Lyntest-leverandør om nye tal der skaber usikkerhed: - Man sammenligner æbler og pærer

Ifølge Falcks kvalitetschef er der ikke noget i vejen med de såkaldte antigentests. Nye tal fra Statens Seruminstitut viser ellers, at testene kun fanger hver anden smittet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
En antigentest viser, at du er positiv, i den korte tid, hvor du smitter allermest, hvorimod PCR-testen kan vise dig positiv i meget længere tid, så længe du har virus i kroppen, forklarer Falcks kvalitetschef. Arkivfoto. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Du kan være ganske tryg ved at få taget en lyntest i næsen hos Falck. Sådan lyder det fra lyntest-leverandørens kvalitetschef, Martin Betzer, efter Statens Serum Institut lørdag offentliggjorde nye tal, der viser, at kun hver anden smittet bliver fanget i en lyntest - den såkaldte antigentest.

Selvom det lyder af meget, så er det er en ganske lille andel af det samlede antal tests, der viser sig at give et forkert svar, forklarer han.

- Man skal jo huske, at den her andel falske negative svar er baseret på dem, der efterfølgende viser sig positive. Og lige nu er positivprocenten nede på 0,3 procent, så det er jo relativt få af det samlede antal testede, siger Martin Betzer til TV2 ØSTJYLLAND.

Mener ikke, testtyper kan sammenlignes

Over en periode på syv uger fra den 1. februar til den 23. marts fik 117.670 borgere både en PCR-test og en antigen-test inden for 48 timer.

Ifølge PCR-testen var lidt over 4000 af dem positive, mens antigen-testen opdagede godt 2000 smittede.

Knap halvdelen af dem, der testede positiv for coronavirus i PCR-testen i halsen, har altså fået et falsk negativt svar på deres antigen-test i næsen, konkluderer Statens Serum Institut.

Martin Betzer har ikke læst seruminstituttets endelige rapport, men ud fra pressemeddelelsen mener han, man sammenligner æbler og pærer.

- Det er vigtigt at sige, at man reelt godt kan nå at blive smittet indenfor de 48 timer, ligesom at en antigentest viser, at du er positiv i den korte tid, hvor du smitter allermest, hvorimod PCR-testen kan vise dig positiv i meget længere tid, så længe du har virus i kroppen, siger kvalitetschefen.

Testtyper kan bruges til forskellige formål

Lyntests anses som et vigtigt værktøj i forbindelse med genåbningen. Hvis ikke man har afsluttet vaccineprogrammet, er det nemlig en negativ test i coronapasset, der kan give adgang til eksempelvis udendørs forlystelsesparker og senere frisører, restauranter mm.

- Det er ærgerligt, hvis der er nogle, der fravælger lyntesten på baggrund af de her tal, siger Martin Betzer.

Han mener, der er behov for en oplysningskampagne rettet mod befolkningen:

- Jeg er meget fortaler for, at befolkningen er fuldstændigt oplyste om, hvad det er, de forskellige testtyper kan.

- Idéen herhjemme med antigentesten er, at det er et screeningsværktøj, der kan bruges til at åbne samfundet. Og den antigentest har nogle specifikationer, der kan bruges til det formål, hvorimod PCR-testen har nogle specifikationer, der kan bruges til andre og mere diagnotiske formål.

SSI: Lyntest er fin som screeningsværktøj

Også Statens Serum Institut (SSI) mener, der er flere ting, der taler for at bruge lyntests – usikkerhed eller ej.

Det oplyste Anne-Marie Vangsted, direktør for Testcenter Danmark under SSI, i et skriftlig svar til TV 2 lørdag.

Hun nævner blandt andet, at lyntesten har en svartid på bare 15 minutter. Derudover kræver PCR-testen - i modsætning til en lyntest - specielt udstyr og laboratorieuddannet personale. Samtidig er den dyrere.

- PCR er et diagnostisk værktøj, mens antigentests (lyntests, red.) er fint som screeningsværktøj, siger Anne-Marie Vangsted i det skriftlige svar.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her