Helene er for broer mellem fastlandet og Samsø: - Vi kan holde liv i øen
Der er mange fordele ved at lave en bro mellem fastlandet og Samsø, mener en samsing. Hun flytter, hvis der ikke sker forandring.
Helene Kjærsgård har boet på Samsø i 20 år.
Og meget har ændret sig, siden hun flyttede dertil.
- Min sjæl er ligesom flagret væk, fordi ting er blevet så besværlige, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Ifølge hende var der gang i en masse ting på øen, da hun flyttede dertil, men nu er meget lukket.
Hun mener, at en kattegatforbindelse, der forbinder Samsø med fastlandet via en bro, vil være til stor gavn for udviklingen på øen.
- Børn behøver ikke blive jaget hjemmefra, bare fordi de skal begynde på en ungdomsuddannelse. Det bliver nemmere at få et arbejde uden for øen og nemmere at komme til behandling på sygehuset, nævner Helene Kjærsgaard som nogle af fordelene.
Forlader øen som teenagers
Hun har selv voksne børn, som i sin tid blev nødt til at begynde på kostskole i Grenå, fordi der ikke er et gymnasium på Samsø. Hun mener ikke, at alle børn er klar til at flytte hjemmefra så tidligt. Og kun få vender ifølge hende tilbage igen.
Derudover har hun selv været igennem et kræftforløb, som har betydet, at hun ofte har skullet med færgen og til behandling på Vejle Sygehus.
Og så mener hun også, at det ville være nemmere at finde et job, hvis der fandtes en bro.
- Jeg kunne have haft en bredere vifte af jobmuligheder, hvis der var en bro til Jylland. Jeg har taget det, der var, siger Helene Kjærsgård.
Ødelægger idyl
Tirsdag talte vi på TV2 ØSTJYLLAND med nogle af modstanderne mod en kattegatforbindelse over Samsø, og det er i den forbindelse, at Helene Kjærsgård har kontaktet os.
En af modstanderne er Hanne Lyksholm og hendes mand. De bor i et grønt område ved Koldby Mølle i den sydlige ende af Samsø, og hendes hjem kan i fremtiden risikere at få en motorvej i baghaven.
- Personligt synes jeg da bestemt ikke, at den skal være i min baghave. Men den skal slet ikke være her på øen, siger Hanne Lyksholm til TV2 ØSTJYLLAND.
Sund og Bælt har besluttet at skrinlægge de planer, der handler om at forbinde Jylland og Sjælland via Djursland. Dermed tyder det på, at en eventuel Kattegatforbindelse vil komme til at involvere Samsø, hvis den bliver til noget.
Samsø Kommunes borgmester, Marcel Meijer (S), er også bekymret over, at en broforbindelse over Samsø nu kommer tættere på.
- Langt de fleste her på øen ønsker ikke en Kattegat-forbindelse. De ønsker ikke en motorvej. Vi lever i landsbyidyl, og prøv så at forestille dig en dobbelt Storebæltsbro i baghaven. Det er jo sådan set det, vi taler om, sagde Marcel Meijer tirsdag til TV2 ØSTJYLLAND.
Vil ikke ødelægge naturen
Helene Kjærsgård mener, at mange ligesom hende er for en kattegatforbindelse over Samsø. Og hun er ikke enig i, at den ødelægger Samsøs særpræg, som modstanderne siger.
Kritikkerne siger, at en motorvej over Samsø vil ødelægge naturen og Samsøs særpræg med mørke, ro og landsbyidyl.
- Jeg siger det ikke for at splitte øen ad og ødelægge naturen. Selvfølgelig skal den ikke gå igennem Nordby bakker og Nordby. Jeg synes, man skal bruge så lidt jord som muligt, siger hun og tilføjer:
- Der er også nogle, der mener, at alting lukker. Men tingene lukker alligevel. Det er pest eller kolera om, hvilke folk du vil have – nogle der går på arbejde eller pensionister eller turister.
Hvorfor flytter du ikke bare fra Samsø?
- Jeg har to skolebørn, og jeg skal ikke nyde noget af at rive dem op. Når de er noget længere oppe i skolen, så flytter jeg, hvis tingene ikke bliver nemmere, siger Helene Kjærsgaard.