Politikere vil have flere timer - men ansatte på sygehusene arbejder allerede meget

Der mangler hænder i sundhedsvæsnet, og det kan være svært at presse flere timer ud af de allerede ansatte, viser nye tal.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Flere end 100 sygeplejersker deltog mandag morgen i en arbejdsnedlæggelse på sygehuset i Skejby.

Sundhedsvæsenet er presset, og en af de mulige løsninger, som flere politikere har foreslået, er, at man skal forsøge at få flere sygeplejersker til at arbejde på fuld tid.

Påstanden er, at for mange sygeplejersker arbejder på deltid og kunne hjælpe deres pressede kolleger ved at påtage sig flere vagter.

Men den løsning er måske ikke så nem at føre ud i livet.

En opgørelse, som Region Midtjylland har lavet over andelen af ansatte på fuld tid, viser nemlig, at mange allerede arbejder 37 timer om ugen. Det er målt på den samlede medarbejderstab, hvor sygeplejerskerne udgør den største andel.

På Aarhus Universitetshospital gælder det 68,6 procent af de ansatte, mens 86,1 procent arbejder mindst 32 timer om ugen.

På Regionshospitalet i Horsens er 64,3 procent af de ansatte på fuldtid, mens 87,8 procent har mindst 32 timer.

Begrænset potentiale

Ifølge en arbejdsmarkedsforsker betyder det, at potentialet for at hive flere timer ud af de allerede ansatte i Region Midtjylland er begrænset.

- Når 86 procent arbejder mere end 32 timer om ugen, er det begrænset, hvor meget mere man kan få dem til at arbejde. Af dem, der arbejder mindre end 32 timer om ugen, kan man nok få nogen til at arbejde mere, men ikke nødvendigvis alle, siger Bent Greve, professor i sundhedsvidenskab på Roskilde Universitet, til TV2 ØSTJYLLAND og tilføjer:

- Der er et potentiale, men samlet set er det min vurdering, at det ikke er noget stort potentiale.

Formanden for hospitalsudvalget i Region Midtjylland siger da også, at der ikke findes nemme løsninger på personalemanglen.

- At få ansat på fuld tid er ikke nok til at løse manglen på personale, men det kan være en del af løsningen, siger Henrik Gottlieb Hansen (S).

Udvalgsformanden nævner selv arbejdsmiljøet, normeringer og vagttilrettelæggelse som andre steder, hvor regionen kunne sætte ind.

I hele Region Midtjylland er der pt. 32 coronaindlagte.

- Der arbejdes også med at få andre faggrupper ind, hvor det ikke er nødvendigt, at det er en sygeplejerske. Der er ved at være gode erfaringer med rekruttere farmakonomer, fysio- og ergoterapeuter og andre grupper i forhold til ernæring og så videre, siger Henrik Gottlieb Hansen.

Mandag genoptog sygeplejersker på blandt andet Aarhus Universitetshospital arbejdsnedlæggelser for at protestere mod Mette Frederiksen. Statsministeren bad nemlig igen sygeplejerskerne gøre en ekstra indsats nu, hvor coronasmittetallene igen er høje.

Indtil videre har der dog ikke været en stor stigning i indlæggelser, viser tallene fra de østjyske kommuner.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her