By stod sammen og plejehjem overlever: - Det virker, når vi reagerer
Borgerne i Havndal og Dronningborg ville ikke finde sig i, at deres plejehjem skulle lukkes. Og det virkede, at de råbte op
- Hvis vi holder mund, så sker der slet ingenting.
Sådan forklarer en af beboerne på plejehjemmet Aldershvile, Ditte Ahm, hvorfor hun har taget kampen op for, at plejehjemmet ikke skal lukke.
For det er netop de lokale kræfters kamp, der har gjort, at hverken plejehjemmet i Randers-forstaden Dronningborg eller Aldershvile i Havndal skal lukke alligevel.
Borgerne i Havndal og Dronningborg indsamlede over 1000 underskrifter hvert sted.
Ditte Ahm havde en helt klar reaktion, da hun hørte, at plejehjemmet ikke skulle lukke.
- Åh, gudskelov! Så kan vi da være her i fred og ro. Og blive i vores dejlige lejlighed. Så vi ikke skulle til at rykkes op nu, når vi er så gamle, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Og hun fortsætter:
- Kunne jeg danse på bordene, så havde jeg gjort det, fortæller Ditte Ahm.
Ville være en katastrofe
Det var Venstre, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti, der foreslog at lukke de to plejehjem for at spare penge på omsorgsområdet.
- Det er borgernes egen fortjeneste. De har indsamlet over 1000 underskrifter. Det er super fedt, at borgerne selv har rejst sig, siger Kasper Fuhr Christensen fra Velfærdslisten.
Han var imod forslaget fra begyndelsen, og derfor indkaldte han i november til et borgermøde om lukningen af Aldershvile i Havndal.
En af deltagerne dengang var Lisbeth Kusk fra Ældre Sagen i Havndal.
- Vi er dybt chokerede over, at man overhovedet vil begynde at røre ved noget herude. Det vil være en katastrofe for os, hvis man lukker Aldershvile. Vi har ikke et kulturcenter, vi har ikke et bibliotek, vi har ikke en café. Vi har Aldershvile. Det er det sted, hvor vi kan mødes, sagde Lisbeth Kusk på daværende tidspunkt.
Ville gøre det igen
For hende er det også dejligt at se, at det virker, når man råber op.
- Vi kunne i hvert fald se, at det virker, at man reagerer på noget. At man ikke bare finder sig i alting og lader tingene glide. Skulle det være en anden gang, så er vi klar herude i Havndal. Vi ved godt, hvem vi er i Havndal, siger Lisbeth Kusk til TV2 ØSTJYLLAND.
Ifølge byrådspolitikeren Anne Hjortshøj (S) betyder det en del for politikernes beslutninger, hvis borgerne råber op.
- Det betyder noget, at vi kan se, at folk er engagerede i deres lokalsamfund, og de går op i den offentlige service. Hvis de ikke gik op i det, så kunne vi jo bare lukke det og tænke: Så betyder det nok ikke så meget, siger hun.
Og hun er ikke i tvivl om, at byen ville tage kampen op igen en anden gang.
- Jeg er glad, og jeg er stolt. Hele byen har stået sammen, så det kan man godt være stolt over. Vi har allerede et godt sammenhold, så det er helt sikkert. Vi ved lige, hvor skoen trykker, hvis der bliver rørt ved nogle ting herude. Så er vi klar igen, siger Lisbeth Kusk.
Ifølge forvaltningens beregninger ville lukningen kunne spare kommunen for 500.000 kroner i 2019 og en million kroner i 2020.
I stedet for skal kommunen nu finde besparelserne ved at nedlægge og omdanne plejeboliger og aflastningsboliger bredt i kommunen.
- Vi skal stadig spare 1,5 millioner kroner næste år, men nu sætter vi gang i en ny og opdateret analyse af de ældre borgeres behov og udviklingen i antallet af ældre i Randers, siger Fatma Cetinkaya (S), der er formand for Omsorgsudvalget i Randers Kommune.