Østjyllands Politi sigter Naturstyrelsen for brud på dyrevelfærdsloven
Østjyllands Politi har formelt rejst sigtelse mod Naturstyrelsen for overtrædelse af dyrevelfærdsloven i Mols Bjerge.
På baggrund af en dyrlægerapport og en anmeldelse for dyremishandling har Østjyllands Politi nu rejst sigtelse mod Naturstyrelsen i sagen fra Mols Bjerge.
Det bekræfter Naturstyrelsen overfor TV2 ØSTJYLLAND.
- Vi ser med stor alvor på sagen, og vi kan kun beklage dybt. Vi går ikke på kompromis med dyrevelfærd. Sådan noget som det her må selvfølgelig ikke ske på statens arealer, siger direktør i Naturstyrelsen, Peter Ilsøe, til TV2 ØSTJYLLAND.
- Det kommer i den grad bag på mig, og så vidt jeg ved, er det første gang nogensinde, at der er sket en sigtelse af Naturstyrelsen for brud på dyrevelfærdsloven.
Østjyllands Politi bekræfter også anmeldelsen overfor TV2 ØSTJYLLAND.
- Sagen bliver lige nu efterforsket, så vi kan ikke sige mere på nuværende tidspunkt. Vi kan bekræfte, at vi har foretaget sigtelsen, siger Kristian Juliussen, der er vicepolitiinspektør hos Østjyllands Politi, til TV2 ØSTJYLLAND.
Kan få konsekvenser for ansatte
Naturstyrelsens direktør fortæller, at eventuelle overtrædelser af lovgivningen i sidste ende kan få konsekvenser for ansatte involveret i sagen.
- Eventuelle konsekvenser for ansatte vil vi dog først kunne beslutte, når der ligger en dom i sagen, siger Peter Ilsøe.
Udover anmeldelser om misrøgt på Naturstyrelsens arealer i Mols Bjerge, har Østjyllands Politi også fået anmeldelser om kritisable forhold hos Molslaboratoriet, men de er altså ikke blevet sigtet.
- Der er ikke foretaget andre sigtelser endnu. Vi er i gang med at efterforske en række anmeldelser, men mere kan jeg ikke sige, siger vicepolitiinspektøren.
Læs også:
Dyrlæge rejste hård kritik
TV2 ØSTJYLLAND kunne tilbage i marts berette om kritisable forhold hos Naturstyrelsens flok af kreaturer, som også står for naturpleje i Mols Bjerge.
I den seneste kvartalsrapport om Naturstyrelsens kvæg kom en dyrlæge med hård kritik af kvægets tilstand.
Ifølge dyrlægen er dyrenes såkaldte huld alt for ringe. Det vil sige, at dyrene har sultet for meget og er blevet for tynde.
- Adskillige af de køer, der skal kælve ind til foråret, er i faretruende lavt huld. Flere af dem har allerede aborteret døde fostre, fordi de ikke har næring/energi nok til at opretholde drægtigheden, skriver dyrlægen blandt andet i rapporten, som TV2 ØSTJYLLAND er i besiddelse af.
Rapporten er udarbejdet af Kvægdyrlægerne Djursland for perioden fra november sidste år til og med februar i år. Dyrlægen noterer i den, at dyrene tilsyneladende har spist bark af træerne for at klare sig:
- Der var tydelige tandmærker i barken, hvor kvæget har forsøgt at æde. Visse træer havde fået afgnavet barken op i to meters højde. (..) I mine år som dyrlæge har jeg aldrig set lignende, står der i rapporten.
Derudover har kvæget kastet sig over den for kvæg giftige plante gyvel.
- Det er ekstremt alarmerende, at kvæget henover vinteren har forsøgt at spise bark, samt giftig gyvel, i desperation over for lidt foder, skriver dyrlægen.