Amputationsskandale: - Man glemmer menneskene bag tallene

Statistik og data kan ikke bruges til noget, når det handler om de mennesker, som har fået amputeret benet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

I Region Midtjylland har antallet af benamputationer de seneste år ligget stabilt, mens det er steget på Sjælland.

Men er det overhovedet et tal, man kan bruge til noget, eller er man kommet for sent i nogle regioner.

- Jeg synes, det peger på, at vi ikke kan bruge statistikker og data til noget. Man glemmer de enkelte mennesker bag tallene.

Sådan lyder det fra Marianne Palm, der er formand for Amputationsforeningen.

Hun mener, at regionerne har nogle forklaringsproblemer, og at de stikprøver, de nu vil lave, ikke kan bruges til noget.

Formanden for Amputationsforeningen, Marianne Palm, er selv lårbensamputeret. Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

- Stikprøver kan kun bruges i forskning, men de kan jo ikke bruges til noget, når man er amputeret, siger Marianne Palm.

Troværdigheden er på spil

Derfor er tallene heller ikke god læsning for nogle regioner - uanset om deres tal er steget eller faldet.

Hele troværdigheden til sundhedssystemet er jo på prøve.
Marianne Palm, formand for Amputationsforeningen

- Hele troværdigheden til sundhedssystemet er jo på prøve. Og det må de (politikerne, red.) selv hjælpe til med at oprette, mener formanden.

- Jeg tror, det er udtryk for ulighed i sundhedsvæsnet. Sjælland har eksempelvis store problemer med at finde faste læger, forklarer formanden. 

Selvom tallene ifølge regionerne er renset for demografiske forskelle på, hvor gode vi eksempelvis er til at gå til læge, mener Marianne Palm alligevel, at regionerne skyder sig selv i foden ved at nævne dem som forklaringen.

- De har jo nogle forklaringsproblemer. Så jeg anbefaler alle til at gå direkte til Patienterstaningen.

Midtjylland bad om rapport

Der er i løbet af de seneste seks år kommet en større forskel i, hvor mange benamputationer der bliver foretaget i de forskellige danske regioner.

En rapport fra  Regionernes Kliniske Kvalitetsbaser (RKKP), der kom i går, tirsdag, viser, at antallet af amputationer i både Region Syddanmark og Region Midtjylland har ligget på et stabilt niveau siden 2016. I Region Nordjylland og Region Hovedstaden er antallet af benamputationer faldet. I Region Sjælland er antallet til gengæld steget.

Region Midtjylland tog initiativ til at få lavet rapporten, efter at regionen i foråret havnede i et stormvejr, da det kom frem, at der i en årrække var foretaget amputationer, som kunne være undgået.

Først oplyste regionen, at der var foretaget op mod 92 unødige amputationer om året fra 2016 til 2020. Siden blev det tal dog korrigeret til 47.

Sagen udløste dog stor bevågenhed og fik regionen til at sætte gang i en undersøgelse, der skulle klarlægge samtlige benamputationer 10 år tilbage. Samtidig ønskede man klarhed over, hvordan amputationsbilledet så ud i de andre regioner.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her