Dyrlægeforening fraråder lempelse af dyrevelfærdsloven
Efter heftig debat om vilde dyr i Mols Bjerge, lyder det nu fra Den Danske Dyrlægeforening, at de ikke bakker op om at ændre dyrevelfærdsloven.
Det skal ikke være muligt at slække på dyrevelfærdsloven i naturnationalparker.
Sådan lyder det fra Den Danske Dyrlægeforening, der fraråder den lempelse af dyrevelfærdsloven, som regeringen ellers lægger op til.
Regeringen har foreslået, at man i særlige naturnationalparker skal have mildere krav for, hvor ofte man skal tilse og fodre dyrene. Det vil de gøre for at genskabe vild natur og øge biodiversiteten inden for nogle indhegnede områder.
Hvad er naturnationalparker?
• Naturnationalparker adskiller sig fra nationalparker ved at være områder, hvor naturen så vidt muligt får lov at udvikle sig på dens egne præmisser. Det vil sige, at der ikke er menneskelig indblanding.
• Formålet er at genskabe vild natur og bidrage til områdets biodiversitet.
• Der drives ikke landbrug, og skoven henlægges som urørt skov.
• Der udsættes græssende dyr i et indhegnet område.
• I finansloven 2020 blev der afsat 888 millioner kroner til at etablere urørt skov og naturnationalparker.
Kilder: Naturstyrelsen, Danmarks Naturfredningsforening
Men det vinder ikke genklang hos Hanne Knude Palshof, der er formand for Den Danske Dyrlægeforening.
- Naturen er barsk. Man kan ikke bare udrulle den og pludselig lave rå natur efter mindst 1000 år uden, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Mangler fri bevægelighed og vilde dyr
Hanne Knude Palshof peger særligt på, at indhegningen forhindrer dyrene i at bevæge sig rundt som vilde dyr.
- Så snart dyr er indhegnede, er de under vores varetægt. Derfor skal de have vores tilsyn. De har ikke mulighed for at søge væk og finde føde ligesom vilde dyr. Derfor skal de være under dyrevelfærdsloven, siger hun.
Hun mener derfor fortsat, at der skal være menneskeligt tilsyn med udsatte dyr.
- De skal huldvurderes, så dyrene ikke begynder at spise ting, de godt ved er giftigt, siger Hanne Knude Palshof.
Desuden mener hun ikke, at Danmark er stor nok til at genskabe vild natur. Her peger hun på, at der mangler en vigtig faktor for at kunne lykkes med rewilding.
- En hest med et brækket ben skal ikke rende rundt ude i Mols Bjerge, inden det dør. Der mangler vi de store rovdyr. Hvis vi havde en rigtig vild natur, ville vi have ulve. De ville være med til at sætte en stopper for lidelsen, siger hun.
Hvad er biodiversitet?
- FN definerer biodiversitet som: "Mangfoldigheden af levende organismer i alle miljøer, både på land og i vand, samt de økologiske samspil, som organismerne indgår i. Biodiversitet omfatter såvel variationen inden for og mellem arterne som mangfoldigheden af økosystemer."
- Med andre ord: Biodiversiteten består af den mangfoldighed af økosystemer, arter og gener, der omgiver os.
- Disse 3 elementer bidrager til at give os fødevarer og medicin samt ren luft og vand. Derudover kan biodiversiteten hjælpe med at afbøde naturkatastrofer, modvirke skadedyr og sygdomme samt medvirke til at regulere klimaet.
Kilde: Miljøstyrelsen
Hanne Knude Palshof understreger, at Den Danske Dyrlægeforening ikke er imod biodiversitet, men det skal foregå under de nuværende regler, der findes i dyrevelfærdsloven.
- Vi vil gerne have naturnationalparker, men dyrene skal overvåges. Det kan man sagtens gøre. Man kan sætte droner op og GPS-mærke dyrene, siger Hanne Knude Palshof.
Nødvendigt for biodiversiteten
Tidligere har Socialdemokratiets Miljøordfører, Mette Gjerskov, fortalt til TV2 ØSTJYLLAND, at udrulningen af naturnationalparker er nødvendig.
- Vi står midt i en natur- og biodiversitetskrise, og vi er simpelthen nødt til at gøre en helt ekstraordinær indsats for naturen, og det vil vi jo gøre med de her kæmpe store naturnationalparker, hvor vi har brug for, at der kommer nogle græssende dyr ud, sagde hun 1. marts til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun understregede samtidig, at det ikke betød, at man ville gå på kompromis med dyrenes velfærd, og at der fortsat ville blive passet på dyrene. Når regeringen alligevel vil lempe dyrevelfærdsloven, handler det om praktik, lød det fra miljøordføreren.
- Et dagligt tilsyn kan være vanskeligt i en stor naturnationalpark, hvor du faktisk skal lede efter dem for at finde dem, fordi de har så meget plads. Så handler det om, at vi ikke skal fodre dem om vinteren. Det er meningen, at de skal græsse og spise grene og gøre alt det, som heste nu gør.
Debatten om genskabelsen af vild natur kommer efter, at TV2 ØSTJYLLAND i en række artikler har undersøgt forholdene for de dyr, der er udsat i Mols Bjerge. TV2 ØSTJYLLAND har både beskæftiget sig med Molslaboratoriets og Naturstyrelsens dyr i Mols Bjerge. Det er vigtigt at understrege, at de to institutioner ikke er det samme.