Corona-eksplosion på skole: Far holder børn hjemme stik mod anbefalingerne
Smittetallet på Virring Skole er eksploderet den seneste uge. Masser af elever i de mindste klasser er hjemme - enten med corona eller fordi forældrene vælger det.
Coronasituationen på Virring Skole nær Skanderborg er inden for den seneste uge stukket af.
Ifølge skoleleder Karsten Bo Refsgaard er mellem en tredjedel og halvdelen af alle elever på skolen blevet smittet, og hver dag bliver nye elever føjet til listen.
Særlig slemt er det i de mindste klasser - der, hvor eleverne ikke er vaccineret. På 3. årgang er 24 ud af 40 elever smittet, mens det på 4. årgang er 18 ud af 31 elever.
- Fuldstændig forrykt
På trods af de høje smittetal, er der ikke udsigt til, at skolen lukkes og eleverne sendes hjem. Og det undrer 49-årige Jonas Vestfalen, som har børn i 3. og 5. klasse på Virring Skole.
- Det er fuldstændig forrykt, at der ikke er nogen myndigheder, som går ind og får det stoppet. At vi som forældre selv skal gå ind og gøre noget, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Jonas Vestfalen bor med sin kone og deres tre børn lige uden for Virring. Den ældste går i 8. klasse på Stilling Skole, mens de to yngste altså går på Virring Skole. Eller det vil sige, at de lige for tiden bevidst er holdt hjemme.
- Vi er ikke hysteriske, og vi har overvejet det en del. Vi er nødt til at komme igennem det, men vi skal også have stoppet smittespredningen. Når der er så alvorlig en smitterisiko, som der er nu, hvorfor så tage chancen?
Jonas Vestfalen har et arbejde, som giver ham mulighed for at tilrettelægge sin tid selv, mens hans kone arbejder som sygeplejerske.
- Derfor kan vi gøre det på denne måde, men jeg kan godt forstå, hvis der er mange frustrerede forældre derude, siger han.
Forstår frustrationen
Skoleleder Karsten Bo Refsgaard kan godt forstå frustrationen hos forældrene.
- Jeg kan sagtens forstå frustrationen, men jeg har den ikke selv. Det er sundhedsmyndighederne, som skal vurdere, hvad der er det rigtige at gøre. Jeg kan sådan set godt forstå, at vi skal holde tingene i gang. Hvis det udelukkende handlede om sundhed, så skulle man selvfølgelig lukke ned, men der er også politik i det nu, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Han har syv personer fra personalet hjemme med positive coronaprøver lige nu, og selvom der stadig er undervisning på skolen, så foregår det naturligvis på andre præmisser, end det normalt ville gøre.
På trods af det, er skolelederen tilfreds med de redskaber, der er til at håndtere situationen.
- Vi gør vores bedste for at holde børnene adskilt og for at få en hverdag til at hænge sammen. Fra 0. til 5. klasse er det kontaktlærerne, som er på klassen hele dagen, så de ikke går på tværs. Men det bliver en lidt anden type undervisning, end den ellers ville være. Man begynder for eksempel ikke på nyt stof, når der kun er fem ud af 25 elever i en klasse, siger han.
Karsten Bo Refsgaard oplever stor forståelse fra de forældre, som kontakter ham.
- Vi bliver rost for kommunikationen, når vi kommunikerer med forældre på AULA, men jeg kan godt se på Facebook, at der er lidt muren i krogene over, at skolen ikke bliver lukket, men det er ikke rettet mod os, siger han.
Jonas Vestfalen har heller ikke en finger at sætte på skolens håndtering.
Noget rod
- De gør det jo ud fra de vejledninger, der kommer fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Men det er vendt 180 grader i forhold til, hvordan man gjorde for et halvt år siden. Den hænger på myndighederne og de vejledninger, der er. Logikken er forsvundet i forhold til, hvad man tidligere har gjort. Det er noget rod, men det kan skolen ikke gøre for, mener han.
Han savner information om, hvorfor man gør sådan nu.
- Hvis strategien er, at nu lader vi de små årgange smitte, så vi får flokimmunitet, så meld det ud i stedet for. Lige nu får vi ikke andet at vide, end at børnene må komme i skole, indtil de er testet positiv, og vi kan jo bare se den ene efter den anden blive smittet, lyder kritikken.
Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, som kan træffe beslutning om at lukke eller indføre restriktioner på skoler.
I skrivende stund er der ifølge listen ingen restriktioner på Virring Skole.
I et skriftligt svar til TV2 ØSTJYLLAND skriver Styrelsen for Patientsikkerhed følgende:
"Styrelsen for Patientsikkerhed kan bekræfte, at vi kender til udbruddet på Virring Skole, at vi følger situationen tæt og er i dialog med kommunen. På nuværende tidspunkt er der ikke sundhedsfagligt grundlag for at udstede et påbud."
Torsdag eftermiddag har der været møde i Skanderborg Kommunes sundhedsberedskab.
Lone Vesterman Rasmussen, der er direktør i Skanderborg Kommune, fortæller, at de har drøftet situationen, men at de ikke kommer til at gøre yderligere på nuværende tidspunkt.
- Vi følger situationen i Virring og i resten af kommunen tæt, men i sidste ende retter vi os efter det, som Styrelsen for Patientsikkerhed kommer med. Vi holder selvfølgelig øje med smitteudviklingen, og vi prøver alt, hvad vi kan for at lave så god en smitteopsporing som overhovedet muligt, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.