Madekspert har utraditionelt råd til at undgå proppede maver og madspild i påsken

Vi spiser os dårlige og smider mad for millioner af kroner i skraldespanden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Mange af os kommer til at hamstre, når vi skal købe ind til påske, lyder det fra madekspert. Foto: Michael Bring-Nielsen

Det er ikke kun vores maver, der bliver ekstra fyldte i påsken - det samme gælder i høj grad vores skraldespande.

Hvis du er en gennemsnitlig østjyde, køber du ind for 24 procent mere mad i påskeugen sammenlignet med en gennemsnitlig uge i løbet af året.

Det kan være svært at gøre noget ved madspildet i de traditionsrige helligdage, fortæller forfatter og ambassadør for organisationen Stop Spild Af Mad Yvonne Luff Gottfredsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er vigtigt, at vi har en plan for, hvordan vi skal bruge maden efter påsken. 
Yvonne Luff Gottfredsen, madekspert og forfatter

- Vi hamstrer. Vi har opdaget, at vi ikke har den samme lukketid som for år tilbage. Det vigtigste er, at vi hygger os, og hygge er forbundet med mad. Det får os til at glemme, at vi skal købe fornuftigt ind. Jeg kan selv blive fristet i butikkerne, der ofte har særlige tilbud, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Æg er traditionelt en fast ingrediens i påsken. De findes også i en fristende chokoladeudgave. Foto: Ritzau Scanpix

Påskens madspild skal bekæmpes med sund fornuft, lyder det Yvonne Luff Gottfredsen.

- Det er vigtigt, at vi har en plan for, hvordan vi skal bruge maden efter påsken. Tanken om, hvad vi skal bruge maden bagefter, er ny for mange. Vi går meget op i, at der skal være nok mad, og vi sender et forkert signal til vores gæster, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Madspild i påskeugen udgør 279 millioner kroner, viser estimat fra Landbrug & Fødevarer.

VIDEO: App tager kampen op mod madspild, som videresælger mad, der ellers stod til at ryge i skraldespanden. Indslaget er fra maj 2018.

Dansk tapas

Yvonne Luff Gottfredsen har et helt specifikt råd til, hvordan vi kan blive mætte og samtidig undgå at smide for flere hundrede kroner i skraldespanden.

- Vi kan godt lave en dansk udgave af tapas. Det er enkelt, vi fylder ikke så meget på tallerkenerne, og det tager længere tid at nyde, hvilket betyder, at vi bliver mætte på en anden måde, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Den traditionelle familie i Danmark skal nok lige vænne sig til tanken, men vi skal stole på, at der er mad nok, og vi nok skal blive mætte. Vi kan sagtens bevare hyggen, selvom vi spiser mindre mad.

Yvonne Luff Gottfredsen har forfattet en guide med gode råd til at undgå madspild i påsken. Den kan du se her:

6 gode råd til at undgå madspild i påsken

1. Køleskabs Buffet
Indsats mod madspild i påsken begynder allerede i god tid inden Påske. Giv plads til Påskens mad ved at spise dig igennem de gode rester, halve salater, agurk og broccoli, frugt mm. i køleskabet og i fryseren. Hold en reste-buffet dag hver dag frem mod påskefrokosten - det giver plads til påskemaden og påskeresterne.

2. Lav en madplan for din påskemenu
Vær realistisk med mængden af den mad, du køber. 500-700 gram pr. person afhængig af om du inviterer til frokost eller aftensmad. Indtænk dine køle- og fryseskabsrester ind i påskemenuen.

3. Mindre mad - god kvalitet - stadig godt
Lad være med at gøre som du plejer, hvis du plejer at lave for meget mad. Hav tillid til at lave mindre portioner og færre retter.

4. Undgå at sætte alt maden ind på bordet på samme tid
Fyld op efterhånden. Ved mindre retter/a la tapas - hent fra køleskabet efterhånden. Form en kreativ skriftlig påskemenu og læg den ved hver kuvert på dit veldækkede påskebord. Så kan gæsterne se hvad de skal have at spise i løbet af påskefrokosten. Husk at få resterne hurtigt på køl.

5. Brug mindre størrelse fade og tallerkener
Jo større tallerkenen er, desto mere er dine gæster motiverede til at fylde den op med mad. Lidt mindre størrelse fade og tallerkener på påskefrokostbordet medvirker til, at man undgår at overfylde sin påsketallerken.

6. Hav en plan for dine påskerester
Hvis du har brød til overs, kan du lave brødcroutoner, rugbrødscrunch, opbløde brødet i vand og komme det i en brød- eller bolledej. Hvis du har frugt og grøntsager tilovers, brug det i en smoothie, tærte, wrap, pitabrød, brød- og bolledej eller frys det ned for senere at bruge det i en smoothie, grøntsagssuppe, gryderetter mm. Kødrester kan skæres i fine tynde skiver og ligges oven på en pizza, kommes i wrap og pitabrød eller du kan lave en god biksemad med et spejlæg på toppen.

 

 

Kilde: Stop Spild Af Mad

Denne artikel blev første gang udgivet 13. april 2019.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Tilpas dit samtykke til cookies her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm vimeo.com
_cfuvid vimeo.com
AWSALB Amazon Web Services
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
pusherTransportTLS no-domain
remote_sid youtube.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_clsk tv2ostjylland.dk
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
bugsnag-anonymous-id no-domain
userId tv2ostjylland.dk
vuid vimeo.com

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
_ga Google
_ga_LVEFKMG087 Google
_ga_VNYPEBL4PG Google
li_alerts LinkedIn
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tv2ostjylland.dk
CookieConsent tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
oj_ovp_session oj.tv2reg.stream
PHPSESSID recruit.hr-on.com
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
SRVNAME oj.tv2reg.stream
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
tv2_ostjylland_session tv2ostjylland.dk
tv2reg_cookie_consent tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2ostjylland.dk
XSRF-TOKEN oj.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN tv2ostjylland.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google