Flere østjyske kommuner indfører krav om coronapas på arbejdspladsen
Randers- og Horsens Kommune har i dag vedtaget et krav om, at kommunens ansatte fra i næste uge skal fremvise et gyldigt coronapas.
Randers- og Horsens Kommune følger nu trop efter Skanderborg Kommune og indfører krav om, at kommunens ansatte skal fremvise gyldigt coronapas på arbejdspladsen.
Det sker, efter at smitten med coronavirus i samfundet er i stigning, lyder kommunernes begrundelser.
I Randers Kommune træder kravet i kraft 29. november. I Horsens Kommune gælder kravet fra 1. december.
Det oplyser kommunerne i en pressemeddelelse.
- Beslutningen er et udtryk for, at vi i direktionen både stiller et krav til alle medarbejdere og samtidig også giver plads til, at det skal forvaltes forskelligt alt efter medarbejdergruppen.
- Men det er utvetydigt, at alle skal have et gyldigt coronapas for at nedbringe smitten med covid-19, siger kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt i pressemeddelelsen fra Randers Kommune.
Kan betyde fyring
Et coronapas skal enten være i form af et fra vaccination, et som bevis på tidligere smitte med coronavirus eller i form af negativ coronatest.
Såfremt en medarbejder nægter at fremvise coronapas efter anmodning fra lederen, kan det få ansættelsesretlige konsekvenser.
Det samme gør sig gældende, hvis det fremviste coronapas ikke er gyldigt, oplyser Randers Kommune.
Sådan lød det også fra Skanderborg Kommune, da kommunen i går vedtog, at kommunens ansatte skal fremvise gyldigt coronapas på arbejdspladsen.
FOA: Flere muligheder for test
At ansatte har udsigt til at blive bedt om at arbejde hjemmefra eller i sidste ende fyret for ikke at fremvise et gyldigt coronapas, har FOAs hovedorganisation, FH, sagt god for.
Derfor har fagforbundet FOA, som især organiserer kommunalt ansatte, som udgangspunkt ikke noget imod kravet om at fremvise gyldigt coronapas.
Men det skal være "nemt og bekvemt" at få en vaccine og en test. Ellers giver kravet ikke mening, mener sektorformand hos FOA Torben Klitmøller Hollmann.
- I virkeligheden må vi stille os skeptiske over for, om det nytter noget som helst. Vi er tilhængere af, at der er flest muligheder for test, siger Torben Klitmøller Hollmann til TV2 ØSTJYLLAND.
Coronapas er et supplement
Han mener også, at kravet blandt andet også bør omfatte pårørende og besøgende i eksempelvis ældreplejen for at værne om de sårbare borgere.
- Jeg er bange for, at man læner sig tilbage og siger, at så har vi reddet alle i hele verden. Skal vi være helt sikre, skal man blive testet lige inden, man møder på arbejdet, siger Torben Klitmøller Hollmann.
- Coronapas er et godt supplement. Men det redder ikke noget, siger han.