Naturformidler blander sig i debat: Frygt ikke for vilde dyr ved Fussingø
Der er ikke grund til bekymring for sammenstød mellem dyr og mennesker, hvis der sættes flere dyr ud i den kommende nationalpark ved Fussingø ved Randers. Det mener naturformidler Morten D.D. Hansen, der henviser til erfaringer fra Mols Bjerge.
En kommende Naturnationalpark i Randers Kommune deler vandene. Brugere af skoven er bekymrede for, at de ikke længere vil kunne færdes sikkert, når de fremover skal dele naturen med store køer og andre vilde dyr.
Nu blander biolog og naturformidler Morten D.D. Hansen sig i debatten - ifølge ham er der ikke grund til bekymring:
- De skaber bare liv de her dyr. De er med til skabe den biodiversitet, som man så gerne vil bevare, siger Morten D.D. Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.
- Der er på tide
Han bakker op om idéen om at sætte flere dyr ud i den kommende nationalpark ved Randers:
- Det er på tide. Nu har vi haft nationalparker i 10-15 år, og der er ikke fulgt noget som helst natur med de her parker. Der fulgte noget formidling med, og det er fint nok, men det har ikke gjort nogen forskel for biodiversiteten, siger han.
Læs også:
Udmeldingen fra Morten D.D. Hansen kommer, efter at der gennem længere tid har været debat om den kommende nationalpark ved Fussingø.
Flere brugere af skoven ved Fussingø frygter nemlig mødet med de store dyr:
- Det er en statsskov, som vi har ret til at have adgang til, og det får vi ikke, hvis der bliver lukket kreaturer ud herude, siger Lene Stentoft, der er en flittig bruger af skoven.
Ko reagerede på hund
Hun har tidligere haft en ubehagelig oplevelse på en gåtur med sin hund. En ko med en nyfødt kalv reagerede voldsomt på hunden, og hun er bange for, hvad der kunne være sket, hvis der ikke havde været et hegn imellem.
Morten D.D. Hansen mener dog ikke, at der er grund til at frygte de store dyr, hvis blot man viser hensyn:
- Hvis man beslutter sig for, at man vil køre mellem dem på mountainbike og forskrække dem, kan det godt ende galt. Man skal vise hensyn, når man er i den vilde natur, selvfølgelig skal man det.
- Men derfra og til at gøre det til en katastrofe - der er meget langt. siger Morten D.D. Hansen.
Morten D.D: Fri natur er en mangelvare
Han fremhæver erfaringer fra Molslaboratoriet i Mols Bjerge, hvor man har fået mange flere besøgende siden køer og heste blev sat fri i området:
- Folk kender jo ikke til det her med fri natur, for hvor har vi det i Danmark? Molslaboratoriet er et af de eneste steder, hvor man overhovedet kan opleve det i dag. Jeg vil vædde med, at tilvænningsprocessen fører til, at folk elsker det. Det er det, vi oplever herude. Folk er ellevilde med det, siger Morten D. D. Hansen.
Bekymring hos DGI
Det er man dog ikke helt enig i hos DGI Østjylland, der har valgt at blande sig i debatten om de vilde dyr i naturen. Organisationen frygter, at de vilde dyr kan skræmme motionister væk fra naturområderne, hvis ikke der tages højde for friluftslivet:
- Vi er bange for, at hele den her indhegning og med de dyr, der er i indhegningen som vilde heste eller køer, simpelthen afholder folk fra at bruge arealerne.
- Så jeg tror, man skal være optaget af at få en god lokal proces og få snakket de gode løsninger igennem, siger Flemming Poulsen, der er direktør i DGI Østjylland.
Bisoner på Bornholm er en succes
Et andet sted, hvor der har været stor debat om udsættelse af vilde dyr, er på Bornholm.
Her blev Naturstyrelsen mødt af skepsis, da de i 2012 satte syv vilde bisonokser ud i en indhegning i Almindingen. Men siden er den skepsis forduftet.
Der har ikke været nogen ulykker mellem dyr og mennesker, biodiversiteten blomstrer og området når snart en million besøgende, fortæller Søren Friese, der er skovrider hos Naturstyrelsen Bornholm:
- Vi var alle sammen lidt skeptiske i forhold til, hvordan det skulle gå med de her dyr. Men den skepsis er forandret nu. Det er blevet bornholmernes bisonskov.
- Og jeg er sikker på, at skulle vi finde på at fjerne de her bisoner igen, ville vi blive mødt med et ramaskrig på Bornholm, siger Søren Friese.
Bisonokser på Bornholm
I 2012 blev der udsat syv europæiske bisonokser i Almindingen på Bornholm. I januar 2021 er bestanden på 13 dyr.
Der er offentlig adgang til Almindingen, hvor det er tilladt at gå, løbe, cykle og lufte hund, hvis den er i snor.
Naturstyrelsen på Bornholm har gjort sig gode erfaringer med de europæiske bisonokser, fortæller Søren Friese her:
- Den europæiske bison trives godt i den danske natur.
- I forhold til biodiversitet er det rigtig godt. Vi har fulgt biodiversiteten med nogle forskere og allerede her efter otte år, kan vi med underbygget evidens se, at de har en positiv indvirkning på biodiversitet, fordi det er store dyr, der går rundt og bearbejder arealerne mekanisk. De spiser ting og sager, som heste og køer ikke kunne finde på, og så spreder de en masse frø. Så det er bare lutter lykke.
- Det med turisme og friluftsliv er måske det, der har overrasket os mest. Vi har sat nogle tællere op og kan se, at det er over 100.000 om året, der besøger bisonskoven, som den kaldes nu. Og det vil sige at over otte år, så nærmer vi os altså snart en million besøgende.
Kilde: Skovrider Søren Friese, Naturstyrelsen Bornholm