Den sidste fisker på stranden: - Det er ikke til at eksistere
Flere eksperter frygter, at stenbideren er truet i Danmark, men i Fjellerup har den sidste kutter tilsyneladende oplevet stenbidere som aldrig før. Nu frygter fiskeren for sit job.
Ted Thommesen er bekymret for, at han snart har sat den sidst bundpæl i havet ud for Fjellerups kyster.
- Vi har så lille en kvote på stenbideren nu, at det ikke er til at eksistere på, siger han, mens han padler over den sidste sandbanke, inden motoren sættes i vandet, og båden styrer mod familiens bundgarn på havet.
80 procent af hans indtægt kommer fra stenbiderrogn, og et forbud mod at fange stenbideren, vil være et farvel til fiskeriet.
- Vores oldefar begyndte her i 1885. Det er en tradition, og det er bæredygtigt fiskeri, som skal bevares, siger han.
Er påskehavets æg truet?
Striden handler om de bittesmå rogn fra stenbideren, som bliver spist til mange påskefrokoster.
Sidste år blev der kun fanget fem procent af gennemsnittet over de seneste ti år.
Det fik DTU Aqua til at vurdere, at stenbideren formentlig er kritisk truet i de danske farvande.
Derfor er der i for første gang indført kvoter på fangsten, og hos Danmarks Naturfredningsforening ønsker man et forbud mod fiskeriet med det samme.
- Alt taler for, at der er brug for at beskytte bestanden af stenbidere øjeblikkeligt, siger vicepræsident i Danmarks Naturfredningsforening, Sebastian Jonshøj.
De bygger den holdning på DTU Aquas vurdering af stenbideren.
- Hvis de foretager den vurdering, så tager vi det alvorligt. Man kan altid sige, at data kunne være bedre, men hvis det er det bedste data, så må vi reagere på det, siger han.
Men fiskerne i Fjellerup foretager bæredygtigt bundgarnsfiskeri. Hvorfor vil I lukke deres erhverv?
- Vi har ingen intentioner om at lukke deres eller andres levebrød, men vi er sat i verden for at beskytte fiskene fremfor fiskerne.
Den sidste strandfisker på havet
Mens Ted Thommesen og hans bror nærmer sig de første bundgarn, giver de ikke meget for hverken DTU Aquas vurdering eller andre naturfolks holdninger.
For de kan, siger de, ikke genkende billedet af, at stenbiderbestanden er presset.
- Der er så mange, som har en holdning. Det er gratis, men det er os, som næsten hver dag er på havet og ser, hvad det handler om, supplerer storebroren Kim Thommesen.
Konkret mener de ikke, at man skal indføre kvoter på baggrund af fangststatistikker. Da de begyndte at fange stenbideren, havde de mange kollegaer på havet både ved Fjellerup og langs Djurslands kyster.
Udover dem selv, er der kun to både i Bønnerup, som fisker efter stenbidere nu.
- Når vi er så få både tilbage, er det klart, at der bliver fanget langt færre stenbidere nu end før. Sidste år var der rigtig nok få stenbidere, men i år ser det helt anderledes ud her, siger Ted Thommesen.
Men der er også fanget få fisk i januar og februar i år?
- Men det har også været koldere i en længere periode i år, og stenbideren nærmer sig først kysterne, når de kan gyde i det lidt varmere vand, så det er helt naturligt, siger han.
68 hunner og 399 hanner
Kutteren er nået ud til de første to bundgarn, som de to brødre trækker op ad havet med håndkraft.
Mens mågerne nærmer sig båden, vælter det ud med fisk på gulvet. Iklædt gummihandsker går de to brødre i gang med at tælle fiskene.
De lader enkelte fladfisk blive i en grøn kasse, mens resten af fiskene hurtigt ryger over rælingen igen.
Der er 131 hanner og ni hunner - søer - med rogn, som bliver noteret, inden de hurtigt kommer tilbage i havet.
Hvad er en stenbider?
Længde: 30-50 cm
Type: Panserkindet fisk
Farve: Hunnen (kvabso) er mørkt grønlig; hannen (stenbider) er rødbrun
Gydeperiode: Tidligt på året i danske farvande
Fiskeri: Stor betydning pga. hunnens rogn
Træk: Tilbage til dybere vand om efteråret (Nordsøen, Island, Grønland, nordamerikansk østkyst)
Kulinarisk brug: Hunnens rogn til kaviar; hannens kød til varmrøgning eller aspic
Bemærkning: Hannens skind skal fjernes før kulinarisk anvendelse
Kilde: Hoffmann, Erik; Gastronomisk Leksikon: stenbider i Den Store Danske på lex.dk. Hentet 3. april 2024 fra https://denstoredanske.lex.dk/stenbider
- Der er nok fem kg rogn der, som vi kunne have taget med ind på land, men det må vi reelt ikke, siger Ted Thommesen.
Kvoten er 40 kg levende stenbiderfisk om ugen, og allerede her i de første bundgarn har de på få minutter set langt flere fisk end den kvote.
Da sejlturen er ovre, har de i alt talt 68 hunner svarende til 252 kg fisk - langt over en hel uges kvote.
- Hvis vi ser på prisen på rognen, så kunne vi have tjent et sted mellem 30-40.000 kroner på denne ene tur alene. Nu kan vi ikke engang betale for brændstoffet, siger Ted Thommesen.
Han regner med, at han i alt kunne have haft 54 kg rogn med hjem. Og det er kun fra halvdelen af deres garn.
- Hvis man holder fast i en så stram kvote, er der ingen, som fanger stenbidere mere, siger han.
Men hvis der ikke er flere stenbidere tilbage, er det vel fornuftigt at stoppe?
Ja, det kan man godt sige, men der er mange stenbidere. Det kan vi se, når vi fisker i år. Jeg håber, at fornuften vil sejre, for det her er vanvittigt.
Men DTU Aqua siger, at de vil have lukket stenbiderfiskeriet. Hvordan kan man så spise stenbiderrogn med god samvittighed?
- Det kan man, for vi færdes herude hver dag, og jeg snakker med mine kollegaer, og det er det samme billede, som gør sig gældende. Der er stenbidere i år, men vi kan så ikke få lov til at fange dem.
Hvad har I med hjem?
Tilbage på kysten, henter Kim Thommesen traktoren og kører det sidste stykke ud i vandet, så kutteren kan komme på land.
En flok lokale tager imod på stranden. De vil høre om dagens - manglende - fangst. Flere af dem er tidligere fiskere.
- Det er sgu da ikke rigtigt, ryger det ud af den ene, da brødrene Thommesen kan fortælle, hvor mange stenbidere, de har sat ud igen.
Denne morgen er der tilsyneladende sympati for strandens sidste to fiskere, men brødrene er også begyndt at blive mødt af andre synspunkter.
- Da jeg fortalte en turist, at vi fiskede efter stenbidere, blev vedkommende vred på mig og sagde, at det var uforskammet, genfortæller Ted Thommesen.
Han har inviteret DTU Aqua med at fiske, så de kan se, at der faktisk er mange stenbidere. Indtil videre er det ikke lykkedes ham at få dem med.
DTU Aqua anbefaler forbud uden at have uafhængige data
Fiskeristyrelsen har indført en kvote på 40 kg stenbidere om ugen per fartøj efter råd fra DTU Aqua. Seniorforsker Morten Vinther fra DTU mener, at fiskeriet bør stoppes helt baseret på forsigtighedsprincippet.
Vi har interviewet ham om, hvad han bygger den vurdering på.
Hvordan har bestanden det i de danske farvande?
Den har det ikke godt, så vidt vi kan se. Men problemet er, at vi kun har information fra fiskeriet. Så hvis fiskeriet går tilbage, går bestanden også ned i vores øjne, og i 2023 blev der kun fanget fem procent af normalen. Så tilsyneladende har bestanden det dårligt.
Men når du siger tilsyneladende – hvorfor er du ikke sikker i dit svar?
Fordi når vi laver rådgivning for rødspætter, sild eller torsk, så har vi data fra vores egne fartøjer og videnskabelige undersøgelser. Det har vi ikke her for stenbideren.
Når man ikke har uafhængig data – hvordan kan man sige noget om bestanden?
Hvis bestanden var gået lidt tilbage, var jeg ikke så bekymret, men nu var det fra et højt niveau til fem procent af normalen i 2023, og det kan vi ikke forklare ved, at antallet af fiskerbåde er gået meget tilbage. Derfor har jeg en god indikation på, at bestanden har fået det dårligere.
Så du har en indikation, men ikke nagelfast data?
Det har man sjældent i denne branche, men det hjælper, hvis vi har et videnskabeligt togt, der går ud og tæller, hvor mange stenbidere der er, men det har vi ikke for denne bestand.
Når der er de usikkerheder – hvordan kan I så komme med de anbefalinger, I gør?
Det kan vi, fordi vi har tallene fra fiskeriet, og fordi usikkerheder ifølge forsigtighedsprincippet skal komme bestanden til gode. Vi kan ikke sige, at man skal lade være med at gøre noget, fordi noget er usikkert. Forsigtighedsprincippet siger, at man ikke må undlade at gøre noget, bare fordi man ikke har komplet viden om det.
Lokalt siger de to fiskere, at det kan have store konsekvenser for dem og deres levebrød, og de vil gerne have jer med ud at fiske. Har I overvejelser om at gøre det og få uafhængig data?
Jo, jeg har snakket med dem om det. Og det var noget, som vi kunne bruge, fordi de fisker på samme måde år efter år, og de har gode tidsserier og noteret, hvad de har fanget. Og det skal vi have fat på.
Hvorfor gør man ikke sådan noget, inden man kommer med anbefalinger?
Fordi det koster penge (at lave de undersøgelser, red.), og fordi der tidligere ikke har været kvoter på stenbidere i Danmark, og det har betydet, at den har levet sit eget liv. I værste tilfælde kunne stenbideren være forsvundet, mens vi ventede på nye data. Ud fra forsigtighedsprincippet skal man være mere restriktiv desto mindre man ved, og vi kan ikke vente, indtil vi ved alt, før vi kan give en rådgivning, for så kan vi risikere, at stenbideren er forsvundet.
Hvad så hvis det viser sig, at der er mange stenbidere i år?
Så vil jeg sige, at det er glædeligt, men det er nok for sent at åbne op for fiskeriet i år, og de data vi har, tyder ikke på, at der er voldsomt mange i år. Men igen er tallene forplumret af, at der er kommet en kvote i marts måned.