Naboer raser over farlig nedrivning af mejetærsker-fabrik
Nedrivningen af Dronningborg Maskinfabrik i Randers bekymrer naboer, som har fået eternittag med asbest ind på deres grunde.
Det er et stort kapitel i den randrusianske industrihistorie, der for tiden er ved at slutte. Den gamle mejetærskerfabrik, Dronningborg Maskinfabrik, bliver revet ned for at gøre plads til et nyt boligområde.
Men måden, som nedrivningen af de gamle fabrikshaller foregår på, bekymrer og frustrerer naboerne.
For der er ikke styr på håndteringen af de asbestholdige eternittage.
- Jeg er ikke utilfreds med, at de tomme bygninger bliver revet ned, og jeg får nogle nye gode naboer. Men det er måden og håndteringen af hele projektet og især asbesten, som bekymrer mig, siger en af naboerne til den gamle maskinfabrik, Jacob Fihl-Jensen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Bunker med smadret eternittag
Han og familien bor klos op ad de snart forhenværende bygninger, som i årtier husede en af landets førende virksomheder inden for produktion af majetærskere.
Jacob Fihl-Jensen har derfor på tætteste hold kunnet følge nedrivningen, som han ikke mener er foregået efter reglerne.
- Der ligger flere bunker smadret eternittag på min grund. De er kommet herover, fordi der bare har ligget asbeststumper i alle containere uden presenning over, fortæller Jacob Fihl-Jensen.
Arbejdstilsynet har dog også - tilbage i februar - konstateret store problemer på byggepladsen, hvor nedrivningen har foregået.
Beordret til at stoppe
Der blev givet et strakspåbud den 18. februar, hvor firmaet bag nedrivningen, Nordjysk Nedbrydning, og dets underleverandører blev beordret til at stoppe nedrivningen.
- To åbne containere var fyldt med asbestholdige bølgeeternit, der var knækket i tusindvis af små stykker, stod der blandt andet i begrundelsen for påbuddet.
- Skovlen på gummigeden blev tømt ned i den åbne container, hvilket vil medføre stor spredning af asbestfibre, idet der vil opstå store støvskyer af asbestfibre ved at dumpe det ned i containeren, lød det videre.
Ved et opfølgende kontrolbesøg fra Arbejdstilsynet var der kommet styr på problemerne.
Bekymret for sine piger
Det er nogle af disse asbestfibre og stumper farligt eternittag, der er endt i blandt andre Jacob Fihl-Jensens have.
Nu er han bekymret for sine tvillingepiger på fire år.
- Vi har en sandkasse. Hvad er der i den, som de kan finde på at spise? Sådan gør børn i den alder. Vi er bekymrede for at sende dem ud i haven, men det er svært at sige, de ikke må være der på grund af noget, der hedder asbest, siger Jacob Fihl-Jensen.
Kan give kræft
Og Jacob Fihl-Jensen har skam ret i, at asbestfibre kan være ganske farlige at komme i kontakt med.
For alle undersøgelser viser, at asbest er giftigt.
Bliver man udsat for asbeststøv, er det i tilfældet med familien i Dronningborg mest lungehindekræft, de skal være opmærksomme på.
- Hvis man får asbeststøv ned i lungerne – også i forholdsvis små mængder – kan det sætte sig på lungehinderne og give den sjældne kræftform. Lungehindekræft har høj dødelighed, og vi har ikke meget behandling at give, har ledende overlæge på afdelingen for arbejdsmedicin på Aarhus Universitetshospital, Ane Marie Thulstrup, tidligere sagt til TV2 ØSTJYLLAND.
Kan ramme børnene
Kræftformen er dog 30 år om at udvikle sig, så overlægen er mest bekymret for børn.
De øvrige sygdomme, som asbestindtag kan give, er ikke en risiko for denne familie, da de udelukkende rammer håndværkere, som har arbejdet med store mængder af mineralet.
Men lungehindekræft er i sig selv også mere end rigeligt, og noget der skal tages seriøst, lyder det fra Ane Marie Thulstrup:
- Ingen i Danmark skal udsættes for asbeststøv. Der er en grund til, at det har været forbudt at bruge i mange år.
Ingen kommentarer fra nedrivningsfirma
TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med firmaet, der står for nedrivningen, Nordjysk Nedbrydning. Men dets direktør ønsker ikke at udtale sig i sagen.
Vi ville gerne have spurgt ham om, hvordan det kan ske, at asbestholdige materialer bliver håndteret på en så uforsvarlig måde, og hvordan man har rettet op på problemerne.
Men direktøren har ingen kommentarer.
Der mangler nemlig stadig at blive revet flere bygninger ned af den gamle Dronningborg Maskinfabrik.
Naboerne frygter derfor for, hvordan den fortsatte nedrivning kommer til at foregå.
- Hvis de sidste bygninger bliver taget ned på samme måde, så har vi endnu mere asbest i haven. Der ligger mange tusinde plader, der mangler at blive revet ned, siger Jacob Fihl-Jensen.
Kendte ikke til problemerne
Randers Kommune har tilsynspligten med de omkringliggende arealer i forbindelse med en nedrivning som denne.
Herfra lyder det, at man simpelthen ikke var klar over de alvorlige fejl, som Arbejdstilsynet har konstateret i Dronningborg.
- Hvis vi får en henvendelse omkring asbest, så fører vi tilsyn, siger sektionsleder for Miljø, Natur og Landbrug hos Randers Kommune, Ove Nørregaard, til TV2 ØSTJYLLAND.
Han fortæller videre, at man under hele forløbet har været i god dialog med nedrivningsfirmaet, og det vil man også være fremadrettet.