Succes på sygehus: Alt bagværk er nu 100 procent økologisk

Regionshospitalet Randers kan nu bryste sig af en bagerafdeling, der er 100 procent økologisk. Kun de økologiske tarteletskaller bliver købt udefra.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Alt bagværk på Regionshospitalet er nu 100 procent økologiske, og mange af produkterne er lavet helt fra bunden. Genrefoto. Foto: Niels Ahlmann Olesen - Ritzau Scanpix

Der er lagt i ovnen til en ny succes i patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers. Det er nemlig lykkedes bagerafdelingen at producere 100 procent økologisk brød og kager, der alt sammen er lavet fra bunden.

Med rugbrødet kan vi se, at det ikke længere bliver så tørt, fordi vi er begyndt at bruge gulerødder, så brødet holder bedre.
Mona Carøe, cheføkonoma

Ud over at patienterne på hospitalet derfor nu kan nyde, at både brød og kager er helt økologiske, er den helt store gevinst også, at det ikke har været dyrere for Regionshospitalet at omlægge til økologiske råvarer.

- Det, der er spændende, er, at vi har arbejdet hårdt for at komme op på 100 procent økologi inden for det samme budget, og det er nu lykkedes, siger cheføkonoma Mona Carøe til TV2 ØSTJYLLAND.

For at få det økonomiske til at hænge sammen med det økologiske, har det betydet, at nogle af råvarerne er blevet skiftet ud.

Morten Bendixen er én af bagerne i Patientkøkkenet, der har været med til at udvikle helt økologiske produkter. Foto: Regionshospitalet Randers

- Vi har hele tiden kigget på, hvilke dyre produkter vi kan skifte ud med billigere økologiske. Det kan for eksempel være at skifte de dyre græskarkerner ud med økologiske gulerødder, så vores rugbrød kunne blive helt økologiske, fortæller Mona Carøe.

Men ifølge hende har det ikke betydning for kvaliteten af bagerens brød og kager, at råvarerne er skiftet ud.

VIDEO: Anna-Marie Gleerup Larsen kommer på hospitalet som studerende. Hun mener, at maden her adskiller sig fra den sædvanlige, kedelige kantinemad.

- Eksempelvis med rugbrødet kan vi se, at det ikke længere bliver så tørt, fordi vi er begyndt at bruge gulerødder, så brødet holder bedre, siger cheføkonomaen.

Ingredienser laves helt fra bunden

Selv flere af basisingredienserne bliver nu produceret helt fra bunden i stedet for at købe det færdigt udefra. Det giver både bedre smag og billigere produktion, mener Mona Carøe. Nogle ingredienser bliver dog slet ikke brugt længere.

Det er både tidskrævende og kræver meget plads at bage tarteletskåle selv, så dem køber vi stadig ude i byen. Men vi har et mål om at lave dem selv også.
Mona Carøe, cheføkonoma

- Der har været pistaciemasser og nougatmasser, man køber færdiglavet, som vi ikke bruger længere, så dem har vi bare skiftet ud med noget andet. Og når man skal bruge hindbærmarmelade til hindbærsnitter, så laver vi selv marmeladen dertil, for det er både bedre og billigere, siger Mona Carøe.

Mona Carøe står for køkkenet på Regionshospitalet Randers. Tidligere på året blev hun kåret til Årets Økolog i Danmark for hendes store arbejde med økologi i sygehusvæsenet.

For omkring ti år siden begyndte Regionshospitalet Randers for alvor at tænke på økologi, og i 2016 fik de det økologiske spisemærke i guld. Det betyder, at køkkenets råvarer er mellem 90 og 100 procent økologiske.

Det eneste, bagerafdelingen endnu ikke har formået at producere selv, er økologiske tarteletskaller. Derfor bliver de stadig købt et andet sted.

I menukortet på Regionshospitalet Randers er der altid mulighed for både at vælge en ret uden kød og en med kød.

- Det er både tidskrævende og kræver meget plads at bage tarteletskaller selv, så dem køber vi stadig ude i byen. Men vi har et mål om at lave dem selv også, siger Mona Carøe.

I 2015 blev slagterafdelingen på Regionshospitalet også 100 procent økologisk, og tilbage i januar fortalte TV2 ØSTJYLLAND, at måltiderne er et stort hit hos patienterne.

- Jeg synes, det er fantastisk mad. Der er et stort og varieret udbud, og der er tænkt over, hvordan den er sat sammen. Maden er sund, så den kan være med til, at man bliver hurtigere rask, sagde patient Per Visbech Misser til TV2 ØSTJYLLAND i januar.

VIDEO: Tilbage i januar var både medarbejdere og patienter er utroligt godt tilfredse med den økologiske mad på hospitalet.

Hver dag er der både en vegetarisk ret og en ret med kød, når patienterne bestiller deres aftensmad. Normalt er der kun to-tre patienter, der angiver, at de er vegetarer, når de bliver indlagt. Alligevel er der nogle dage helt op til 80 patienter, der vælger vegetarretten. Én af dem var netop Per Visbech Misser.

- I aften skal jeg have grønsagsfarsbrød. Selvom jeg spiser traditionel mad, så vil jeg faktisk gerne prøve den vegetariske ret også, for jeg er sikker på, den smager godt, fortalte han.

VIDEO: Kom med på besøg hos slagteren på hospitalet. Her genanvender de alt på dyrene og leverer pålæg til de andre sygehuse i Region Midtjylland.

Kort nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Tilpas dit samtykke til cookies her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm vimeo.com
_cfuvid vimeo.com
AWSALB Amazon Web Services
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
bcookie LinkedIn
beyondwords no-domain
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
pusherTransportTLS no-domain
remote_sid youtube.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_clsk tv2ostjylland.dk
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
bugsnag-anonymous-id no-domain
userId tv2ostjylland.dk
vuid vimeo.com

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
_ga Google
_ga_LVEFKMG087 Google
_ga_VNYPEBL4PG Google
li_alerts LinkedIn
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tv2ostjylland.dk
CookieConsent tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
oj_ovp_session oj.tv2reg.stream
PHPSESSID recruit.hr-on.com
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
SRVNAME oj.tv2reg.stream
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
tv2_ostjylland_session tv2ostjylland.dk
tv2reg_cookie_consent tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2ostjylland.dk
XSRF-TOKEN oj.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN tv2ostjylland.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google