Makabre fund: Nu bliver døde fugle fjernet - og undersøgt
Fødevarestyrelsen vil nu indsamle døde fugle i Silkeborg for at teste dem for fugleinfluenza.
En stribe døde fugle har vakt undren i Silkeborg, men nu kan der være svar på vej.
- Det er naturligvis ikke hver dag, vi ser så mange døde fugle på et sted. Men vi har tidligere set lignende forhold, siger Flemming Kure Marker, der er veterinærchef i Fødevarestyrelsen, VeterinærNord.
Hulda Rothberg har den seneste uge set mindst 14 døde fugle, når hun tager sin daglige tur fra hjemmet på Lupinvej via broen over Silkeborgsøerne og ind til centrum.
De mange døde fugle har gjort Hulda Rothberg bekymret, og hun rakte derfor ud til TV2 Østjylland tirsdag i håb om at blive klogere på de makabre fund.
- Jeg har været bekymret de sidste par dage, for jeg ser flere og flere, sagde Hulda Rothberg tirsdag.
Nu skal fuglene undersøges
Og det er ikke kun Hulda Rothberg, der har undret sig. Naturstyrelsen har kigget på det og sendt sagen videre til Fødevarestyrelsen.
- Vi samler nogle af fuglene op i dag (onsdag, red.) med henblik på at få dem testet for fugleinfluenza, siger Flemming Kure Marker.
Han fortsætter:
- Vi ved, at der er fugleinfluenza blandt vilde fugle, men vi er interesseret i at undersøge, hvor udbredt det er i forhold til vores risikovurderinger, siger Flemming Kure Marker.
Når Fødevarestyrelsen har indsamlet nogle af fuglene til prøvetagning, vil Silkeborg Kommune få besked, og så er det op til den at få de sidste fjernet.
Lad dem være
Flemming Kure Marker har en klar opfordring til silkeborgenserne og andre, der måtte finde døde fugle.
- Man skal lade dem ligge og lade være med at røre ved dem.
Fødevarestyrelsen forventer at have svar på prøverne om cirka en uge.
OPDATERING
TV2 Østjylland har fredag den 9. februar været i kontakt med Fødevarestyrelsen for at høre ind til testresultaterne.
- De anmeldte fugle lå desværre så langt ud i vandet, at det ikke var muligt for vores medarbejder at indsamle dem. Fødevarestyrelsen har bedt Silkeborg kommune rette henvendelse til os, hvis de finder flere døde fugle. I øvrigt er alle velkomne til at melde fund af døde fugle ind via Fødevarestyrelsens app: FugleinfluenzaTip, lyder det fra Flemming Kure Marker.