Presset lægedækning: Vil have uddannet 800 flere læger
Står det til Det Konservative Folkeparti, skal der uddannes langt flere praktiserende læger for at dæmme op for den udfordrede lægedækning.
Det går ikke, at borgere i byer som Odder, Ry og Grenaa skal spises af med færre muligheder, når det kommer til valg af praktiserende læge.
Det mener Det Konservative Folkeparti, som har foreslået Folketinget en temmelig markant opdimensionering, så der, ifølge partiet, kan uddannes 800 flere praktiserende læger end dem, der allerede er under uddannelse i dag.
- Det er så væsentligt, at alle i Danmark har en praktiserende læge, som de kender, og som kender sine patienter. For det giver en rigtig god lægedækning, siger partiets sundhedsordfører, Per Larsen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Store lokale forskelle
De seneste dage har TV2 ØSTJYLLAND beskrevet konsekvenserne af, at 72 procent af lægeklinikkerne i Østjylland i øjeblikket er lukket for tilgang af nye patienter.
Derfor må lægerne lukke for nye patienter
Når en lægepraksis har mere end 1600 faste patienter pr. lægekapacitet, har praksissen ret til at få lukket for tilgangen af patienter. Hvis patienttallet falder til under 1.550 pr. lægekapacitet, bliver praksissen automatisk genåbnet.
En praksis, der af særlige grunde ønsker et lavere antal tilmeldte patienter pr. lægekapacitet end 1600, kan søge samarbejdsudvalget (regionen) om lukning ved et lavere antal patienter. Dog ikke under 538.
Kilde: Overenskomst om almen praksis. §7, stk. 1, 3 og stk. 5.
Det har mødt kritik fra blandt andre paraplyorganisationen Danske Patienter.
- Det afspejler et problem, som er nationalt. Vi mangler simpelthen alment praktiserende læger, siger vicedirektør hos Danske Patienter, Annette Wandel.
Ikke ambitiøst nok
I forbindelse med økonomiaftalen i 2019 mellem regeringen og Danske Regioner blev der oprettet 350 hoveduddannelsesforløb i almen medicin i 2020 og 2021.
Og selvom det er 100 flere uddannelsesstillinger om året sammenlignet med niveauet i 2018, så mener Det Konservative Folkeparti ikke, at det er ambitiøst nok.
- Vi kan godt uddanne flere praktiserende læger. Det, der har været problemet i mange år, er, at Sundhedsstyrelsens dimensioneringsudvalg, der ikke har ramt den godt nok, siger sundhedsordfører Per Larsen.
Det viser tallene
Der er 237 lægepraksisser i Østjylland.
72 procent af dem er lukket for tilgang af nye patienter.
Der er 349 lægepraksisser i hele Region Midtjylland.
65 procent af dem er lukket for tilgang af nye patienter.
Kilde: Region Midtjylland.
Tallene, TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i, viser, at der er store lokale forskelle. Eksempelvis er der en del klinikker i Aarhus-området, som er åbne for patienttilgang.
Kunne man i princippet ikke udnytte den eksisterende kapacitet bedre i stedet for at bruge penge på at uddanne nye?
- Vi vil gerne have uddannet flere, så vi er helt sikre på, at folk har mulighed for at vælge deres egen læge. Det kan være, de ikke bryder sig om deres læge. Der kan også være et behov for at vælge efter køn og alder og kemi i det hele taget. Og det er også en fordel for lægen, siger Per Larsen.
En opgørelse lavet af Praktiserende Lægers Organisation i 2020 viste, at der er 3326 praktiserende læger med ydernummer i Danmark.
Oplever du, at lægedækningen er mangelfuld, hvor du bor, eller har du et andet tip, du mener TV2 ØSTJYLLAND skal se på, så kontakt din lokalreporter. Du finder alle kontaktoplysningerne her.