Naboen slog ham – nu har Daniel selv taget kvælertag og smadret en bil
Uro og for få ansatte har medført en spiral af mistrivsel på bostedet Skovstjernen. Det mener moren til beboeren Daniel Brasch Jespersen.
Først blev han bange, fordi han blev slået og truet af en anden beboer.
Nu er 25-årige Daniel Brasch Jespersen med Downs så selv blevet udadreagerende og har trukket sig mere og mere ind i sig selv.
Bostedet Skovstjernen i Grenaa har forsøgt at få styr på konflikter mellem beboerne. Det går, ifølge pårørende, ikke ret godt. Og nu har Daniel Brasch Jespersens mor fået nok.
- Det resulterer i et omsorgssvigt, lyder det kontant fra Iben Bjerg Mogensen om sønnens forhold på bostedet Skovstjernen i Grenaa.
Beskyldningen bygger hun på de episoder, hun og Daniel har oplevet på Skovstjernen.
- Han lever beskidt, og han er også beskidt, og han kommer sjældent ud. Han er ikke med på tur, og han lever på sit værelse og i sin computerverden, fortæller den bekymrede mor.
Voldsom nabo flyttede – nu har Daniel smadret en bil
TV2 Østjylland besøgte Daniel Brasch Jespersen første gang for et halvt år siden.
Dengang frygtede han en anden beboer på Skovstjernen, som havde slået ham. Flere episoder blev politianmeldt.
I dag er beboeren flyttet til et nyt botilbud, men, ifølge Iben Bjerg Mogensen, er hendes søn stadig dybt mærket. Og det kommer nu til udtryk på voldsom vis.
- Han har smadret kølerhjelmen på en bil ved en bilhandler tæt på, og han har kastet sten på en anden bil, forklarer hun.
Lev: - Mistrivslen smitter
Lev er en landsdækkende forening for mennesker med udviklingshandicap og deres pårørende. Her kalder formand Anni Sørensen situationen "et ulykkeligt eksempel på, at alle taber."
"Det gør de beboere, som måske oprindeligt er fejlplaceret, og det gør de andre beboere, som bliver påvirket af mistrivsel og uroen. Mistrivslen smitter. Og samtidig giver det store udfordringer og dårligt arbejdsmiljø for personalet, når der ikke et den nødvendige faglighed eller tilstrækkelige ressourcer, siger hun og fortsætter:
"Det er desværre ikke et enestående eksempel. Og problemerne har været stigende de senere år. Det ved vi fra flere undersøgelser og fra de næsten 200 vidnesbyrd som vi indsamlede blandt især pårørende i 2023. Er der ikke nok på job, er fagligheden ikke høj nok med mange vikarer og stor udskiftning af personale, så er det horribelt for både beboerne og de ansatte. Det skaber en ulykkelig nedadgående spiral. Og massiv mistrivsel kan også skabe komplekse og dyre enkeltsager, hvis der bliver grebet ind for sent."
Daniel Brasch Jespersen er altså selv endt med at blive udadreagerende.
- Han har taget kvælertag på en ansat. Jeg ser det som på tegn på, at Daniel er meget frustreret og i afmagt, for det er noget, som er kommet, mens han har boet her, siger Iben Bjerg Mogensen.
Senest i sidste uge har han slået en ansat. En episode, som skulle være blevet politianmeldt.
Vold og overgreb mellem beboere
Af Socialtilsynets seneste rapport, fra et besøg i april måned, fremgår det, at "Skovstjernen skal gøre en indsats for begrænse udadreagerende adfærd og vold mellem beboere, som stadig foregår."
Men ifølge Iben Bjerg Mogensen er udfordringerne altså ikke løst.
TV2 Østjylland har henvendt sig til Skovstjernen med henblik på et interview. Ledelsen henviser i stedet til Norddjurs Kommune, som skriver i en mail, at "der er allerede igangsat en handleplan for udvikling af Skovstjernens kompetencer og pædagogisk praksis i forhold til de borgere, der udviser tegn på mistrivsel."
Formanden for det relevante politiske udvalg i Norddjurs Kommune vil ikke udtale sig om den konkrete sag.
- Men det er ikke mit indtryk, at der foregår omsorgssvigt på Skovstjernen. Vi har den seneste tilsynsrapport, som viser generel trivsel på Skovstjernen, siger udvalgsformanden for voksen- og plejeudvalget, den konservative Mads Jensen.
I rapporten skriver Socialtilsynet, at tilsynet "... vurderer, at de fleste borgere giver udtryk for, at de trives med at bo på Skovstjernen, og at tilsynet finder, at Skovstjernen understøtter borgernes fysiske og mentale sundhed."
Nej, nej og nej
Foran Daniel Brasch Jespersens dør hænger der et skilt, der viser, at han er ked af det i dag.
Og ifølge hans mor er situationen eskaleret på det seneste. Lige nu er han frameldt det aktivitetstilbud, som de fleste andre beboere deltager i.
- Han vil ikke af sted, og de kan ikke tvinge ham, siger Iben Bjerg Mogensen og fortsætter:
- Jeg forstår godt, at de ikke kan tvinge ham, men jeg mener, at de burde have tiden og evnerne til at motivere ham pædagogisk, siger hun.
Han er voksen. Han har vel ret til at sige nej?
- Han har ret til at selvbestemmelse, og man skal ikke fratage ham den. Men man skal motivere ham til at sige ja på de rette tidspunkter, så han ikke hæmmer sine valg hele tiden.
Med alt respekt, så tænker man, at du lægger ord i munden på Daniel?
- Det kan jeg sagtens forstå, fordi Daniel har lidt udfordringer med udtale, og selvfølgelig kunne jeg også godt præge Daniel. Men det er ikke en fordel for mig at præge ham til at få en dårlig hverdag. Jeg vil gerne tale de gode ting op, men når jeg kun bliver involveret, når der er problemer, er det svært at tale om andet end de negative ting, siger Iben Bjerg Mogensen.
Hun er både personlig og økonomisk værge for sin søn, og derfor har hun ret til at blive involveret i Daniels ve og vel.
Som hun forstår det, har personalet heller ikke tid til at tage Daniel med på en cykeltur. Lige nu bliver hans nye cykel - en slags tandem på tre hjul - derfor kun brugt, når Daniels far er på besøg.
Lektor i socialret: - Krav på mere støtte
Lektor i socialret ved Aarhus Universitet Eva Naur Jensen kalder Daniel Brasch Jensens situation et "tydeligt eksempel" på en ung mand, der ikke får den hjælp, han har brug for.
- I en situation, hvor et menneske bliver så frustreret og har en så indholdsløs hverdag, som han samtidig er ked af at være i, så har han ikke fået den hjælp og den støtte, han har brug for, siger hun.
Ifølge lektoren er det kommunens pligt at sørge for at hjælpe ham til at leve et liv, hvor han ikke bliver så frustreret og udadreagerende, at han ødelægger sine ting.
- Så ja, han har krav på at få mere støtte, end det han får, siger hun.
Formanden for voksen- og plejeudvalget, Mads Jensen, kalder det balance mellem beboernes ret til selvbestemmelse og muligheden for et meningsfuldt liv.
- Det er mit indtryk, at der bliver arbejdet pædagogisk på at motivere beboerne med at komme ud og have et aktivt meningsfuldt liv, siger han.
Men efter den seneste tids hændelser har Iben Bjerg Mogensen mistet troen på, at Skovstjernen er det rette sted for hendes søn.
- Jeg håber hver dag, at Daniel får mulighed for at flytte væk herfra. Det måtte gerne være sket for rigtig lang tid siden, for jeg ser en søn, som er ødelagt. Jeg ser ikke den glade Daniel, som jeg en gang afleverede herude.
Det tegner derfor til, at Daniel Brasch Jespersen snart flytter fra Skovstjernen.
Fakta om Skovstjernen
Skovstjernen er en socialpædagogisk botilbud med døgndækning. Det er hjem for cirka 38 beboere med fysisk og psykisk funktionsnedsættelse. De fleste får hjælp efter § 85 i serviceloven, som foreskriver, at "kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp, omsorg eller støtte samt optræning og hjælp til udvikling af færdigheder til personer, der har behov herfor på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer.”
Det er opdelt i seks huse, hvor beboerne deler en række fællesområder med deres naboer, udover at have deres egen lejlighed.
Stedet blev indviet i 2011, og en del af beboerne har boet der siden begyndelsen.
Kilde: Norddjurs Kommune