Pernille mistede tre børn - nu er hendes historie nået til USA
Tre børn nåede Pernille Burgdorf at føde for tidligt og senere begrave.
Ifølge lægerne var der ingen forklaring på, hvorfor fødslerne gik i gang, før børnene var klar til at komme ud i livet.
Men ved et tilfælde kom Pernille Burgdorf i kontakt med en gruppe forskere og blev en del af et projekt, hvor hun som den første nogensinde fik en helt ny type behandling.
Og forrige år kunne hun føde en sund og rask dreng.
Den forskning har nu fanget et amerikansk nyhedsmagasins interesse, og derfor fik Pernille et opkald fra New York.
- Det får da lige ens puls lidt op at banke, men det gør mig enormt glad ind i maven og hjertet, at det nu ikke kun er folk i Danmark, der kan få den viden om det her, siger hun til TV2 Østjylland.
Resultaterne fra Pernille Burgdorf kan i fremtiden redde mange kvinder fra den sorg, hun har været igennem tre gange.
Har behov for retfærdighed
Pernille Burgdorf lider af bakteriel vaginose, og det er med stor sandsynlighed årsagen til, at hun fødte de tre drenge for tidligt.
Da den første dreng døde, blev parret selv opmærksom på lidelsen, men alligevel skulle Pernille Burgdorf gennem yderligere to graviditeter, der endte fatalt, før hun ved et tilfælde kom med i forskningsprojektet.
Her undersøgte lægen, der står bag forskningsprojektet, hende hver måned og indsamlede data.
Samtidig blev Pernille Burgdorf som den første behandlet med raske vaginale bakterier fra en kvindelig donor uden at gennemgå behandling med antibiotika først.
En metode man kender fra tarmpatienter, men den er aldrig blevet brugt hos gravide.
Bakteriel vaginose
Bakteriel vaginose opstår, når der sker en ændring i skedens normale bakteriesammensætning. Det er ufarligt, og mange oplever slet ikke symptomer. Men når man er gravid, kan det være skyld i, at kvinden føder for tidligt eller mister barnet.
Studier har vist, at en skæv sammensætning af bakterier i skeden er koblet til problemer med infertilitet, spontane aborter og for tidligt fødte børn.
Behandlingen er med til at skabe en normal balance af mælkesyrebakterier uden at bruge antibiotika, som kan være skadelig for både den gravide og fostret.
Donor-bakterierne skabte balance i hendes underliv, og den 2. december 2022 fødte Pernille Burgdorf et sundt og rask barn, Erik Mario, med samme læge på fødestuen.
Den viden, de har indsamlet undervejs, kan bruges til at hjælpe andre kvinder i fremtiden.
- Det gør måske, at folk får øjnene op for, at det ikke er en sjælden tilstand, men noget der rammer hver femte kvinde i den fødedygtige alder, og som manden kan være bærer af, siger Pernille Burgdorf.
Derfor vil Pernille også gerne fortælle om det til både danske og udenlandske medier.
Ifølge lægen bag projektet kan forskningen hjælpe kvinder, der er gravide, og kvinder i fertilitetsbehandling med at blive gravide og gennemføre graviditeten.
Flere beskeder om ugen
Det er den forskning, der nu vil blive formidlet videre i mediet Newsweek, der i 2016 havde cirka 100 millioner læsere om måneden.
- Det gør mig enormt glad, at der er et kæmpemedie, der interesserer sig for det. Så kan det være, at der er nogle danske læger, der ser det, og det går op for dem, at der er brug for mere forskning og flere penge på det område, siger Pernille Burgdorf.
Siden hun delte sin historie, er det væltet ind med beskeder fra kvinder, der også frygter sygdommen, men ikke føler sig taget alvorligt.
- Der er kvinder, der skriver til mig flere i ugen, at deres læge ikke vil teste dem, fortæller Pernille Burgdorf.
Forsøger at finde mening i det meningsløse
Pernille Burgdorf følte selv skam og skyld, hver gang hun fødte et barn, der var dødt eller døde kort efter fødsel.
Siden hun delte sin historie i TV2 Østjylland, væltede det ind med reaktioner fra fremmede, og Pernille Burgdorf har også stiftet et fællesskab for kvinder, der har mistet et barn under graviditeten eller i forbindelse med fødslen. Hun har også netop skrevet en bog, der udkommer næste år.
Læs hele historien om Pernilles kamp:
Hun oplevede i forbindelse med sine tab, at sorgen var et stort tabu. Mange ville helst undgå at tale med hende om det.
Den situation skal andre ikke stå i, synes hun - derfor gør hun så meget, hun kan, for at dele ud.
- Mine drenge skal ikke være taget herfra forgæves. Jeg har forsøgt at finde en mening i det meningsløse. Jeg vil gerne hjælpe familier i sorg, siger hun.
Se hele dokumentaren om Pernilles kamp her: