Overlæge undrer sig: Hvorfor skal vi vente i to år på bedre forhold?
Region Midtjylland har besluttet at afskaffe flersengsstuer fra midten af 2026, men hvorfor skal der gå to år, før man løser et problem, spørger ledende overlæge Peter Møller Andersen fra psykiatrisk afdeling.
Politikerne i Region Midtjylland indgik tirsdag aften forlig omkring budgettet for 2025, og ét af punkterne i den store plan handler om afskaffelse af såkaldte flersengsstuer i psykiatrien.
Man kalder det for 'flersengsstuer' når man grundet pladsmangel rykker patienter ind i samme lokale eksempelvis hen over natten, når belægningsprocenten er høj.
Der er altså ikke tale om stuer, hvor der fast står mere end én seng - det er blot midlertidige løsninger.
Planen er ifølge Region Midtjylland at afskaffe flersengsstuer fra midten af 2026, men det undrer Peter Møller Andersen sig over som ledende overlæge i psykiatrien på Aarhus Universitetshospital.
- Beslutningen er helt rigtig, så hvorfor søren skal der gå så lang tid, spørger han.
- Vi står hver eneste dag med patienter og grædende pårørende, der godt kan se, at patienten ikke bør dele stue med en anden. Det er sjældent en god løsning for nogen med delestuer, men vi er nødt til det, siger Peter Møller Andersen til TV2 Østjylland.
Hvad er problemet?
- Jamen, vi har jo desværre set tilfælde, hvor patienter på delestuer er kommet op at slås, og der er eksempler på, at én har forsøgt at slå den anden ihjel i en psykose eller forsøgt at tage livet af sig selv. Det får man det ikke bedre af som indlagt patient, og så går der længere tid, før man bliver udskrevet. Det bekymrer mig, at vi på den måde har et tilbud, der ikke gavner vores patienter, forklarer Peter Møller Andersen.
Psykiatrien får ifølge overlægen flere klager over forholdene fra både patienter og pårørende, og så har det for nogen den ærgerlige konsekvens, at de får medicin i længere tid end nødvendigt, fordi deres tilstand forværres.
TV2 Østjylland fortalte også om udfordringerne i foråret 2023, da én af patienterne, Pia S. Mikkelsen, stod frem og satte ord på.
Det kan du høre og se i videoen herunder:
Rykker patienter rundt inden fyraften
Peter Møller Andersen og kollegerne skal hver dag finde fire patienter, som de vurderer, er bedst egnede til at komme ind på én af de 12 dobbeltstuer på det almindelige psykiatriafsnit.
Det skal de, fordi patienter, som kommer ind akut, ledsaget af politiet under tvang eller via retspsykiatrien skal have enestuerne.
- Så er vi jo nødt til at tage de mest rolige og lade dem flytte sammen, og det gør vi som regel i dagtimerne før klokken 16.00, fordi vi rent praktisk er nødt til at gøre det, før de fleste medarbejdere holder fyraften. Vi kan jo ikke flytte patienter rundt om natten, når de ligger og sover.
Det betyder, at nogle patienter får flere timer sammen på delestuer end højst nødvendigt.
- Det er derfor, jeg undrer mig over, hvorfor politikerne ikke rykker hurtigere på det her og får det til at ske. Beslutningen er taget, vi ved, at den er rigtig - så er der altså lang tid til sommeren 2026. Kom nu i gang, siger Peter Møller Andersen.
Else Søjmark er formand for regionens psykiatriudvalg, og hun fastslår over for TV2 Østjylland, at når man indlægger to patienter på samme stue, er det fordi, at psykiatrien er under pres.
Hun er godt klar over, at det ikke er ønskværdigt, når patienter fratages muligheden for at trække sig og være alene.
- Det er helt sikkert ikke godt nok, og det gør vi noget ved. Hvis jeg kunne få det til at ske med et fingerknips, havde jeg gjort det, men ting tager tid, og det kan ikke ske fra den ene dag til den anden, siger Else Søjmark og henviser til, at der allerede er flere andre initiativer i gang, der skal være med til at øge kvaliteten af behandlingen i psykiatrien.
- Vi har netop 1. september åbnet 12 nye sengepladser i Horsens, og vi har gang i et styrket samarbejde med bosteder og kommuner om netop den gode udskrivning og samarbejdet om at forebygge indlæggelser. Det er alt sammen noget, der skal gøre det muligt, at vi medio 2026 kan udfase flersengsstuerne, siger formand Else Søjmark.
Budgetaftalen for 2025
Med budget 2025 fordeler regionsrådet et samlet budget på 34,5 milliarder kroner til regionens tre hovedområder: Sundhed, socialområdet og regional udvikling.
96,6 millioner kroner går til hospitalerne.
25 millioner kroner er afsat til initiativer, der skal sikre sundhedstilbud så tæt på patienternes hjem som muligt.
Kilde: Region Midtjylland.
Af budgetaftalen fremgår det, at der også skal være øget fokus på traumebaseret behandling, forsøg med nedtrapning af medicin og anvendelse af psykoterapi.
Aftalen, der fylder 25 sider, kan ses i sin helhed her. Den er vedtaget af et enigt regionsråd.