Svømmeklub fik brug for hjælp: Sådan undgår du problemer i din forening
Det kan være udfordrende at styre en idrætsforening, hvilket den lokale svømmeklub i Auning har måttet sande.
Aunings lokale svømmeafdeling stod pludselig med store udfordringer, efter to fremtrædende medlemmer trådte ud af bestyrelsen. Nu er det dog lykkes at komme på ret køl igen.
- Vi så hinanden i øjnene og blev enige om, at vi ville køre den her forening på en anden måde, fortæller bestyrelsesformand i Auning Svømmeklub, Christina Udby Hansen, til TV2 ØSTJYLLAND.
I mange år havde de samme to personer tegnet svømmeafdelingen, lavet alle aftaler med eksempelvis trænere og haft kontrollen over beslutningsprocessen.
Det besluttede de tilbageværende bestyrelsesmedlemmer skulle være fortid.
- Tidligere var der mange mundtlige aftaler, og der var mange ting, som ikke var fastholdt på papir. Så det var rigtig svært at overtage en forening, hvor man ikke var helt klar over, hvad der var af forpligtigelser, siger Christina Udby Hansen.
Endte i slagsmål
Sammen med DGI Østjyllands foreningskonsulent satte den nye bestyrelse i svømmeklubben sig derfor ned for at få lavet nye vedtægter, regler og arbejdsgange.
Især afdelingens formål var vigtigt at få præciseret.
- Det, der står i formålet, det er som regel en idrætsaktivitet eller noget socialt og sammenhold og sådan nogle ting. Det, man ikke skal i en bestyrelse, det er at lave nogle aktiviteter, som ikke hører ind under det, forklarer foreningskonsulenten Flemming Mølgaard til TV2 ØSTJYLLAND.
Han rykker blandt andet ud ved særlige situationer og konflikter under opsejling. Og når man har at gøre med frivilligt foreningsarbejde, så er det oftest sådan, at medlemmerne lader følelserne styre.
- Jeg har været ude for en forening i Voldby for år tilbage, hvor medlemmerne kom op at slås efter en generalforsamling, fortæller foreningskonsulenten.
Hæfter ikke personligt
Så galt går det dog heldigvis sjældent. I 2018 vil Flemming Mølgaard skyde på, at han omkring 10 gange har været ude i østjyske foreninger, hvor konflikter har eskaleret i en sådan grad, at bestyrelsesmedlemmer blev ekskluderet, eller at der måtte tages andre drastiske beslutninger.
Men så længe man i bestyrelsen holder sig til foreningens formål og ikke overtræder loven, så kan man roligt kaste sig ind i arbejdet, lyder det fra ham:
- Så kommer man ikke personligt til at hæfte for noget som helst, som foreningen gør.
Ikke sjovt men nødvendigt
I Auning har det store arbejde i svømmeafdelingen nu betydet, at også hovedforeningen vil kigge på sine regler og arbejdsgange.
- På mandag holder vi en ekstraordinær generalforsamling, hvor vi gerne skulle have de nye vedtægter vedtaget skrevet i et sprog, der er til at forstå, siger Christina Udby Hansen.
Og når det kommer til bestyrelsesarbejde håber svømmeformanden, at andre vil gøre som dem:
- Når man typisk går ind i sådan noget foreningsarbejde, så er det jo ikke vedtægter, politiker, kontrakter og sådan nogle ting, man synes er det sjove og det spændende, men det var vi jo nødt til.