Spilmisbrug ødelægger unges liv - nu vil partier forbyde reklamer
Byrådet i Randers skal snart tage stilling til, om reklamer for pengespil fremover skal forbydes i offentlig transport. Forslaget bliver bakket op af en nu spilfri ludoman.
Fristende betting-reklamer kan snart være fortid i den offentlige transport i Randers Kommune.
I hvert fald hvis det står til Enhedslisten, Velfærdslisten, SF og Beboerlisten, der vil fremlægge forslaget til byrådsmødet 16. maj. Det skriver de i en pressemeddelelse.
Og det møder opbakning fra 21-årige Marcus Mossalski fra Randers. Han er i dag spilfri ludoman, efter han mistede kontrollen til online betting som helt ung.
- Så det er noget, der berører mig. Mit misbrug er mit eget ansvar, men problemet er, at reklamerne er med til at normalisere gambling, så mange unge ser ikke konsekvenserne og de mørke sider, siger han.
Marcus Mossalski, der tidligere har fortalt om sit misbrug til TV2 ØSTJYLLAND, har, siden han blev spilfri, kæmpet for et større fokus på området og er blevet et talerør for unge med et spilmisbrug.
- Jeg er bekymret, fordi antallet af ludomaner er stærkt stigende. Der er mange unge, der kontakter mig, fordi de er i problemer, fortæller han.
Marcus' kamp inspirerede politikere
Andelen af unge under 30 år, der er i behandling for ludomani, har været stærkt stigende, de seneste år. Og forfatteren af forslaget, Rasmus Bøgh Vinther fra Beboerlisten, er da også blevet inspireret af Marcus Mossalskis kamp.
Han mener, at det er vigtigt at tage debatten om, hvad man bliver eksponeret for i det offentlige rum.
- Det er helt centralt, at vores byrum ikke skal klistres til med reklamer fra en industri, der blandet andet lever af menneskers misbrug. Vi ser desværre, at alt for mange unge kommer ud i et misbrug og ender med en kæmpe gæld som følger dem resten af livet. Hvis vi kan redde bare en enkelt, så er forbuddet det værd, siger Rasmus Bøgh Vinther.
Afhængighed af pengespil
Der findes i Danmark omkring 10.000 ludomaner. Ifølge Center for Ludomani har en tredjedel af dem overvejet selvmord.
48 procent af dem, der bliver behandlet for ludomani hos Center for Ludomani, er under 25 år.
Andelen af unge under 30 år, der er i behandling for ludomani, er tredoblet de seneste 10 år.
125.000 danskere over 18 år har i varierende grad problemer med pengespil. Omkring 31.600 af dem har ifølge Center for Ludomani er så risikabel spilleadfærd, at de er i farezonen for at udvikle ludomani.
42 procent af de unge med en risikabel spilleadfærd har følt sig ensomme den seneste måned, mens 36 procent har følt sig decideret nedtrykte eller deprimerede.
Et stadig stigende antal danskere registrerer sig i Spillemyndighedens Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere (ROFUS). Seneste opgørelse viser, at 30.451 spillere nu er registrerede i ROFUS. Opgørelsen fra januar i år viser også, at yngre mænd er stærkt overrepræsenterede i registret.
Tal fra Center for Ludomoni viser, at andelen af personer med spilleproblemer steg fra 85.200 i 2005 til 125.000 i 2016.
Kilder: Spillemyndigheden og Center for Ludomani
Han vil ikke kun være med til at forhindre, at spilfrie ludomaner fristes ud i et misbrug igen, men også være med til at sikre, at mange aldrig når til det punkt. Partierne bag forslaget er dog enige om, at forbuddet kun er et skridt på vejen.
- Det er et skridt, vi har mulighed for at tage kommunalt, og så håber jeg, at man fra Christiansborgs side vil gå ind og indskrænke rammerne for de her betting-virksomheder, siger Frida Valbjørn Christensen fra Enhedslisten.
Andre kommuner er gået forrest
Randers er ikke den første kommune, hvor et tilsvarende forslag bliver taget op. Tidligere på året har det i både Frederiksberg og Københavns kommuner fået flertal i byrådet.
Marcus Mossalski håber da også, at det, at forslaget nu bliver stillet i endnu en kommune, kan få det til at sprede sig.
- Nu hvor vores politikere på Christiansborg ikke tør rykke på det, så er det fedt, at nogle lokalpolitikere tør. Det er et skridt på vejen, men der er lang vej igen, siger han.
Forslaget vil blive behandlet i byrådet 16. maj. De randrusianske politikere bag forslaget så ligeledes gerne, at emnet blev taget op i andre kommuner.
- Kommunen bruger mange penge på at udrede folk for ludomani, og vi håber selvfølgelig, at det starter en dialog og debat om, hvad der skal være i vores byrum, siger Rasmus Bøgh Vinther.