Kommune undersøger sig selv: - Det er flovt ikke at indrømme, hvor skoene trykker

Tidligere ansatte skal deltage i undersøgelse af, om botilbud i Norddjurs kan skjule kritiske forhold for socialtilsynet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
En enig kommunalbestyrelse har stemt for, at socialtilsynets besøg på kommuens bosteder skal undersøges.

Kald ekstra personale på arbejde. Sørg for at opdatere handlingsplanerne og styr udenom kritiske emner, når tilsynet kommer på besøg.

Er det sandheder eller vandrehistorier? Det vil politikere i Norddjurs Kommune nu have grundigt undersøgt på bostederne på det specialiserede socialområde.

For Anna Marie Dorf Olsen er der dog ingen tvivl. 

- Selvom vi ikke kendte datoen, så kunne vi få at vide, at socialtilsynet nok snart kom, og at vi skulle gøre os klar.
Anna Marie Dorf Olsen, tidligere ansat, Dolmer Have

I hendes tid som ansat på det socialpsykiatriske botilbud Dolmer Have fra 2011-2017 blev stedet sminket, når Socialtilsyn Midt kom på besøg.

- Jeg forstår godt tanken om, at man gerne vil vise sig fra sin bedste side, men det optimale ville være, at det var dagligdagen, som var ens bedste side, siger hun.

Hun har tidligere udtalt sig kritisk om ledelsen på det kommunale bosted Dolmer Have og kaldt det en ”arbejdsplads præget af mistillid over for sine medarbejdere.”

Presset til skønmaleri

Når socialtilsynet kom anmeldt på besøg, oplevede hun ændringer i vagtplanen og udvælgelse af beboere, som skulle deltage i samtaler.

Selv følte hun sig presset til at farve det billede, som hun gav videre til socialtilsynet.

- Selvom vores udtalelser som medarbejdere var anonyme, så vidste ledelsen godt hvem der deltog i tilsynsbesøgene, siger hun og uddyber:

- Jeg har sagt, hvad ledelsen forventede af mig, og så undlod jeg at nævne specifikke ting, hvis jeg eksempelvis ikke var sikker på, hvordan den pædagogiske tilgang var over for en bestemt borger eller lignende.

Det vil politikerne have undersøgt:

I kommissoriet til undersøgelsen står der blandt andet, at det skal vurderes om tilsynsrapporterne giver et retvisende billede af de enkelte kommunale tilbud - herunder:

  • Om de kriterier, som Socialtilsyn Midt anvender i vurderingen af tilbuddenes kva-litet, er dækkende.
  • Om tilbuddene kan skjule kritiske forhold og oplysninger i forbindelse med tilsynsbesøgene.
  • Om tilbuddene kan påvirke, hvad der sættes fokus på i forbindelse med tilsynsbesøgene.
  • Om tilbuddene efterfølgende kan påvirke Socialtilsyn Midts vurdering af deres kvalitetsniveau.


Se hele beskrivelsen af undersøgelsen her.

Hun mener også, at selv ved uanmeldte besøg var hendes arbejdsplads forberedt til at få besøg:

- Selvom vi ikke kendte datoen, så kunne vi få at vide, at socialtilsynet nok snart kom, og at vi skulle gøre os klar.

Enhver tvivl kræver handling

Det er historier som denne, der indirekte har udløst den nye undersøgelse, som Norddjurs’ politikere får i hånden efter sommerferien.

Socialtilsynet skal vurdere, om botilbuddene leverer den fornødne kvalitet til beboerne og har i yderst konsekvens mulighed for helt at lukke et tilbud.

Det er Lars Møller (S), der som udvalgsformand for voksen- og plejeudvalget har taget initiativ til undersøgelsen. På et kommunalbestyrelsesmøde blev det tilføjet, at også pårørende, beboere og tidligere ansatte skulle være en del af undersøgelsen.

Initiativet til undersøgelsen er kommet fra formanden for voksen- og plejeudvalget, Lars Møller (S).

- Når der blive stillet spørgsmålstegn ved troværdigheden af tilsynsrapporterne, kan jeg ikke sidde det overhørig, siger han og fortsætter:

- Fordi det er en central del af det, som vi skal forholde os til som politikere i et fagudvalg.

Bostedet Stadionparken i Allingåbro er et af de steder, hvor Socialtilsyn Midt senest har konstateret en god kvalitet for borgerne, men hvor stort set alt personale er skiftet ud på et år.

Han har selv lyttet til Anna Marie Dorf Olsens historie, men konkret er det efter oplysninger fra SF’eren Aleksander Myrhøj, at Lars Møller har rejst ønsket om en undersøgelse.

- Det er slemt, hvis medarbejdere og ledelse kan skjule ting over for socialtilsynet og dermed fjerne troværdigheden i rapporterne, men det er også slemt i sig selv at sige, at rapporterne ikke er troværdige. Det skal vi have afklaret, siger Lars Møller.

Han føler ikke selv, at han i dagligdagen har grund til at mistanke ledelsen på bostederne for at skjule noget for socialtilsynet.

- Men nu vil jeg se resultaterne af undersøgelsen, før jeg konkluderer på den, siger han.

’Vi kan belyse et nationalt problem’

Det er SF’s Aleksander Myrhøj, der har givet informationer videre udvalgsformand Lars Møller.

- Nu sender vi lokalt et klart og tydeligt signal til beboere, pårørende og ansatte om, at vi tager tilsynsrapporterne alvorligt.
Aleksander Myrhøj, lokalpolitiker, Norddjurs Kommune, SF

Aleksander Myrhøj er bekymret for, hvorvidt politikerne kan bruge tilsynsrapporterne som et retvisende billede på, om borgerne får den kvalitet i hjælpen, som de skal have.

- Jeg har fået fortalt fra flere tidligere medarbejdere, at håndplukkede, ledelsesloyale ansatte ofte deltager ved tilsynsbesøg, at man har været instrueret i at undgå emner, og at der er gjort ekstra rent, inden tilsynet kom på besøg, siger han.

Han har tidligere været fortaler for en større uvildig undersøgelse af hele socialområdet i Norddjurs Kommune – en ide, som flertallet af politikerne har stemt ned.

Derfor er han rigtig glad for, at en enig kommunalbestyrelse støtter forslaget om at kulegrave tilblivelsen af socialtilsynets rapporter.

- Vi får undersøgt om tilsynsrapporterne holder vand, og samtidig sender vi et enstemmigt signal om, at vi ønsker ordentlige forhold på det her område, siger Aleksander Myrhøj.

Men det lyder på dig som om, at du er sikker på, at en undersøgelse vil fremvise problemer. Hvordan kan du konkludere, uden undersøgelsen er lavet endnu?

- Det kan jeg heller ikke, men det vil undre mig meget, at flere uafhængige kilder fortæller historier om problemer, og så undersøgelsen ikke finder nogle forbedringspunkter.

Han hæfter sig ved, at der fornyeligt på landsplan er stillet spørgsmålstegn ved kvaliteten af tilsynsrapporterne i TV2s dokumentar Nødråb for Børnehjemmet.

- Nu sender vi lokalt et klart og tydeligt signal til beboere, pårørende og ansatte om, at vi tager tilsynsrapporterne alvorligt, og at vi vil sikre, at indholdet bliver retvisende for hverdagen på vores bosteder – både for børn, unge og voksne, siger han.

Glæde og bekymring

Den tidligere ansatte på Dolmer Have, Anna Marie Dorf Olesen, er glad for, at der nu bliver set nærmere på tilsynsrapporterne.

- Efter min opfattelse, så er tilsynet timet og tilrettelagt både før, under og efter besøgene, siger hun og fortsætter:

- Det er flovt ikke at kunne indrømme de steder, hvor skoen trykkede dengang, jeg var ansat, og jeg synes, at beboerne fortjener, at tilsynsrapporterne giver et retvisende billede af forholdene.

Efter sommerferien skal rapporten afleveres til politikerne, og blandt andet skal tidligere ansatte deltage i undersøgelsen.

De vil blive udpeget af fagforeningerne SL og FOA, som organiserer socialpædagoger og sosu-assistenter.

Anna Marie Dorf Olsen håber, at der bliver plads til mange input og synsvinkler blandt deltagerne undersøgelsen, så politikerne får et retvisende billede.

- Jeg frygter, at dem som bliver valgt til at deltage, er folk som er loyale overfor ledelsens håndtering af socialtilsynets besøg. Det er min frygt, at det ikke er alle, som får taleret, men jeg håber på det bedste, siger hun.

Ledelsen på bostedet Dolmer Have har er blevet fremlagt kritikken og har ikke ønsket at kommentere på den. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her