Ø-færge tager nu færre passagerer med - sommerhusejere anbefales at blive væk

Norddjurs Kommune, som ejer Grenaa-Anholt-færgen, har fået lov til at indskrænke antallet af passagerer på færgen og opfordrer til ikke at tage i sommerhus på øen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
I forsøget på at undgå, at COVID-19 spreder sig på isolerede ø Anholt - hvor cirka 50 ud af 130 fastboende er over 65 år - vil man indskrænke antallet af passagerer på færgen. Foto: Norddjurs Kommune

I kampen mod at undgå, at COVID-19-smittespredningen også gør sin entré på Anholt, kommer Grenaa-Anholt-færgen fremover til at indskrænke passagerantallet kraftigt: fra 100 til 35 passagerer per afgang.

Og opfordringen er klar: Vent med at besøge øen, indtil epidemien er drevet over.

- Pladserne vil være forbeholdt øens fastboende. Vi kan på sin vis ikke udelukke andre, men vi opfordrer til, at det kun er fastboende, der for tiden opholder sig på øen, og de vil som sagt have fortrinsret på færgen, siger borgmester i Norddjurs Kommune Jan Petersen (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Borgmester i Norddjurs Kommune Jan Petersen (S) oplyser, at Grenaa-Anholt-færgen nu har fået lov til at indskrænke passagerantallet i kampen mod at undgå smittespredning på øen Anholt.

Isoleret og sårbar ø

Ændringen sker på baggrund af en bestemmelse i kampen mod COVID-19, der angiver, hvor mange man maksimalt må opholde sig per kvadratmeter gulvareal.

Kommunen har bedt Østjyllands Politi om råd i forbindelse med fortolkningen af den bestemmelse, hvilket nu betyder, at man nedsætter passagerantallet fra 100 til 35.

- Anholt er en smuk, men også sårbar og isoleret ø. Af de cirka 130 fastboende er omkring 50 personer over 65 år gamle. Dem skal vi passe godt på i denne tid. Vi skal samtidig sikre, at øens beredskab, som også er sårbart, holdes kørende, siger Jan Petersen.

Han opfordrer derfor også alle sommerhusejere og andre besøgende, som kunne finde på at rejse til øen enten nu eller i forbindelse med påske, til at vente.

- Ligesom statsministeren har meldt ud, så skal vi minimere vores rejse mellem landsdelene. Det gælder også i påsken, og det gælder også til vores øer, siger han og fortsætter:

- Vent til epidemien er drevet over. Den er der stadig, når krisen er ovre, og så vil vi glæde os til at tage imod turister og sommerhusejere igen på Danmarks mest unikke ø.

Ø-læge: Værst at rejse meget rundt

Anholts læge, Anders Fjendbo Jørgensen, har flere gange kommenteret situationen på kattegatøen.

TV2 ØSTJYLLAND interviewede ham tidligere i dag, mandag, inden de nye retningslinjer blev offentliggjort.

- Det betyder meget, at folk bliver hjemme nu for at stoppe smitten. Det værste, man kan gøre, er at rejse rundt, siger han.

Anders Fjendbo Jørgensen er speciallæge i infektionsmedicin og har tidligere i sit arbejdsliv været med til at bekæmpe epidemier i Afrika.

Han har anbefalet, at der skulle være langt færre passagerer på færgen end de tidligere tilladte 100 personer.

- Med potentielt op til 100 mennesker på færgen ad gangen ville det være umuligt for personalet og passagerer at holde sig på to meters afstand af hinanden, siger han uddyber:

- Jeg så gerne, at der var samme regler på Anholt som ved grænserne: At folk kun må komme, hvis de har et anerkendelsesværdigt formål.

Hvad betyder det konkret?

- Jeg mener ikke, det er anerkendelsesværdigt, at man skal over og kigge til sit sommerhus lige nu.

Som det ser ud lige nu, er den nyeste melding en opfordring til og ikke et påbud om at vente med at besøge Anholt.

VIDEO: Anholts lokale brugsuddeler opfordrer gæster til at blive væk for en periode, mens øens lokalbefolkning er gået i frivillig isolation for at øens udsatte borgere. Videoen er fra den 13. marts 2020.

Forslag: Anholt i frivillig karantæne

Brugsuddeler Helle Rossen så med hjemme fra Anholt, hvor hun bor og driver sin brugs til daglig, da statsministeren den 11. marts meddelte danskerne den første bølge af lukninger, som siden med jævne mellemrum har rullet henover landet.

TV2 ØSTJYLLAND talte med hende to dage efter, efter mange af øens borgere var blevet enige om, at de ville gå i frivillig isolation på øen.

- Vi er mange ældre og borgere i risikogruppen for virussen her på øen. Derfor sad vi nok alle og tænkte det samme, da vi så det pressemøde. Den sygdom, den skal ikke hertil, sagde hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Nogle beboere er også tidligere kommet et forslag om, at øen skulle gå i frivillig karantæne i en periode og undgå smitte udefra.

Fra Facebook-gruppen 'Anholtliv', hvor en borger på øen foreslog frivillig 'karantæne'.

Der har efterfølgende været debat på Facebook både blandt beboere og sommerhusgæster om situationen.

For Liselotte Arentz Sørensen, der er formand for øens borgerforening, er det vigtigt, at tonen overfor øens gæster ikke bliver for hård.

- Vi skal huske på, at der kommer en tid efter coronaepidemien igen. Vi skal ikke møde folk med "Bliv Væk"-skilte, men vi skal få folk til at overveje, om det er nødvendigt lige nu at komme hertil, siger hun og slutter:

- Og folk skal have tillid til, at de ansvarlige myndigheder handler, så hurtigt de kan, i den her situation.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her