10-årige Alexander opfinder sjov guide: - Alle skal se mine yndlingssteder
Tiårige Alexander Grosen er så stolt af sin hjemstavn Samsø, at han har opfundet en app til turister, så alle kan opleve de bedste steder på øen.
For mange af os går sommerferien i år til Los Baghave eller Palma de Sommerhus, eftersom rejserestriktioner på grund af corona gør, at udenlandsrejser sydpå stadig ikke er tilladt.
Det betyder, at turister skal fordele sig i det danske land, og et oplagt sted at feriere er på Samsø. Særligt efter Samsøs borgmester Marcel Meijer (S) onsdag slog fast, at turister er velkomne på øen.
- I skal ikke være i tvivl om, at I altid er velkomne på Samsø, selv om der i en periode har været frarådet at rejse alt for meget rundt i landet, skrev han blandt andet i et brev til alle sommerhusejere på øen.
Og nu er der endnu en grund til at besøge den solrige Kattegatø.
Tiårige Alexander Grosen fra Samsø har nemlig brugt tiden under coronanedlukning til at finde sine absolut yndlingssteder på øen og lave en form for guide til turister - i en app.
- Det går ud på, at man skal fange små trolde, som er placeret rundt på øen, når man kigger i appen. Når man så kommer hen til stedet i virkeligheden, så kan man holde ind på trolden, og så fortæller den alt muligt om det område, man er i, siger Alexander Grosen til TV2 ØSTJYLLAND.
Appen hedder Samsøs Trolde, og når man skal fange troldene, bliver man ført rundt på hele øen. Ifølge Alexander Grosen er der nemlig mange gode historier gemt på øen, som ikke alle kender til:
- Det er tit turister, der kommer herover, og de ved ikke altid alt om Samsø. Men jeg har lært en masse om stederne, nogle af stederne er mine yndlingssteder, og andre steder er der bare en god historie.
- Men alle skal have lov til at se mine yndlingssteder, siger han.
Da landet lukkede ned i marts, fandt Alexander nemlig hurtigt ud af, at det var for kedeligt kun at spille PlayStation, og så kom ideen til hans eget spil. Nu er det også en form for konkurrence mod hans tvillingesøster om, hvem, der kan tjene flest penge:
- Det er et mål at tjene flere penge end min søster, som har en vejbod med ting, fortæller den tiårige.
Som tiårig er det dog ikke nemt selv at lave en helt ny app fra bunden. Heldigvis er hans papfar kyndig it-ekspert. Blandt andet var han med til at starte Just-Eat op tilbage i 2000.
- Selvom Alexander er startet i skole igen, så har vi stadig en times tid om eftermiddagen, hvor vi sidder sammen og udvikler app'en eller sætter nye trolde fri, siger papfar Per Meldgaard til TV2 ØSTJYLLAND.
'Et kærlighedsprojekt'
På Samsø har flere andre kastet sig ud i helt nye projekter under coronakrisen. Blandt andre Charlotte Fenger og hendes veninde Winnie Rasmussen.
De har nemlig gjort det, der på papiret lyder stort set umuligt i disse tider: De har åbnet en ny butik med boligtilbehør og designartikler på Samsø.
- Det er et lille kærlighedsprojekt for os, og vi vil jo bare rigtig gerne i gang, sagde Charlotte Fenger tidligere til TV2 ØSTJYLLAND.
- Vi tager det meget seriøst, men målet er ikke verdensherredømmet. Det er at have noget at hygge sig med uden at have et rugbrødsjob ved siden af.
De er ikke de eneste, der har trodset krisens hårde kår ved at springe ud som iværksættere.
Faktisk har hele 22 personer valgt at gå med iværksætterdrømmen på Samsø i løbet af 2020 - også under coronakrisen. Det viser tal fra e-statistik. I samme periode sidste år var tallet nøjagtigt det samme: 22 nyopstartede på Kattegatøen.
- Tanken er, at vi har skabt noget ud af ingenting. Det giver også noget læring. Det er spændende at udfordre sig selv, og det er angstprovokerende, lyder det fra Charlotte Fenger.
e-statistik
Tallene dækker over nyopstartede virksomheder og er renset for eksempelvis foreninger, dødsboer, holding- og finansielle selskaber. Dog er der ikke taget højde for genstartere.
Ifølge e-statistiks direktør, Kent Nielsen, er der stor forskel på iværksætteriet på landsplan. Samsø er et af de steder, der stadig følger godt med.
- I nogle områder i landet taler vi om 40-50 procents nedgang i forhold til samme tid sidste år. Det er særligt i grænseområdet og de større byer, hvor der har været mange restauranter, sade Kent Nielsen tidligere til TV2 ØSTJYLLAND.