolitiet den hidtidige instruks om at de særlige forhold på Anholtfærgen fortsat kræver, at der skal være minimum 4 kvadratmeter per passager?
2. Kan Østjyllands Politi/Rigspolitiet godkende, at udendørsarealer til rådighed for passagererne kan indregnes som opholdsarealer i forbindelse med færgefarten?
3. Hvilken indstilling har Østjyllands Politi/Rigspolitiet til, at Anholtfærgen følger retningslinjerne fra de øvrige kollektive trafiktilbud over længere afstande (fjernbus, regionaltog og IC3 tog) med salg af maksimalt 50% af siddepladserne ombord?
Kan blive dyrt med fortsat få passagerer
Kommunen vil indsætte flere færgeafgange op til de kommende forlængede weekender for at kompensere for de 35 passagerer per afgang, såfremt politiet ikke åbner op for en forøgelse af passagerantallet.
Det er dog ikke helt billigt.
Borgmesteren i Norddjurs Kommune har indsendt en indstilling til Miljø- og Teknikudvalget om at afsætte 200.000 kroner til ekstra færgeafgange.
- Vi vil have noget fleksibilitet, så vi kan operere med ekstra afgange. De to ekstra ture i bededagene kan finansieres inden for den nuværende budgetramme, siger han.
- Men hvis vi skal have flere afgange til de kommende forlængede weekender, så skal vi have en tillægsbevilling. Vi kan ikke bare udløse en overskridelse af budgettet.
I indstillingen vurderes det, at hver afgang tur/retur koster mellem 12.000 og 21.000 kroner. Derfor vil en ekstra bevilling på 200.000 kunne finansiere mellem 9 og 16 ekstra afgange.
Det vurderes også, at hvis færgen maksimalt kan fragte 35 passagerer per tur resten af året, vil det forventede indtægtstab fra billetter udgøre 1,666 millioner kroner.
Også erhvervslivet bliver ramt
I fredags kunne TV2 ØSTJYLLAND også fortælle, at erhvervslivet kan blive hårdt ramt af et fortsat lavt passagerantal på Anholtfærgen.
På Anholt er turisme den primære indtægtskilde for øens erhvervsdrivende.
Hos SæsonErhverv Anholt er de bekymrede for, at regeringen beslutter at åbne op for erhverv såsom restauranter og barer, så de ikke længere kan få økonomisk støtte fra hjælpepakker, til trods for at deres sommerkunder ikke kan komme til øen.
- Os, der har sæsonerhverv herovre, kommer i klemme. Hvis vi får lov til at åbne restauranter, så kommer der ingen gæster, hvis færgen ikke sejler med flere passager, sagde Jacob Garde til TV2 ØSTJYLLAND.
- Folk er allerede begyndt at afbestille bookinger hos campingpladser og andre overnatningssteder, fordi de ikke kan få en færgebillet herover.
Liselotte Arents Sørensen, formand for Anholt Beboerforening
Formanden for Anholt Beboerforening, Liselotte Arents Sørensen, deler Jacob Gardes bekymring.
- Folk er begyndt at ombooke til andre steder i landet, selvom jeg har været ude og sige, at vi er sikre på, at vi finder en løsning. Det er ærgerligt, at man ikke hører efter og venter. Folk må gerne have en lille smule tålmodighed, sagde hun til TV2 ØSTJYLLAND.
- Myndigheder har taget en beslutning om 35 passagerer, og den beslutning skal først ændres. Men det tager jo noget tid.
Borgmesteren i Norddjurs Kommune har også stor forståelse for de erhvervsdrivendes bekymringer.
- Det er rigtig svært. Jeg håber, at politiet kommer med et hurtigt svar. Vi kan selv beslutte, at vi vil sejle to afgange om dagen. Det er 70 passagerer hver vej om dagen, og det er slet ikke nok til at håndtere presset til sommer, sagde han.
- Jeg deler bekymringen med dem.
Både Formanden for beboerforeningen og borgmesteren håbede i fredags på, at passagertallet på færgen kan blive sat op inden Store Bededagsferien, som starter på torsdag.
Indtil videre må de rejsende til og fra Anholt dog nøjes med de to ekstra færgeafgange.