Testfirma fyret: Personale i daginstitutioner må vente på lyntest

Fyringen af SOS International betyder blandt andet, at personale i daginstitutioner ikke tilbydes lyntest på arbejdspladsen, som det ellers var varslet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto: Region Midtjylland, Rune Borre-Jensen

Flere kommuner står tilbage med uindfriede forventninger, efter at SOS International søndag blev fyret som leverandør af lyntest.

I Region Midtjylland skulle selskabet have leveret en daglig kapacitet på 17.000 lyntest. 60 procent af kapaciteten skulle være mobil og skulle blandt andet udnyttes ude i kommunerne.

Her var det ambitionen, at personale på daginstitutioner skulle tilbydes lyntest på arbejdspladsen eller i nærheden. Det nåede SOS International dog ikke at indfri, fortæller Thomas Medum (SF), der er rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune:

- Det har været marginalt, hvordan SOS International har fået løftet den opgave. 

- Det har betydet, at der ikke er foretaget de test, som regeringen stillede i udsigt, at der blev, siger Thomas Medom til TV2 ØSTJYLLAND.

Seks institutioner ventede

Heller ikke i Randers Kommune nåede SOS International at komme ordentligt i gang:

- De har været enkelte steder, men det har været totalt tilfældigt. I sidste uge havde vi seks institutioner, der stod og ventede. De havde fået at vide, at SOS International ville komme og teste personalet, men selskabet dukkede aldrig op, siger stabschef i Randers Kommune Michael Kielsgaard Engelsbæk til TV2 ØSTJYLLAND.

De to kommuner har nu overgivet oplysninger om deres daginstitutioner til Falck. Og kommunerne er blevet stillet i udsigt, at Falck vil kunne gå i gang med at teste personale i daginstitutioner fra næste uge.

Skanderborg Kommune også påvirket

Også Skanderborg Kommune oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at kommunens medarbejdere i daginstitutioner og sociale tilbud ikke bliver testet som planlagt som følge af fyringen af SOS International:

- De 2 leverandørskift har desuden betydet en del arbejde med at lave lister over steder, der skulle have besøg af mobile testenheder, som efterfølgende ikke fik besøg med de gener og nye informationer, der så skulle udarbejdes og formidles, oplyser Skanderborg Kommune i en mail til TV2 ØSTJYLLAND.

Det har været et kaotisk forløb, der har udspillet sig, siden SOS International overtog opgaven med at levere lyntest til Region Midtjylland 1. februar.

Selskabet fik blandt andet kritik for, at personale ved teststeder manglede værnemidler, hygiejneforholdene var problematiske og det var også svært.at overholde afstandskrav ved flere teststeder.

SOS International underskrev kontrakten med Region Midtjylland to dage før, at selskabet skulle levere lyntest-kapaciteten til regionen på 17.000 test dagligt i Region Midtjylland.

Kapaciteten blev aldrig realiseret, da SOS International blev fyret syv dage inde i kontraktperioden. 

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her