Hård kritik af statens dyrehold på Mols: - I mine år som dyrlæge har jeg aldrig set lignende
Kvæget sulter, og derfor spiser dyrene giftige planter og gnaver bark af træerne, skriver dyrlæge i rapport om Naturstyrelsens kreaturer på Mols.
Obs: Opdateret kl. 10.14 med oplysning om, at denne sag ikke har noget at gøre med Molslaboratoriet.
I sidste uge rasede debatten på TV2 ØSTJYLLANDs Facebook-side, da Mols Laboratoriet blev beskyldt for at misrøgte de heste, som er en del af et større rewilding-projekt i Mols Bjerge.
Fredag besøgte politiets dyreværnsenhed Mols Laboratoriet - og ifølge dem var der altså ikke noget at komme efter. Men helt anderledes skidt har det stået til hos Naturstyrelsens flok af kreaturer, som også står for naturpleje i Mols Bjerge.
I den seneste kvartalsrapport om Naturstyrelsens kvæg kommer en dyrlæge med hård kritik af kvægets tilstand.
Ifølge dyrlægen er dyrenes såkaldte huld alt for ringe. Det vil sige, at dyrene har sultet for meget og er blevet for tynde.
- Adskillige af de køer, der skal kælve ind til foråret, er i faretruende lavt huld. Flere af dem har allerede aborteret døde fostre, fordi de ikke har næring/energi nok til at opretholde drægtigheden, skriver dyrlægen blandt andet i rapporten, som TV2 ØSTJYLLAND er i besiddelse af.
Rapporten er udarbejdet af Kvægdyrlægerne Djursland for perioden fra november sidste år til og med februar i år. Dyrlægen noterer i den, at dyrene tilsyneladende har spist bark af træerne for at klare sig:
- Der var tydelige tandmærker i barken, hvor kvæget har forsøgt at æde. Visse træer havde fået afgnavet barken op i to meters højde. (..) I mine år som dyrlæge har jeg aldrig set lignende, står der i rapporten.
Derudover har kvæget kastet sig over den for kvæg giftige plante gyvel.
- Det er ekstremt alarmerende, at kvæget henover vinteren har forsøgt at spise bark, samt giftig gyvel, i desperation over for lidt foder, skriver dyrlægen.
Naturstyrelsen vil mødes med dyrlægen
Det er Naturstyrelsen Kronjylland, der har ansvaret for kvægene ved Mols Bjerge, og de fortæller, at de er opmærksomme på problematikken.
Derfor har de også allerede onsdag arrangeret et møde med dyrlægen bag rapporten.
Naturstyrelsens kvæg i Mols Bjerge
Naturstyrelsen skriver på sin hjemmeside, at det kan være en stor udfordring at pleje naturen i Mols Bjerge, der eksempelvis let springer i skov.
Derfor afgræsser køer, får og heste arealerne i store folde.
Kilde: Naturstyrelsen
- Vi har besluttet, ovenpå den dyrelægerapport, at tage en dialog med dyrelægen om, hvad der kan være en fælles læring af det her. Vi er konstant meget opmærksomme på at blive så skarpe som muligt på at gøre det her forvaltningsmæssigt rigtigt, siger Peter Brostrøm, der er skovrider for Naturstyrelsen Kronjylland, til TV2 ØSTJYLLAND.
Tager kritikken til efterretning
Ifølge skovrider Peter Brostrøm skal forklaringen på kvægenes tilstand blandt andet findes i det omskiftelige vejr med hård frost.
- Vi er i en balance, hvor vi skal tage hensyn til naturen. Det kræver på den ene side, at dyrerne skal finde rigtig meget af deres føde selv. På den anden side af balancen, har vi, at der selvfølgelig også skal være en ordentlig dyrevelfærd. Hvor den balance lige er, det skal vi løbende øve os på. Lige pludselig bliver den her vinter rigtig rigtig hård, og det er klart, at når man bevæger sig på en balance, og man lige pludselig er i naturens vold, så kan balancen også tippe lidt, forklarer han.
Han fortæller desuden, at de allerede inden dyrlægebesøget var i gang med at udbedre situationen. Han lover dog, at kritikken bliver taget til efterretning.
Så det kommer ikke til at gentage sig?
- Det kan jeg jo ikke garantere, for jeg er i naturen vold. Men det er ikke på nogen måde noget, vi bestræber os på. Vi har det udgangspunkt i Naturstyrelsen, at vi vægter dyrevelfærd højt, siger han.