Madekspert har utraditionelt råd til at undgå proppede maver og madspild i påsken
Vi spiser os dårlige og smider mad for millioner af kroner i skraldespanden.
Det er ikke kun vores maver, der bliver ekstra fyldte i påsken - det samme gælder i høj grad vores skraldespande.
Hvis du er en gennemsnitlig østjyde, køber du ind for 24 procent mere mad i påskeugen sammenlignet med en gennemsnitlig uge i løbet af året.
Det kan være svært at gøre noget ved madspildet i de traditionsrige helligdage, fortæller forfatter og ambassadør for organisationen Stop Spild Af Mad Yvonne Luff Gottfredsen til TV2 ØSTJYLLAND.
- Vi hamstrer. Vi har opdaget, at vi ikke har den samme lukketid som for år tilbage. Det vigtigste er, at vi hygger os, og hygge er forbundet med mad. Det får os til at glemme, at vi skal købe fornuftigt ind. Jeg kan selv blive fristet i butikkerne, der ofte har særlige tilbud, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Påskens madspild skal bekæmpes med sund fornuft, lyder det Yvonne Luff Gottfredsen.
- Det er vigtigt, at vi har en plan for, hvordan vi skal bruge maden efter påsken. Tanken om, hvad vi skal bruge maden bagefter, er ny for mange. Vi går meget op i, at der skal være nok mad, og vi sender et forkert signal til vores gæster, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Madspild i påskeugen udgør 279 millioner kroner, viser estimat fra Landbrug & Fødevarer.
Dansk tapas
Yvonne Luff Gottfredsen har et helt specifikt råd til, hvordan vi kan blive mætte og samtidig undgå at smide for flere hundrede kroner i skraldespanden.
- Vi kan godt lave en dansk udgave af tapas. Det er enkelt, vi fylder ikke så meget på tallerkenerne, og det tager længere tid at nyde, hvilket betyder, at vi bliver mætte på en anden måde, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Den traditionelle familie i Danmark skal nok lige vænne sig til tanken, men vi skal stole på, at der er mad nok, og vi nok skal blive mætte. Vi kan sagtens bevare hyggen, selvom vi spiser mindre mad.
Yvonne Luff Gottfredsen har forfattet en guide med gode råd til at undgå madspild i påsken. Den kan du se her:
6 gode råd til at undgå madspild i påsken
1. Køleskabs Buffet
Indsats mod madspild i påsken begynder allerede i god tid inden Påske. Giv plads til Påskens mad ved at spise dig igennem de gode rester, halve salater, agurk og broccoli, frugt mm. i køleskabet og i fryseren. Hold en reste-buffet dag hver dag frem mod påskefrokosten - det giver plads til påskemaden og påskeresterne.
2. Lav en madplan for din påskemenu
Vær realistisk med mængden af den mad, du køber. 500-700 gram pr. person afhængig af om du inviterer til frokost eller aftensmad. Indtænk dine køle- og fryseskabsrester ind i påskemenuen.
3. Mindre mad - god kvalitet - stadig godt
Lad være med at gøre som du plejer, hvis du plejer at lave for meget mad. Hav tillid til at lave mindre portioner og færre retter.
4. Undgå at sætte alt maden ind på bordet på samme tid
Fyld op efterhånden. Ved mindre retter/a la tapas - hent fra køleskabet efterhånden. Form en kreativ skriftlig påskemenu og læg den ved hver kuvert på dit veldækkede påskebord. Så kan gæsterne se hvad de skal have at spise i løbet af påskefrokosten. Husk at få resterne hurtigt på køl.
5. Brug mindre størrelse fade og tallerkener
Jo større tallerkenen er, desto mere er dine gæster motiverede til at fylde den op med mad. Lidt mindre størrelse fade og tallerkener på påskefrokostbordet medvirker til, at man undgår at overfylde sin påsketallerken.
6. Hav en plan for dine påskerester
Hvis du har brød til overs, kan du lave brødcroutoner, rugbrødscrunch, opbløde brødet i vand og komme det i en brød- eller bolledej. Hvis du har frugt og grøntsager tilovers, brug det i en smoothie, tærte, wrap, pitabrød, brød- og bolledej eller frys det ned for senere at bruge det i en smoothie, grøntsagssuppe, gryderetter mm. Kødrester kan skæres i fine tynde skiver og ligges oven på en pizza, kommes i wrap og pitabrød eller du kan lave en god biksemad med et spejlæg på toppen.
Kilde: Stop Spild Af Mad
Denne artikel blev første gang udgivet 13. april 2019.