Regeringen vil undersøge mulighederne for Kattegatbro

En fast forbindelse over Kattegat skal forbinde Østjylland og Sjælland. Genrefoto. Foto: Erik Refner - Ritzau Scanpix
/

Regeringen vil sætte 60 millioner kroner af til en forundersøgelse af mulighederne for en fast forbindelse over Kattegat. Det oplyser Transport-, Bygnings- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

Pengene er en del af regeringens finanslovsudspil, lyder det.

- Potentialet ved en fast Kattegatforbindelse er enormt, og hvis beregningerne bekræfter, at det kan realiseres ved brugerbetaling, er det oplagt at gå videre med en egentlig forundersøgelse hurtigst muligt, siger transportminister Ole Birk Olesen (LA).

- Derfor er jeg glad for, at vi vil afsætte penge til en forundersøgelse allerede fra 2019, hvis screeningen altså viser, at det giver mening at arbejde videre med projektet, siger han i meddelelsen.

Man skal aldrig tænke, når man ser så store gevinster, at det går ud over nogen.
Ole Birk Olesen (LA), transportminister

Over for TV2 ØSTJYLLAND uddyber ministeren sine pointer og svarer på den kritik, der er kommet fra flere sider, som frygter, at en Kattegat-forbindelse vil ramme den sydlige del af landet og Fyn.

Højt på ønskelisten

- Bilister der rejser mellem Nordjylland og Østjylland til København og Vestsjælland og den anden vej vil kunne spare en time. Man skal aldrig tænke, når man ser så store gevinster, at det går ud over nogen, siger Ole Birk Olesen til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- På et tidspunkt op i 30'erne og 40'erne vil der komme trængselsproblemer over Fyn og op gennem Jylland, og så er det da bedre at få en anden måde, som folk kan rejse på.

VIDEO: I interviewet her kommer ministeren med sit bud på, hvornår arbejdet med en Kattegat-bro kan komme i gang, og hvornår den i så fald kunne stå færdig. 

En fast forbindelse over Kattegat skal forbinde Østjylland og Sjælland og har været til debat i flere år. Den står højt på ønskelisten for en række erhvervsfolk og borgmestre.

Potentialet ved en fast Kattegatforbindelse er enormt, hvis beregningerne bekræfter, at det kan realiseres ved brugerbetaling, er det oplagt at gå videre med en forundersøgelse.
Ole Birk Olesen (LA), transportminister

Men idéen er tidligere skudt ned af regeringen, efter at beregninger af forskellige modeller har vist, at det vil medføre store milliardudgifter for statskassen.

Tidligere i år kom så en foreløbig beregning fra transportministeren, som viste, at en ren bilbro kan laves for 58 milliarder kroner, finansieret af brugerne.

VIDEO: En eventuel fremtidig bro mellem Østjylland og Sjælland vil passere Samsø. Her kan du høre, hvad Samsøs borgmester, mener om det. Marcel Meijer. Indslaget er fra 22. marts 2018.

Kombineret vej- og baneforbindelse

Ministeren satte en nærmere undersøgelse i gang, der også omfatter en kombineret vej- og baneforbindelse.

Undersøgelsen er fortsat i gang, men resultaterne ventes i løbet af 2018.

Når den er færdig, skal resultaterne danne grundlag for en beslutning om, hvorvidt der skal sættes en egentlig forundersøgelse i gang.

  Foto: Kilde: Transport-, Bygnings og Boligministeriet

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her