Tis ikke i åen efter julefrokosten

Drukneulykker nær å- og havneområder er et tilbagevendende problem landet over. Derfor skal nye initiativer nu forebygge problematikken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det er ikke altid en god idé at lade vandet i åen eller havnen på vej hjem fra byen. Foto: Colourbox

Efter adskillige mundfulde snaps og julebryg er det tid til at søge hjemad efter årets julefrokost. Vejen hjem fører forbi havnen, og trangen til at slå en streg melder sig pludseligt.

For en del unge mænd ender det med en drukneulykke.

Det viser en analyse foretaget af Trygfonden. Derfor bliver der fra mandag af bedre muligheder for at lade vandet på vej hjem fra festlighederne.

Der vil simpelthen blive sat ekstra urinaler op i Aarhus by. 

Varme hjerter og kolde havne

Det sker på baggrund af, at Aarhus Kommune og Østjyllands Brandvæsen er gået sammen om en kampagne, der skal sørge for at rette fokus mod problematikken med drukneulykker. 

- Vi er nu inde i en dejlig tid med masser af hygge med familierne, kollegaerne og vennerne – men vi er også inde i en mørk og kold tid, hvor det er med stor fare forbundet ved ophold langs vores åbne vandsteder i Aarhus Kommune, siger beredskabsinspektør ved Østjyllands Brandvæsen, Søren Møller, i en pressemeddelelse.

Og i 2020 blev faren til en realitet, hvor det blev til hele 20 udrykninger til havnen, åen og søerne i Aarhus Kommune.

I 2021 har der til dags dato været 11 af sådanne udrykninger. 

Det skal du gøre, hvis du falder i vandet:

• Bevæg dig mindst muligt

• Bevar roen, mens du råber på hjælp

• Find noget at holde fast i, og orienter dig om muligheder for at komme op af vandet

Kilde: Pressemeddelelse, Aarhus Kommune

Ifølge Trygfondens analyse er det især unge mænd i alderen 15-29 år, der står for skud i denne sammenhæng. Derfor rettes kampagnen navnligt mod denne målgruppe, hvor der gennem opbakning fra restauratørnetværket i Aarhus bliver uddelt ølbrikker og falske tatoveringer med budskabet.

Sådanne falske tatoveringer bliver uddelt på barer og restauranter i Aarhus Kommune. / Foto: Aarhus Kommune

Et tilbagevendende problem

Problematikken med drukneulykker har stået på i mange år, og det har været et problem, der har kostet liv. Senest i begyndelsen af 2020, hvor en mand omkom efter at være faldet i havnen

Og da dødstallet i forbindelse med drukneulykker lå på otte personer siden 2003, satte man i 2019 over 100 selvlysende redningsstiger op ved vandet i både Aarhus og Randers, samt ekstra redningskranse og termiske kameraer ved Åen i Aarhus. 

Aarhus Kommune har flere gange ført kampagner på området, senest i slutningen af 2019, hvor kampagnen hed 'Hvor våd skal din bytur være?' 

Det skal du gøre, hvis du ser eller hører nogen i vandet:

• Få kontakt til personen i vandet, og tilkald hjælp fra andre i nærheden

• Ring 112, og oplys nærmeste adresse eller redningsnummer

• Kast en redningskrans ud til personen i vandet, og led vedkommende til nærmeste redningsstige

Kilde: Pressemeddelelse, Aarhus Kommune

I år bliver der igen rettet fokus mod problematikken. Og det er i særdeleshed en vigtighed, at passe på hinanden og sørge for at følge venner og familie hjem fra en festlig tur i byen, mener Bünyamin Simsek, der er rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

- Alt for mange gange de seneste år er folk kommet for tæt på vandet i havnen. Så det er en klar opfordring til, at man passer på hinanden og følges ad hjem, når festen slutter, siger han.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her