Nu åbner byen i byen - Randers får landsby for ældre med demens

I dag åbnede en landsby for demente i Randers. Landsbyen skal skabe trygge og genkendelige rammer for beboerne

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Aase Grethe Christensen er beboer på Huset Nyvang i Randers. Hun er ikke selv dement, men hun glæder sig til at handle i landsbyens købmand og komme lidt ud.

Der er en købmand, en frisør, et kulturhus og et bageri.

Det er dog ikke en almindelig landsby, der fredag byder sine borgere velkomne. Der er tale om en demenslandsby, og der er kun omkring 60 borgere i den.

Landsbyen, der går under navnet, Huset Nyvang i Randers, er inspireret af et hollandsk koncept, hvor demente siden 1992 har levet som i den virkelige verden i landsbyen Hogeweyk.

- Vi laver en by i byen. Vi har etableret butikker og aktivitetshuse, som man kan bruge, så man kan fortsætte med at have de interesser, man havde, inden man flyttede på plejehjem, siger Rikke Berg Christensen, der er centerleder for Huset Nyvang, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hjemlighed og genkendelighed

Der er fire huse, som hver især er små selvstændige enheder, i den nye landsby, og der er lagt stor vægt på genkendeligheden.

- De fire huse er blandt andet opført i hver sin mursten, så man kan kende forskel på, hvor man bor. Det er vigtigt, at det er let at komme hjem, hvis man har en demenssygdom, siger centerleder Rikke Berg Christensen.

De fire huse er blandt andet opført i hver sin mursten, så man kan kende forskel på, hvor man bor. Det er vigtigt, at det er let at komme hjem, hvis man har en demenssygdom.
Rikke Berg Christensen, centerleder, Huset Nyvang

Hun fortæller, at gardinerne i husene også har forskellige farver, så det nemt for beboerne at finde deres hus.

Hvert hus har sit eget åbne gårdmiljø som fungerer som beboernes have. Idéen er at efterligne et almindeligt parcelhuskvarter.

- Vi har tænkt hverdagslivet ind, så der er hjemlige rammer. Man skal opleve den tryghed og hjemlighed, som man kom fra. Der skal være et nærmiljø i boenhederne, så de sociale rammer er rigtig tæt på, fordi vi ved, at de sociale relationer har rigtig stor betydning, siger centerleder Rikke Berg Christensen.

Fakta om Huset Nyvang

- Huset Nyvang er i sin grundidé tilpasset borgere med demens og deres særlige behov, men alle plejekrævende kan bo der.

- Byggeriet tager udgangspunkt i den seneste viden på området, hvor begreber som hjemlighed og genkendelighed er nøgleværdier.

- Byggeriet består af fire adskilte boenheder og en fælles bygning som rummer et bytorv, hvor butikker og aktive facader danner genkendelige motiver for en række fælles funktioner.

- Fællesbygningen er sammenbygget med en stor daginstitution som rummer såvel vuggestue og børnehavegrupper.

Kilde: Randers Kommune

Idyl eller Illusion

Som tiden går, får det enkelte menneske med en demenssygdom flere og flere kognitive skader, og spørgsmålet er, om den hjemlige idyl i virkeligheden er en stor illusion, hvor de demente bliver taget ved næsen.

Det mener den tidligere formand for Etisk Råd, Jacob Birkler, dog ikke nødvendigvis er tilfældet.

Inden vi gør os nogle moralske kvababbelser, så tror jeg, det er vigtigt, vi gør os nogle erfaringer, for selvfølgelig har det nogle gode konsekvenser, vi må besinde os på undervejs.
Jacob Birkler, tidligere formand for Etisk Råd

- Der bliver skabt nogle illusioner, og så kommer et værdibegreb som værdighed i spil, men inden vi gør os nogle moralske kvababbelser, så tror jeg, det er vigtigt, vi gør os nogle erfaringer, for selvfølgelig har det nogle gode konsekvenser, men det har måske også nogle negative sider, vi må besinde os på undervejs, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Han er med egne ord for Huset Nyvang 'på en besindig måde'. Jacob Birkler bryder sig dog ikke om termen 'demensby'. Det handler om mennesker, og hvis man husker det, vil man også behandle beboerne i landsbyen som mennesker, lyder det.

Det er centerlederen for Huset Nyvang, Rikke Berg Christensen, helt enig i. Hun håber, at landsbyen vil give dens beboere livsglæde.

- Det er de kognitive funktioner, der bliver skadet, når man får en demenssygdom, men dit følelsesliv er intakt, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Tidligere formand for Etisk Råd, Jacob Birkler mener ikke, at de demente bliver snydt, idet de bor i en kunstig by. 

Rikke Berg Christensen mener ikke, at landsbyen er en illusion.

- Det skal ikke være en iscenesættelse. Når frisøren kommer, så foregår det i en frisørsalon. Men det er i rolige omgivelser, hvor man stadig kan have oplevelsen af den velvære, det giver at gå til frisør, siger hun.

Landsbyer kan være fremtiden

Randers er ikke det eneste sted, hvor man har åbnet en landsby for ældre med demens. I Svendborg åbnede landets første i 2016, og sidste år åbnede der en en i Hjørring.

Jan Fischer (S), der er formand for ældreområdet i Syddjurs Kommune, var fredag på besøg i Huset Nyvang i Randers. Han er meget begejstret for den nye landsby.

- Det er fremtiden. Jeg er dybt imponeret, og jeg er også en lille smule misundelig. Jeg er stensikker på, at de demente vil føle sig trygge her, siger han til TV2 ØSTJYLLAND, og fortsætter:

- Det, jeg godt kan lide ved det, er, at der er butikker og et gårdmiljø. Der er de steder, hvor de er vant til at komme, hvor de kommer fra. Jeg kan også lide den måde, det er hegnet ind på. Jeg tror, det skaber tryghed for de ældre.

Jan Fischer vil i de kommende år følge Huset Nyvang, og han kan godt forestille sig, at Syddjurs Kommune på et tidspunkt vil skabe et lignende sted.

VIDEO: Jan Fischer var fredag på besøg i Huset Nyvang i Randers. Han kan godt forestille sig, at Syddjurs Kommune på et tidspunkt vil skabe et lignende sted. 

I Aarhus har man ifølge rådmand Jette Skive (DF) valgt at gå en helt anden vej.

- Vi åbner Aarhus op for de demente i stedet for at lukke de demente inde. Vi er en demensvenlig by, men hvis man er rigtig langt i sit sygdomsforløb, så kan man jo ikke færdes alene i byen. Så vi er tæt på at tage første spadestik til et helt nyt demensbyggeri, der står færdigt i 2020. Det bliver små enheder og ikke en landsby, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Antallet af demensramte vil ifølge Videnscenter for Demens stige i de kommende år. Knap 20.000 borgere i Region Midtjylland lider af demens, og alt tyder på, der kun kommer flere i fremtiden.

10 advarselstegn på demens

  1. Svækket hukommelse
  2. Besvær med at udføre velkendte opgaver
  3. Problemer med sproget
  4. Manglende orientering i tid og sted
  5. Dårlig eller nedsat dømmekraft
  6. Problemer med at tænke abstrakt
  7. Lægge ting forkerte steder
  8. Forandringer i humør og adfærd
  9. Ændringer i personligheden
  10. Mangel på initiativ

Kilde: Alzheimerforeningen

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her