Ø vil sikre mørket - her kan du tage på stjernekig i en ellers overbelyst verden

Oplevelsen af mørket og stjernehimmelens vrimmel genskabes på nye særligt mørke steder i det østjyske. Blandet andet på Samsø, som vil være en såkaldt Sky Dark Park.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Særlige mørke Dark Sky Parks med flot udsigt til stjernehimlen er på vej rundt i landet og er samtidig en påmindelse om den voksende lysforurening. Foto: Sebastian Derungs/Ritzau Scanpix

Der bliver stadig længere mellem steder, hvor mørket og stjernehimlen rigtig kan opleves.

Mængden af kunstigt lys er den seneste årrække vokset med to procent om året. På satellitbilleder ses tydeligere, hvordan områder som Europa mange steder om natten bades i lyset fra veje, byer og industri.

Vi mister jo natten, uden at vi lægger mærke til det. Den klare konsekvens ved meget lys er, at stjernerne "forsvinder".
Tom Axelsen, civilingeniør, Dark Sky Parks i Danmark

Der findes dog fortsat steder i Danmark, hvor mørket har magt. Hvor stjernerne ses i al deres mangfoldighed, og Mælkevejen ikke bare toner bort på en overbelyst himmel.

Nogle af disse steder i ind- og udland arbejdes der på at gøre til særlige Dark Skyområder for at begrænse lysforureningen og styrke udsigten til nattehimlen.

Kattegatøen Anholt, som hører til Norddjurs Kommune, er sammen Mandø det mørkeste sted i hele Danmark. Foto: Google Maps

Det gælder blandt andet på Mandø og Anholt, der er Danmarks mørkeste steder og to af de mørkeste i verden, hvor der bor mennesker. Det gør sig også gældende på Samsø ved Nordby Bakker, hvor den lokale borgerforening spiller en central rolle i at få et Dark Skyprojekt op at stå.

- Målet er lave lysmålinger i dag, onsdag. Lige nu ser det dog - med optræk til tæt skydække - ikke for lovende ud, for så er der alt for meget lys, siger Finn Leth Hansen fra borgerforeningen.

På Samsø er det stort set kun månen, der lyser øen op, når mørket kommer frem.  Foto: Lone Øster

Den første Sky Dark Park

Allerede for to år siden fik Danmark sit første mørke sted, da Møn og Nyord blev certificeret som Nordens første Dark Sky Park efter års forarbejde.

Tom Axelsen er civilingeniør og en af drivkræfterne bag projektet, der i dag trækker turister, som kommer til området for at opleve mørket i en overbelyst verden.

For at forstå mørket må der være nogle steder, folk kan opleve det.
Tom Axelsen, civilingeniør, Dark Sky Parks i Danmark

- Vi mister jo natten, uden at vi lægger mærke til det. Den klare konsekvens ved meget lys er, at stjernerne "forsvinder", og vi har jo ellers altid kigget mod stjernerne og fortalt historier om dem, siger Tom Axelsen.

Selvom man ikke bor i en storby, kan det ofte være svært at spotte stjernerne på grund af overbelysning af byerne.  Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

- Endnu værre er det dog, at forskningen de seneste 10-15 år har påvist, at lyset også negativt påvirker menneskers sundhed samt dyreliv og insekter. Mørket er noget af det sidste ubeskyttede natur, selv om to tredjedele af alle dyr er aktive om natten, siger Tom Axelsen.

Derfor hilser han det velkommen, at der er flere Dark Sky Parks på trapperne.

- For at forstå mørket må der være nogle steder, folk kan opleve det. Man kan så håbe, at flere både borgere og politikere opdager, at lyset også er et forureningsproblem, og at det er dumt, at vi bruger så meget lys om natten, siger han.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her