DNA-tjek løser skildpadde-gåde
Uddød sumpskildpadde er - uddød
Det var en zoologisk sensation, da der for nogle år siden myldrede en række eksemplarer frem af den europæiske sumpskildpadde i Velling Igelsø i Salten Ådal ved Silkeborg.
Siden 1930 har der været omtalt sporadiske fund af netop denne lille varmeafhængige skildpaddeart i naturen omkring Silkeborg og i det østlige Danmark. Og naturvejleder Jan Kjærgaard fik nyt håb om, at en særlig dansk population af skildpaddearten måske alligevel havde overlevet i hemmelighed i tusindvis af år i den smukke ådal.
Uddød for 2.500 år siden
Den danske udgave af europæisk sumpskildpadde uddøde nemlig officielt for 2.500 år siden, i overgangen mellem bronzealderen og jernalderen da klimaet blev for koldt for den varmeafhængige skildpadde.
Men nu slukker tyske forskere det danske håb med en DNA-test, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Stammer fra sortehavet
Det viser sig nemlig, at de nyere fund alle tilhører en variation af sumpskildpadde, som stammer fra Østeuropa og landene omkring Sortehavet. Med andre ord: De er importeret til Danmark og siden sat ud i naturen, formentlig af ejere, der var blevet trætte af dem.
Den uddøde danske variant kaldes en type 2B, mens de nye fund tilhører type 1, skriver avisen.
Trefoldigt øv!
Naturvejleder Jan Kjærgaard er skuffet over resultatet. Han siger til JP:
- Jeg vil godt udtrykke et trefoldigt "øv", for det havde været fantastisk med en vild dansk bestand af europæiske sumpskildpadder, som havde overlevet i en tidslomme i Midtjylland.
Kan godt yngle i Danmark
Til gengæld mener man, at eksemplarer, som er udsat i Danmark det seneste århundrede, i flere tilfælde har haft held med at yngle. Det har man blandt andet konstateret hos AQUA i Silkeborg, hvor en undsluppen skildpadde lagde æg på en sydvendt skråning og fik levedygtigt afkom.
Kilde: Morgenavisen Jyllands-Posten.