Tobaksfri skoletid: Elever frygter kontrol og overvågning

Fra næste skoleår indføres der tobaksfri skoletid på ungdomsuddannelserne. Det skaber bekymring hos elever og udfordringer for skolerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Rygerne på Tradium i Randers får fra næste skoleår sværere ved at få stillet trangen i skoletiden.

I dag kan rygere på ungdomsuddannelserne få en smøg i dertil indrettede rygeskure og lignende, men fra næste skoleår er det slut.

Der indføres tobaksfri skoletid på alle landets ungdomsuddannelser, og det kommer også til at gælde Tradium i Randers.

Det er en fin idé at forbyde det her på skolen, men uden for området kan jeg ikke se, hvordan de nogensinde vil vedholde det.
Patricia Andersen, elevrådsformand, Tradium, Paderup

Her frygter eleverne for en tid, hvor det bliver forbudt at tage en smøg i pauserne, selv hvis man forlader skolens grund og eksempelvis går i Bilka.

- Det er en fin idé at forbyde det her på skolen, men uden for området kan jeg ikke se, hvordan de nogensinde vil vedholde det.

- Hvordan kan vi stille ressourcer til, at nogen holder øje med, at eleverne ikke ryger ved Bilka over på den anden side af vejen, spørger elevrådsformand på Tradiums afdeling i bydelen Paderup Patricia Andersen.

Elevrådsformanden tror ikke på, at et forbud på den her måde bliver muligt at håndhæve.

Delte meninger om forbud

Hun bakker op om en røgfri skole, men er altså bekymret for håndhævelsen af forbuddet uden for skolens område.

Generelt på Tradium er der delte meninger om forbuddet blandt eleverne.

- Der er stor forskel på, om man ryger eller ikke. Hvis man ikke ryger, er man måske ligeglad, og hvis man ryger, har man nok en skarpere holdning til, at det er forkert med et forbud, siger elevrådsformanden til TV2 ØSTJYLLAND.

Under et besøg på Tradium i Paderup mødte TV2 ØSTJYLLAND da også begge holdninger, og faktisk var der også tilhængere af forbuddet blandt rygerne.

- Jeg synes, at det er et godt initiativ, at man prøver at hjælpe de unge i den rigtige retning, lød det fra en af rygerne.

VIDEO: Sundheds- og omsorgsrådmand i Aarhus Jette Skive (DF) var sidste år ude med et forslag om at forbyde rygning på Strøget. Det blev modtaget med blandede reaktioner. Indslaget er fra den 7. februar 2020.

Føler sig ikke hørt

Patricia Andersen mener, at skolerne burde være bedre til at høre eleverne.

Så kunne de ifølge hende få gode råd til, hvordan reglerne skal håndhæves.

- Jeg føler ikke, at jeg er blevet spurgt til, hvad jeg mener om den her ordning. Og jeg er jo elevrådsformand, siger hun.

Man kunne lave et setup, hvor man skal mandsopdække elever og holde øje med dem, men langt hen ad vejen har vi tillid til, at de overholder reglerne.
Bent Oppelstrup, områdedirektør, Tradium

Områdedirektør på Tradium Bent Oppelstrup erkender, at skolen indtil videre ikke har været i meget dialog med eleverne om forbuddet.

Men det kommer man.

Bent Oppelstrup slår fast, at noget af det vigtigste i processen med at implementere forbuddet bliver at involvere eleverne.

Vil ikke overvåge elever

Han forventer helt nye opgaver fra næste skoleår, men håber ikke, at det bliver nødvendigt med skarp kontrol.

- Det er rigtigt, at man kunne lave et setup, hvor man skal mandsopdække elever og holde øje med dem, men langt hen ad vejen har vi tillid til, at de overholder reglerne, siger Bent Oppelstrup til TV2 ØSTJYLLAND.

Områdedirektøren kan dog ikke afvise, at skolen kan blive nødt til at gå hårdere til værks, hvis eleverne alligevel ryger i skoletiden.

- Hvis vi får henvendelser fra naboer, om at eleverne mødes i baggårde eller skure og ryger, så er vi nok nødt til at gå der forbi.

'Forbud er det mest effektive'

Randers Sundhedscenter er en del af implementeringen af tobaksfri skoletid.

Centeret rådgiver skolerne om det nye forbud, men vil ikke bestemme, om de skal indføre sanktioner.

Et forbud er det, vi ved, er det mest effektive. Det og så højere priser på tobak.
Jannie Martensen, projektleder, Randers Sundhedscenter

- Jeg plejer at fremhæve, at det er vigtigt at være afklarede og tydelige om, hvad man vil gøre. Og det er op til de enkelte institutioner at vurdere, siger projektleder fra Randers Sundhedscenter Jannie Martensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Uanset hvad mener hun dog ikke, at der er nogen vej uden om et forbud.

- Et forbud er det, vi ved, er det mest effektive. Det og så højere priser på tobak, siger hun.

Jannie Martensen håber, at der kan skabes nye fællesskaber på skolerne, som ikke har rygning som samlingspunkt.

Tror ikke rygerne stopper

På Tradium er elevrådsformanden dog stadig ikke ovenud begejstret for udsigten til et forbud.

Hun er overbevist om, at selv med et forbud vil det være vanskeligt at få alle til at stoppe med at ryge i skoletiden.

Mange arbejdspladser har jo indført et lignende rygeforbud. Er skolen ikke bare med til at forberede jer på, hvad der venter?

- Der har man typisk betalt pause, så der har arbejdspladsen ret til at bestemme over din pause og kan sige, at du ikke må ryge. Det er svært på en ungdomsuddannelse. Det er langt fra alle her, som får SU, lyder svaret fra Patricia Andersen.

Fik unge til at ryge

Randers Kommune har indledt et samarbejde med Randers HF & VUC, Tradium, FGU Østjylland og Randers Social- og Sundhedsskole.

På sidstnævnte har tobaksfri skoletid faktisk været en del af dagligdagen i knap tre år.

På Randers Social- og Sundhedsskole har eleverne ikke måttet ryge i skoletiden siden 1. august 2018. Arkivfoto.

Her følte direktøren sig nødsaget til at indføre forbuddet.

- Der var to grunde. Vi havde mange rygere, især blandt de lidt ældre elever. Og så var der også mange yngre elever, der begyndte at ryge hos os. Det kunne vi som skole ikke lægge navn til, siger direktør for Randers Social- og Sundhedsskole Maria Dyhrberg Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND.

Samtaler og advarsler

Det har dog ifølge hende ikke været nemt at få tobaksfri skoletid, og hun kan heller ikke garantere, at ingen elever forlader skolen for at ryge.

Men så kan det få konsekvenser for dem.

Det er vigtigt, at unge ikke længere lærer at ryge hos os.
Maria Dyhrberg Rasmussen, direktør, Randers Social- og Sundhedsskole

Både hvis de bliver taget på fersk gerning i nærheden af skolen, eller hvis de lugter af røg.

- Vi har runderinger på skolen og i en vis radius uden for skolens grund. Først går vi i dialog med rygerne, og så kommer de til en samtale. Siden kan det ende i advarsler, forklarer Maria Dyhrberg Rasmussen.

Endnu har Randers Social- og Sundhedsskole ikke smidt elever ud udelukkende på grund af rygning, men det kan være den ultimative konsekvens af at bryde forbuddet.

- Det er vigtigt, at unge ikke længere lærer at ryge hos os, slår direktøren fast. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her