Ekstra vådt år får Gudenåen til at flyde over: Kro drukner lige nu i vand
Der er risiko for, at 2019 kommer til at byde på rekord-meget regn. Lige nu er Svostrup Kro tæt på Silkeborg ved at drukne efter store mængder nedbør.
2019 har været et ekstra vådt år. For normalt falder der i løbet af et helt år 712 millimeter regn i Danmark - og dén grænse oversteg vi allerede i weekenden.
I år er der nemlig faldet 720 millimeter regn, selvom der stadig er ni uger tilbage af året.
Og det mærker de lige nu konsekvenserne af på Svostrup Kro ved Silkeborg, hvor den store mængde nedbør har fået Gudenåen til at gå over sine bredder og dermed oversvømme kroen.
- Jeg må sige, jeg bliver skræmt over det, jeg ser, lyder det fra Kathrine Leth, der er krokone ved Svostrup Kro.
Den seneste uge har hele haven stået under vand. Havemøblerne er ekstraordinært tæt på vandkanten, og når flaget skal hejses, så foregår det i de lange gummistøvler.
Og nedbøren ser ikke ud til at stoppe lige foreløbig. Weekenden byder nemlig på voldsomt vejr med bl.a. en halv måneds regn.
Kroejer: - Vi pumper 800 liter i minuttet
TV2 ØSTJYLLAND var på besøg på Svostrup Kro fredag aften, hvor de - udover de mange gæster - også måtte jonglere med de store mængder vand.
- Det er selvfølgelig en udfordring, men jeg er glad for, at jeg har mange ansatte, der hjælper mig med det, lyder det fra kroejer Dragan Sljivic.
Det er ikke kun haven, der er mærket af vandet. Også i vinkælderen er gulvet fugtigt og i fare for oversvømmelse. Derfor har de sat tre pumper op, der skal holde vandet væk.
- Vi pumper 800 liter i minuttet. Og hvis vi ikke gjorde det, så bliver vores vinkælder oversvømmet, siger Dragan Sljivic.
For at vise hvor store kræfter, der er på spil, slukker Dragan Sljivic et kort øjeblik for to af de tre pumper i kælderen. Og det får vandstanden til at stige 10 cm på få sekunder.
Du kan se øjeblikket i videoen herunder.
Kommunen er opmærksom på problemet
For at sikre kroen mod oversvømmelser i fremtiden, har kroejerne tidligere hævet hele haven med én meter og lavet en sø - men nu drukner kroen altså igen i vand.
- Det her har jeg ikke set før, siger krokone Kathrine Leth.
Silkeborg Kommune er opmærksomme på problemet med oversvømmelserne. Og til næste år håber man at have et it-system klar, som skal være med til at hjælpe med at træffe de rigtige beslutninger.
Er det nok, tror du?
- Det er i hvert fald nok til at kunne dels hjælpe os, der skal gøre noget ved det, til at lave nogle kloge initiativer, fremfor bare at gøre noget, man tror, der virker. Så viden er ret vigtigt for, at vi kan gøre noget derude i praksis også, siger Claus Løwe Klostergård (ALT.), der er formand for klima- og miljøudvalget i Silkeborg Kommune, og tilføjer:
- Og så vil det hjælpe lodsejerene at få det her varslingssystem, så de kan lave nogle initiativer selv i god tid, inden vandet kommer, siger han.