For mange patienter: Her må de hente læger i minibus

Næsten tre fjerdedele af lægepraksisserne i Østjylland tager ikke imod nye patienter, fordi der allerede er for mange patienter pr. læge. I Grenaa har de fundet en løsning, men den koster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Speciallæge i almen medicin Line Stahelin tager Lægefællesskabets minibus, når hun skal fra Aarhus og til Grenaa på arbejde.

Det kan godt lade sig gøre at give patienter flere valgmuligheder, når de skal finde en praktiserende læge, hvor de bosætter sig. 

Også selvom, lægedækningen i visse områder er presset.

I Grenaa har en lægepraksis tænkt ud af boksen. Her bliver praktiserende læger simpelthen hentet i en minibus i Aarhus om morgenen og kørt hjem igen, når arbejdsdagen er ovre.

Hvis du spørger, om vi er nok læger i dag til at dække vores patienter, så er svaret ja. Havde du spurgt os for et måneder siden, så var svaret nej.
Hans Christian Kjeldsen, klinikleder, Lægefællesskabet.

Alt sammen for at forhindre, at klinikken, som det er tilfældet i næsten tre fjerdedele af lægepraksisserne i Østjylland, må lukke for patienttilgang.

En af de læger, der bliver hentet og bragt, er Line Staehelin fra Højbjerg ved Aarhus.

- Det havde ikke været en mulighed for mig, hvis jeg skulle køre selv, fordi jeg synes, at jeg ville bruge for meget transporttid, siger hun.

Lægefællesskabet, som praksissen hedder, betaler selv 150.000 kroner om året for ordningen med minibussen. 

Mange lægepraksisser lukket

Men det er langt fra alle steder, man formår at holde åbent for nye patienter.

Den 1. februar 2022 var 72 procent af de 237 lægepraksisser i Østjylland lukket for tilgang af nye patienter. Det viser tal fra Region Midtjylland, som TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i.

I Grenaa er tre ud af fem lægepraksisser i øjeblikket lukket for patienttilgang, viser tallene. Lægefællesskabet i Grenaa er den ene af to i byen, der er åbent for nye patienter.

Derfor må lægerne lukke for nye patienter

Når en lægepraksis har mere end 1600 faste patienter pr. lægekapacitet, har praksissen ret til at få lukket for tilgangen af patienter. Hvis patienttallet falder til under 1.550 pr. lægekapacitet, bliver praksissen automatisk genåbnet.

En praksis, der af særlige grunde ønsker et lavere antal tilmeldte patienter pr. lægekapacitet end 1600, kan søge samarbejdsudvalget (regionen) om lukning ved et lavere antal patienter. Dog ikke under 538.

Kilde: Overenskomst om almen praksis. §7, stk. 1, 3 og stk. 5.

Ifølge klinikejer hos Lægefællesskabet Grenaa Hans Christian Kjeldsen er de 'importerede' læger fra Aarhus en væsentlig årsag til, at klinikken forsat kan tage patienter ind. 

Han er ikke i tvivl om, at det er det særlige tilbud, som gør det attraktivt for lægerne.

- Folk, der har lyst til at arbejde herude, kan stort set gå og komme samme tid som i Aarhus. Det er selvfølgelig vigtigt – specielt med små børn, så det betyder, at vi har en mulighed for at rekruttere, som vi ellers ikke havde haft, siger Hans Christian Kjeldsen.

Hans Christian Kjeldsen er både medejer af lægefællesskabet i Grenaa og chefredaktør på Læge- og Patienthåndbogen.

Bevæger sig på grænsen

En lægepraksis har, ifølge lægernes overenskomst, ret til at lukke for nye patienter, når antallet af patienter overstiger 1600 for hver lægekapacitet i praksissen.

Hos Lægefællesskabet i Grenaa har de lige nu 8.532 patienter fordelt på de fem lægekapaciteter, der arbejder i klinikken.

Sådan forstår du tallene

En lægekapacitet er udtryk for, hvor stor lægepraksis er (hvor mange læger, der må være på arbejde på samme tid i klinikken)

Nogle lægehuse har en "delepraksis"-tilladelse. Det vil sige, at to læger deles om én lægekapacitet og på den måde arbejder på nedsat tid (typisk fordi de har andet lægearbejde ved siden af praksis).

Derfor kan det faktiske antal læger være højere end antallet af lægekapaciteter. Der kan dog også være lægekapaciteter, som ikke er besat med en fast læge, og derfor kan antallet af lægekapaciteter også være mindre end antallet af læger. Her kan der dog typisk være tale om, at stillingerne besættes med vikarer.

Kilde: Region Midtjylland

I princippet har klinikken altså ret til at lukke for tilgang af nye patienter, men har indtil videre valgt at holde åbent. Men det er en dans på grænsen.

- Hvis du spørger, om vi er nok læger i dag til at dække vores patienter, så er svaret ja. Havde du spurgt os for et par måneder siden, så var svaret nej. Det er en fortsat og kontinuerlig kamp at få det til at fungere, forklarer klinikejerHans Christian Kjeldsen.

Ret til to valgmuligheder

Lægeklinikkerne, der lukker for nye patienter, skaber i det østjyske lokale forskelle, hvor borgere i nogle områder har begrænsede valgmuligheder, hvilket har mødt kritik fra paraplyorganisationen, Danske Patienter.

På eksempelvis Odder-egnen var der 1. februar kun åbent for nye patienter i én af de 10 lægepraksisser, der ligger i kommunen. 

Det rammer borgere som Sarah Rosendal, der for nylig flyttede til Gylling i Odder Kommune og kun kunne vælge den ene læge.

- Jeg tænker, det vil være mere attraktivt, hvis man havde flere valgt i en så stor og god by som Odder, som ellers rummer mange forskellige valg, når det kommer til andre ting, sagde hun søndag til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge loven skal borgere kunne vælge mellem to lægepraksisser inden for 15 kilometer fra, hvor de er bor. Region Midtjylland oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at det kan imødekommes ved, at borgere får tildelt en plads hos en ellers lukket lægepraksis, såfremt den pågældende læge altså giver tilsagn. 

Ifølge de praktiserende lægers fagforening, PLO, bliver den mulighed dog sjældent brugt.

Gør det attraktivt 

PLO Midtjylland mener ikke, det er det samlede antal lukkede klinikker, der er problemet. Det er de lokale forskelle, vurderer formand Henrik Idriss Kise.

Forudsætningen for at få det løst er, ifølge ham, at få uddannet nok speciallæger i almen medicin og sørge for at gøre det attraktivt for yngre lægerne at åbne praksis i yderområderne. Og her er der en række vigtige forhold, påpeger han.
Lægefællesskabet, som praksissen hedder, betaler selv 150.000 kroner om året for ordningen med minibussen.

- Det handler om, at der er et godt hospital i nærheden af klinikken, som også er indstillet på at bakke op om den opgave, man har i almen praksis. Det handler om, at der er praktiserende speciallæger i området, så man har de samme rammer at arbejde med i hele regionen, siger Henrik Idriss Kise, der også mener, man bør have for øje, at der med lægerne følger ægtefæller, der kræver uddannelses - eller jobmuligheder, hvor de bosætter sig.

Ifølge PLO bør man også tage højde for, at opgaverne er forskellige fra område til område.

- Derudover er der jo også store forskelle på, hvilke typer af patienter man har. Om man er en stor by med mange unge, eller om man er et mindre sted med mere kroniske og ældre patienter. Der skal man anerkende de klinikker, der tager et tungt løft, siger Henrik Idriss Kise.

Flere løsninger er i spil

Selvom hver læge i princippet driver sin egen virksomhed, er det Region Midtjylland, der har ansvaret for lægedækningen.

TV2 ØSTJYLLAND ville gerne have spurgt regionsdirektør, Pernille Blach Hansen, hvordan regionen vil sikre, at der er valgmuligheder alle steder, men hun har takket nej til interview.

Formand for regionens udvalg for nære sundhedstilbud, Else Søjmark (S), mener, at regionen som helhed har en god lægedækning. Ifølge hende er de lokale udfordringer mest udtalt i den østlige del af regionen. Og det vil hun dæmme op for først og fremmest ved at være på forkant.

- Vi følger udviklingen og befolkningstilvæksten. Der er nogle mønstre i forhold til borgerne. Og så handler det om at have overblik over kapaciteten hos lægerne og en god, tæt dialog med de praktiserende læger, siger hun.

Else Højmark understreger, at regionen er villig til at se på flere slags løsninger. Om det så er at hjælpe patienter midlertidigt ind i en ellers lukket klinik, salg af et ekstra ydernummer, eller det er klinikker drevet af regionen.

TV2 Østjylland har forsøgt at få en kommentar fra regionsdirektør, Pernille Blach Hansen.

Region Midtjylland oplyser, at flere nye ydernumre har været i udbud, og at der faktisk snart åbner nye lægekapaciteter flere steder i det østjyske.

Eksempelvis åbner der 1. marts en ny kapacitet i Odder. Det gør der også 1. april i Silkeborg, Aarhus N og Aarhus V, mens der 1. juli åbner en lægepraksis mere i Ry.

14 ydernumre er, ifølge Else Søjmark, solgt siden 2019. 

Det viser tallene

  • Der er 237 lægepraksisser i Østjylland.
  • 72 procent af dem er lukket for tilgang af nye patienter.
  • Der er 349 lægepraksisser i hele Region Midtjylland.
  • 65 procent af dem er lukket for tilgang af nye patienter.

    Kilde: Region Midtjylland.

Har du oplevet problemer med at finde en god læge, eller har du et tip til en helt anden historie, du synes, TV2 ØSTJYLLAND skal kigge på, så kontakt din lokalreporter.

Du finder alle kontaktoplysningerne her.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her