Patientforening: Den østjyske lægedækning er ikke god nok

Det er bekymrende, hvis borgere ikke har mulighed for at gå til læge tæt ved bopælen. Det mener Danske Patienter

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Formanden for Danske Patienter er bestemt ikke tilfreds med den nuværende lægedækning.

- Det er ikke godt nok.

Så klar er meldingen fra Camilla Hersom, der er formand for patientforeningernes paraplyorganisation, Danske Patienter.

I alt er 172 af 253 lægepraksisser i Aarhus, Skanderborg, Randers, Norddjurs, Syddjurs, Favrskov, Silkeborg, Horsens, Odder og Samsø kommuner lukket for nye patienter.

- Det er for mange. Det må jo betyde, at der er patienter, der ikke har mulighed for at få en praktiserende læge tæt på, hvor de bor, siger Camilla Hersom til TV2 ØSTJYLLAND.

'En enorm udfordring'

Ifølge Region Midtjylland bliver lægepraksisser oftest lukket for nye patienter, når praksisserne har mere end 1600 patienter til hver læge, der er i klinikken.

VIDEO: Poul Kraghede, der er læge hos Hinneruplægerne, har lukket for tilgang. Og det er en nødvendighed, mener han, hvis han skal opretholde en god kvalitet for de nuværende patienter.

I 150 lægepraksisser er der mere end 1600 patienter til hver læge, der er i klinikken. Højdespringeren i Østjylland er Aarhus Kommune, hvor lægepraksisserne i gennemsnit har 1707 patienter til hver læge, der er i praksissen.

Det sker, fordi lægepraksisserne mange steder har mere end 1600 patienter for hver læge, der arbejder i praksisserne.

- Det er en enorm udfordring mange steder, konstaterer Camilla Hersom.

Hun mener, at de lægeklinikkernes afvisninger af nye patienter er en konsekvens af, at der mangler læger. Og hun frygter, det har konsekvenser for borgere, der flytter til en anden kommune og så pludselig ikke kan få adgang til en læge tæt på bopælen.

- Det betyder noget for de mennesker, der har kroniske sygdomme. Men også for helt almindelige børnefamilier, siger Camilla Hersom.

- Hele systemet er jo bygget op om, at med mindre, det er meget akut, så er det det vores praktiserende læge, vi går til.

VIDEO: Lise Isabelle Philipp kan ikke få læge i egen by og må tage fra Hinnerup til Hadsten: Det er spild af tid

Camilla Hersom erkender, at det ikke er en menneskeret at have en læge en den by, hvor man bor. Hun mener dog alligevel, at borgere med rette kan kræve det.

- Det står jo ikke i en menneskeretserklæring eller andet. Men jeg tror, at borgere har en forventning om, at det er helt naturligt at være tilknyttet en læge tæt på.

Herunder kan du se, hvormange lægepraksisser i din kommune, der har lukket for tilgang af nye patienter.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her