Kim faldt 13 meter ned fra klatrevæg – to år efter lever han i uvished
Det har haft store konsekvenser for 40-årige Kim Djernæs fra Randers, at han for knap to år siden faldt 13 meter ned fra en klatrevæg.
Den 1. december 2018 er en dato, der for altid er indprentet i Kim Djernæs' hukommelse.
Her faldt han 13 meter ned fra en klatrevæg i Klatreautomaten i Randers. Snart to år senere venter han stadig på erstatningen og på at få sin sag afsluttet.
For at forstå hvordan Kim Djernæs' hverdag er påvirket, skal vi tilbage til den skæbnesvangre decemberdag.
Her går det helt galt, da han skal ned igen fra en af centrets klatrevægge.
- Da jeg sætter fra på væggen, løsner bremsen sig, og jeg styrter ned i gulvet. Jeg kollapser i hele kroppen, og mine knæ rammer min brystkasse, så brystbenet flækker. Jeg brækker fire lændehvirvler og knuser begge hælben, fortæller Kim Djernæs til TV2 ØSTJYLLAND.
Konstante smerter
Skaderne påvirker ham stadig hver eneste dag.
- Jeg har konstante smerter i ryg og fødder. Det giver mig enorme begrænsninger i hverdagen, siger Kim Djernæs.
Det er dog ikke kun det fysiske, som driller Kim Djernæs. Han har siden ulykken været i en kamp mod systemet.
Han er blevet fritstillet fra sit tidligere arbejde og kan på grund af sine smerter ikke holde til det samme, som han kunne engang.
På randen af fallit
Derfor ville han gerne videreuddanne sig eller gøre andet, der kunne klæde ham på til fremtiden. Men det må han ikke.
- Jeg laver ikke andet end at vente. Jeg synes, at jeg lige så godt kunne udnytte tiden, men du må ikke stå bedre stillet efter en sygdomssag end før, hvis du stadig er sygemeldt, siger han.
Hovedårsagen til, at Kim Djernæs' sag endnu ikke er afsluttet, og han ikke har fået erstatning, er, at ingen har påtaget sig ansvaret for ulykken.
Hverken centret Klatreautomaten eller producenten af sikkerhedsudstyret, Safeclimb.
Det betaler Kim Djernæs prisen for.
- Økonomisk er jeg på randen til at gå fallit.
'Når at dø af sult inden'
Han har udsigt til en erstatning, men det kan han ikke bruge til meget lige nu.
For hvornår den kommer er usikkert.
- Hvad hjælper det, hvis jeg er død af sult inden? Hvad hjælper det, hvis jeg må belåne mig selv med frygtelig mange penge for overhovedet at kunne overleve? Det er absurd, siger han.
Også Kim Djernæs' advokat forstår hans frustrationer.
Kunne være gået anderledes
- Et retssystem fungerer jo på ingen måde i sådan en situation her, hvis skal man sidde i flere år og vente på en dom. Det er selvfølgelig utilfredsstillende. Det vil vi alle sammen synes, siger advokat Henrik Ejlersen til TV2 ØSTJYLLAND.
Advokaten mener, at sagen for hans klients vedkommende kunne være afsluttet for længe siden.
Hvis en af de anklagede parter havde givet sig.
- Efter min klare opfattelse så havde det klædt alle parter, hvis man havde vedkendt sig erstatningsansvaret fra Klatreautomatens side via Alm. Brand. Så havde situationen været, som den skulle for Kim, og vi kunne opgøre hans erstatningskrav på hel sædvanlig vis, siger Henrik Ejlersen.
Har skiftet udstyr
Kim Djernæs selv bærer dog ikke nag over for Klatreautomaten, hvis ejere han faktisk har fået et godt forhold til efter ulykken.
Han mener ikke, at de kunne have gjort noget anderledes.
- Hvis jeg bar nag, så kunne jeg bruge al min tid på det, lyder det fra Kim Djernæs.
Læs også:
Klatreautomaten har også taget konsekvensen af ulykken.
- Da vi åbnede igen, valgte vi at skifte alt sikkerhedsudstyr til et andet mærke, fordi man ikke kunne finde fejl på det gamle udstyr, siger indehaver af Klatreautomaten, Kim Vinther, til TV2 ØSTJYLLAND.
Håber på hurtig afgørelse
Undersøgelser af sikkerhedsudstyret har nemlig ikke kunnet konkludere noget, og det har også været medvirkende til, at sagen trækker ud.
I skrivende stund er retssagen sat til den 11. marts næste år.
Nu håber, Kim Djernæs bare på, at den kan være afslutningen på et langt og hårdt forløb.
- Jeg håber, at de kommer med en hurtig afgørelse, så jeg kan komme videre. Det er det eneste, jeg vil, siger han.
Fralægger sig ansvaret
TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med både Klatreautomatens forsikringsselskab, Alm. Brand, og den advokat, som repræsenterer Safeclimb.
Førstnævnte ønsker ikke at udtale sig om en verserende sag, imens Safeclimb i en skriftlig kommentar fralægger sig ansvaret for ulykken.
- De uvildige undersøgelser foretaget af faldsikringen efter uheldet har ikke påvist fejl ved enheden, som derfor efter alt at dømme har fungeret efter hensigten, skriver Safeclimb.
- Det er vores opfattelse, at uheldet i stedet må skyldes forholdene hos Klatreautomaten, eller at faldsikringen er anvendt forkert, skriver firmaet videre.