Patient skulle betale millioner tilbage: Nu opgiver de at få pengene

På trods af flere rykkere er pengene aldrig betalt tilbage, og nu er sagen faldet for forældelsesfristen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Genrebillede. Patienten på billedet er ikke involveret i sagen. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Et gammelt regelsæt gør, at en patient i Region Midtjylland efter al sandsynlighed slipper for at betale knap 2,6 millioner kroner retur.

Patienten blev ad to omgange tilkendt erstatning ved Patienterstatningen i 2017 og 2018, og selv om Region Midtjylland var uenig i afgørelsen og sendte sagen i Ankenævnet for Patienterstatningen, skulle pengene ifølge de daværende regler udbetales til patienten.

At forfølge kravet ville således påføre regionen yderligere udgifter
Dagsorden for møde i Forretningsudvalget

Det fremgår af dagsordenen til mødet i Forretningsudvalget i Region Midtjylland tirsdag.

Derfor fik patienten udbetalt 2.594.759 kroner.

Underkendt i to instanser

Men skæbnen ville, at Patienterstatningens afgørelse efterfølgende blev underkendt i både ankenævnet og Retten i Holstebro.

Dermed stod det ifølge regionen klart, at patienten burde betale de knap 2,6 millioner kroner tilbage.

”I denne sag var det administrationens opfattelse, at sagen var inden for de rammer, hvor der kunne kræves tilbagebetaling, men patienten bestred dette”, står der i dagsordenen.

Patienterstatningen

Patienterstatningen er den myndighed i Danmark, som afgør, om patienter kan få erstatning, hvis de er kommet til skade i sundhedsvæsenet eller har fået bivirkninger ved medicin.

Afgørelserne træffes på baggrund af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet, og erstatningerne udregnes efter erstatningsansvarsloven.

Patienterstatningen tildeler erstatning. Erstatningen finansieres og udbetales af den erstatningspligtige, typisk én af de fem regioner.

Kilde: Patienterstatningen

Patienten havde modtaget pengene i god tro, så for at komme videre med sagen skulle Region Midtjylland nu stævne patienten for at få rettens ord for at have krav på tilbagebetaling.

Sendte faktura på det fulde beløb

Regionens jurister vurderede imidlertid, at regionen næppe kunne inddrive pengene på grund af patientens økonomiske situation.

”At forfølge kravet ville således påføre regionen yderligere udgifter samtidig med, at det selv med en dom blev vurderet, at det var meget usikkert at få pengene igen,” står der i dagsordenen.

Alligevel forsøgte Region Midtjylland at få pengene hjem ved at sende en faktura på 2.594.759 kroner til patienten.

Foreslår at beløbet afskrives

På trods af flere rykkere er pengene aldrig betalt tilbage, og nu er sagen faldet for forældelsesfristen.

Derfor skal Forretningsudvalget i Region Midtjylland i dag tage stilling til, om de knap 2,6 millioner kroner skal afskrives som anbefalet af administrationen.

TV2 Østjylland har talt med kontorchefen på det juridiske kontor hos Region Midtjylland, Tina Leutholtz, der bekræfter forløbet.

Hun oplyser at regionerne fra juli 2018 ikke længere har pligt til at udbetale erstatning efter en afgørelse i patienterstatningen, hvis afgørelsen ankes.

- Lovgivningen blev ændret pr. 1.7.2018, så vi vurderer, at de nye regler har været i kraft så længe, at der ikke længere vil være sager, hvor der kan opstå tilbagebetalingskrav. Vi har ikke kendskab til yderligere sager hos os, skriver Tina Leutholtz.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her