To år siden i dag: Hotel Randers lammet af storbrand
Hoteldirektør Sven Nørskov Eskildsen ser tilbage på den mest turbulente periode i hans tid som hoteldirektør – men mest af alt ser han fremad
For præcis to år siden, den 4. juni 2015, brugte hoteldirektør på Hotel Randers, Sven Nørskov Eskildsen, formiddagen i hotellets store festsal.
Han stod og pjattede og grinte med en producer, der skulle hjælpe til med arrangementet ’Talent 015’, der skulle afholdes samme aften i salen.
Smilet stivnede hurtigt, da Sven fik en melding fra en medarbejder, der kom ilende ind i festsalen. Det brænder på hotellet, lød det.
Læs også:
Svens første tanke er, at det ikke passer. Han kan hverken se, lugte, mærke eller høre noget. Men han haster ud i receptionen, hvor hans medarbejdere forsikrer Sven om, at det ikke alene er rigtigt – det er også potentielt temmelig alvorligt.
Lynhurtigt bliver gæster og personale evakueret, og brandvæsnet bliver tilkaldt. Der bliver ringet til brandvæsnet to gange – bare for at være sikre på, at de har forstået budskabet. Det brænder på Hotel Randers – byens historiske hotel, der blev opført helt tilbage i 1856.
- Jeg var godt klar over, at en brand på et hotel altid er skrækkelig, men det var svært at konstatere, hvor slemt, det var. Den første del af branden blev slukket ret hurtigt, og jeg nåede at tænke ’fedt nok, så kan vi godt holde talentshow i aften’, selv om det lyder helt mærkeligt, siger Sven Nørskov Eskildsen her to år senere til TV2 ØSTJYLLAND.
Den drøm amputerede de tilkaldte brandfolk dog hurtigt. Loftet var omspændt af flammer, og situationen var langt mere alvorlig end først antaget.
Branden kan stadig mærkes
To år senere står det klart, at det var en alvorlig brand. På Hotel Randers kæmper de den dag i dag med følgevirkninger af branden – og der gik hele 15 måneder fra branden opstod, til der igen var overnattende gæster på byens bedst kendte hotel.
- Vi åbnede først for de nyrenoverede værelser i september 2016. Det lugtede jo af sod og røg på hotellet i et år efter branden, siger Sven Nørskov Eskildsen.
Han mindes sin egen ageren på dagen. Hvordan han måtte holde hovedet koldt i stedet for at lade følelsernes vold få overtaget.
- Jeg var jo i alarmberedskab. Alle antenner er ude. Det er det værste mareridt i en hoteldirektørs liv, og det er noget, jeg aldrig glemmer. Men lynhurtigt begynder jeg at indstille mig på al logistikken. Først og fremmest skal vi have folk ud. Så skal vi have ringet til brandvæsnet, forsikringen og skadesservice, og vi skal have givet besked til nuværende og kommende gæster, siger Sven Nørskov Eskildsen.
De tre vigtige ting
Der er tre ting i forbindelse med branden, der fylder noget for Sven den dag i dag. Kun de tre ting er for alvor vigtige. Der var ingen, der omkom. Der var ingen, der kom til skade. Og det var ikke nogen skyld.
- De tre ting har betydet virkelig meget for mig, siger Sven.
Årsagen til branden viser sig nemlig at være en gammel blyindfattet ledning, som måske stammer helt tilbage fra 1927, som har givet sig lidt. Til sidst har den givet op, og ledningen er blevet blottet, og så er den blevet så varm, at den har sat ild til træværket. Ingen skyld, og alle kom ud i tide.
Læs også:
De seneste to år på hotellet har været præget af branden, men for hoteldirektøren er det vigtigt at fastslå, at hotellet ser fremad. Det er det eneste, der er vigtigt nu.
- Vi har hele tiden kommunikeret med byen, og vi har hele tiden haft gang i vores restaurantdrift og insisteret på at være synlige i gaden. Vi har kigget fremad hele tiden – det har været vores pejlemærke. Det har været en udfordrende, spændende og lærerig periode, og vi har hele tiden haft de positive briller på, siger hoteldirektøren.
Alle ved hvor de var
Branden på det gamle hotel var i den grad noget, der interesserede randrusianerne. Det mærker Sven stadig den dag i dag.
Et af byens gamle klenodier brænder ikke helt ned, uden at det får folk op ad stolene.
- Det var helt fantastisk med de tilkendegivelser, vi fik. Det var helt vildt og meget rørende. Vi blev så glade for, hvordan folk tog det. Folk kom med tårer i øjnene og var helt nede over, at det var sket. Den dag i dag har jeg folk, der fortæller historier om det. Folk her i byen ved, hvor de var, da Hotel Randers brændte. Det har sat sine spor i mange mennesker, siger Sven Nørskov Eskildsen.
Det er med stolthed i stemmen, at hoteldirektøren omtaler alle de breve, e-mails og beskeder, han fik i dagene efter branden. Også derfor har det været vigtigt at se fremad. Der er blevet gjort et stort arbejde i kulisserne for at sikre, at gæsterne stadig ville komme, da hotellet genåbnede i september 2016 – 15 måneder efter branden.
Genåbningsdagen har været udskudt flere gange. Først håbede Sven, at hotellet kunne åbne i en decimeret version blot en måneds tid efter branden. Siden blev åbningsdagen skudt til 1. januar 2016. Vi endte på 1. september 2016.
Læs også:
Men nu har arbejdet båret frugt – også selv om der lige mangler en anelse.
- Vi mangler det sidste for at komme på omgangshøjde med før branden, hvis vi måler på antallet af besøgende. Vi arbejder på det hele tiden, og vi har store ambitioner. Vi har et nyt hotel i en gammel skal, og det skal vi være dygtige til at forvalte, siger Sven Nørskov Eskildsen.
Direktøren siger farvel
Til august træder Sven tilbage som direktør for Hotel Randers. 50 år gammel og med mod på at prøve noget nyt efter knap 20 år i spidsen for hotellet. Alligevel er det umuligt for ham helt at sige farvel. Derfor indtræder han, når han stopper som direktør, i hotellets bestyrelse.
- For mig har det altid været en sindssygt spændende arbejdsplads med gode kollegaer og medarbejdere. De seneste to år har været fuldstændig anderledes i forhold til de første 18 år. Jeg afleverer et helt nyt hotel. Det har været en spændende proces at være i, at bygge et hotel op, som vi har gjort. Så de seneste to år vil nok være de år, hvor man har brugt mest tid på at tænke tanker, siger Sven Nørskov Eskildsen.