Mystisk virus spreder sig: - Vi er parate og beredte
Beredskabet på Aarhus Universitetshospital er klar, hvis coronavirus kommer til Danmark.
- Opdateret tirsdag kl. 19.15 -
For tiden kan du nærmest ikke tænde for tv'et eller åbne en avis uden at læse om det mystiske corona-virus, der foreløbigt har kostet over 100 mennesker livet.
På Aarhus Universitetshospital er beredskabet dog klar til at tage imod smittede.
Tirsdag eftermiddag blev den første patient lagt i isolation på hospitalet.
- Vi har fået en patient indlagt, som vi mistænker, har den her coronavirus. Det er en patient, som har været i det område inden for den tidsperiode, hvor er det relevant, siger Lars Østergaard.
Han er ledende overlæge og professor på infektionsafdelingen på Aarhus Universitetshospital.
- Patienten er isoleret, og vi har taget nogle prøver, så vi kan undersøge, om det her virus er årsagen til, at patienten er syg, siger han.
De nødvendige forholdsregler
TV2 ØSTJYLLAND besøgte søndag Aarhus Universitetshospital, som fremviste deres beredskab i tilfælde af, at virussen skulle komme til Danmark.
Her fortalte overlæge Lars Østergaard, at sandsynligheden for, at der ikke var stor sandsynlighed for, at vi ville se virussen i Danmark.
- Sandsynligheden for, at det kommer til Danmark, er meget lille. Den er ikke helt 0, men virussen har primært spredt sig i Kina, sagde han.
- Det er vigtigt at sige, at det ikke er afklaret, om der er tale om ny coronavirus. Vi tager alle de nødvendige forholdsregler, og personalet på Skejby er trænet i at kunne varetage en situation som denne, siger sundhedsminister Magnus Heunicke i en pressemedddelelse.
Smitterisikoen i Danmark er fortsat lav, oplyser han.
Ingen er blevet til epidemier
Lars Østergaard får i øjeblikket mange henvendelser fra praktiserende læger, der vil vide mere om smitten, da deres patienter er bekymrede.
En smitte af corona-virusset, der i begyndelsen var centreret omkring byen Wuhan i det centrale Kina, men siden har det spredt sig til flere lande.
Nogle forskere siger, at det nye virus måske ikke er så dødeligt som andre varianter af corona-virusset. Det gælder eksempelvis sars, der i 2002 og 2003 dræbte næsten 800 mennesker på verdensplan under et udbrud, der ligeledes begyndte i Kina.
- Det er det tredje corona-virus. Først havde vi sars og så mers, og ingen af dem kunne tilpasse sig, så de blev varige epidemier over hele verden, forklarer Lars Østergaard.
Men hidtil ved eksperterne meget lidt om det nye virus. Herunder hvor det stammer fra, og hvor let det kan overføres mellem mennesker.
Coronavirus spreder sig hurtigt
Kinesiske myndigheder har delvist lukket næsten 20 byer i forsøget på at forhindre nye udbrud af coronavirusset kaldet 2019-nCoV.
56 mennesker i Kina er døde, og cirka 2000 på verdensplan er smittet. Omkring 20 er smittet i andre lande. Virus har spredt sig til adskillige lande i Asien, USA, Australien og Frankrig.
* 31. december 2019: Kina rapporter til Verdenssundhedsorganisationen (WHO), at der er adskillige tilfælde af lungebetændelse i byen Wuhan i det centrale Kina. Her bor 11 millioner. Virus er ukendt.
* 1. januar 2020: Et fiskemarked i byen lukkes, fordi flere af de syge arbejdede på markedet, hvor der blev solgt vilde dyr og skaldyr.
* 5. januar: De kinesiske myndigheder udelukker, at der er tale om sars, der på verdensplan dræbte flere end 770 mennesker fra 2002-2003.
* Samme dag rapporterer WHO, at der er tale om et nyt virus fra coronavirusfamilien - ligesom sars.
* 11. januar: En 61-årig mand i Kina dør som følge af coronavirus.
* 13. januar: Det første tilfælde af coronavirus uden for Kina bekræftes. Det sker i Thailand. Den smittede er en kvinde, der kommer fra Wuhan.
* 16. januar: Japans sundhedsmyndigheder rapporter om et tilfælde af coronavirus hos en mand, der også har besøgt Wuhan.
* 17. januar: Det andet dødsfald i Wuhan bekræftes af kinesiske myndigheder. Sundhedsmyndighederne i USA begynder at screene flypassagerer, der kommer fra byen.
* I de følgende dage bekræftes der smittede i USA, Nepal, Frankrig, Australien, Malaysia, Singapore, Sydkorea, Vietnam og Taiwan.
* 20. januar. Kina bekræfter det tredje dødsfald, og flere end 200 er smittet - nu også i byerne Beijing, Shanghai og Shenzhen.
* 23. januar: Wuhans infrastruktur lukkes ned. WHO oplyser, at der ikke er "nogen beviser" for, at virus smitter mellem mennesker uden for Kina. Ifølge WHO er det for tidligt at klassificere udbruddet af coronavirus som en international sundhedskrise.
* 25. januar: Frankrig og USA planlægger at evakuere deres statsborgere og udstationerede diplomater fra den kinesiske storby Wuhan.
* 26. januar: De kinesiske myndigheder oplyser, at virussets evne til at sprede sig er styrket. Kina forbyder al handel med vilde dyr.
Kilder: Reuters, WHO, Ritzau
Så derfor er de ansatte på infektionsafdelingen på Aarhus Universitetshospital i Skejby nødt til at forberede sig på det værste. At smitten når til Danmark.
- Vores beredskab er ligesom en brandforsikring på dit hus. Du er nødt til at have den, men du håber på aldrig at få brug for den. Vi er parate og beredte, sagde Lars Østergaard til TV2 ØSTJYLLAND søndag.
Evakuerer borgere
Udbruddet har fået Frankrig og USA til at planlægge en evakuering af deres statsborgere og udstationerede diplomater fra den kinesiske storby Wuhan.
Det skriver aviserne South China Morning Post og The Wall Street Journal.
- Generalkonsulen har i samarbejde med lokale myndigheder planlagt at oprette en busrute, der tillader franske statsborgere og deres kinesiske familier at rejse fra Wuhan til Changsha, lyder det i et brev fra det franske konsulat ifølge den kinesiske avis South China Morning Post.
Changsha ligger omkring 350 kilometer syd for Wuhan i det centrale Kina. Det er her, at smitten har sit epicenter.
Coronavirusudbruddet har hidtil kostet 56 personer livet. Derudover er omkring 2000 personer blevet smittet.