Arbejdsskavanker gjorde pædagog-kolleger til iværksættere
To pædagoger har skabt en virksomhed, der producerer hjælpemidler, der skal gøre det lettere for det pædagogiske personale at passe på deres kroppe.
En dårlig ryg, en øm skulder og en stiv nakke.
Det blev for pædagogerne Anne Langdahl og Gitte Hansen opskriften på deres virksomhed Handahl Design.
- Vi har over 50 års erfaring i faget, og både Gitte og jeg er slidte folk, og det var ligesom der, idéen opstod, fortæller pædagog og stifter af Handahl Design, Anne Langdahl, til TV2 ØSTYJLLAND.
Dårlige arbejdsstillinger
Især de utallige løft og buk i garderoben har sat sine tydelige spor på de to pædagog-kolleger, og derfor var det også naturligt, at det første produkt, de satte sig for at udvikle, var en påklædningsbænk.
- Vores idé med påklædningsbænken er, at børnene flytter sig efter os, så vi får de gode arbejdsstillinger, og børnene bliver mere selvhjulpne og bedre motoriske, fortæller pædagog og stifter af Handahl Design, Gitte Hansen.
Påklædningsbænken har været fast inventar i børnehaven Svalebo ved Randers, hvor de to kolleger har arbejdet i omkring to år.
- Vi kan sagtens mærke, at vi har fået et bedre arbejdsmiljø. Før sad vi rigtig skidt med ryggen, når vi skulle skifte tøj på børnene, nu er de oppe i vores højde. Samtidig giver påklædningsbænken mere nærhed og selvlæring til børnene, siger de to kolleger.
Randers Kommune ser potentiale
Det er især Norddjurs og Randers Kommune, der generelt har fået øjnene op for investere i den slags hjælpemidler, som virksomheden blandt andet producerer.
- Der er mange buk i løbet af et arbejdsliv, så hvis vi kan undgå nogle af de buk og stadigvæk give børnene det bedste, vi kan give dem, så er vi jo interesserede i sådan nogle ting, fortæller dagtilbudsleder, dagtilbud Sydøst, Randers Kommune, Connie Schacht Jørgensen.
Vil man komme til at se flere af den slags investeringer fra Randers Kommune fremfor at investere i flere hænder for eksempel?
- Jeg tænker ikke, at det ene behøver at udelukke det andet. Men vi er selvfølgelig interesserede i at holde det personale, vi har, i så god form så muligt, siger hun.
Tre produkter
Siden den første påklædningsbænk blev udviklet, er der kommet to andre produkter i pædagogernes portfolio.
- Vi har udviklet en klapsammen-bænk og et minicykelstativ, siger Gitte Hansen.
Klapsammen-bænken er et resultat af, at de to iværksættere oplevede, at især dagplejerne ikke havde plads til den større bænk i deres institution.
- Vi fik flere henvendelser som gik på størrelsen. Alle garderober er jo ikke ens, så derfor udviklede vi en mere handy og mindre påklædningsbænk, der kunne klappes sammen, siger Anne Langdahl.
Nyt problem, nyt produkt
Med både en stor påklædningsbænk, et minicykelstativ og en mindre klapsammen-påklædningsbænk og færre ømme rygge, skulle man næsten tro, at de to iværksættere havde set sig tilfredse.
Men sådan forholder det sig langt fra.
- Vi skal være i faget i mange år, så jeg tænker, at der kommer et nyt problem og et nyt behov, og det er vi helt sikkert, kvinderne til at løse, siger Anne Langdahl.