Efter brand: Nu skal ikonisk hotel genopføres i ny form
I samarbejde med Topas Explorer Group vil ejerne nu bygge et nyt hotel, hvor det 100 år gamle Hotel Julsø stod ved Himmelbjergets fod.
Det var et stort flammehav, der mødte en, hvis man en morgen i slutningen af februar 2020 var på vej til det smukke Hotel Julsø ved Himmelbjerget ved Ry.
Det mere end 100 år gamle hotel stod i flammer, og branden endte med at efterlade hele hotel og restaurant bygningen i ruiner.
Tilbage var kun den 150 år gamle privatbolig, som lå over for hotellet og som ejerne af stedet har boet i de seneste 20 år. Siden branden har de forsøgt at finde den rigtige løsning for, hvad der nu skal ske.
- Det var en voldsom oplevelse. Vi stod lige pludselig i en uvant situation, da hotellet brændte ned, og så måtte vi tænke i nye baner for at se, hvad vi kunne gøre for at komme videre, fortæller nuværende ejer Kristina Junker Ceravolo til TV2 ØSTJYLLAND.
Rejseselskab som partner
Og nu har den søgning givet pote og mundet ud i et samarbejde med rejseselskabet Topas Explorer Group, der har hovedkontor i Ry. De to parter arbejder nu sammen om at bygge nyt på det nedbrændte hotels idylliske placering ud til Julsø.
- Jeg har kendt ejerne i mange år, og da vi kom til at diskutere det her, så så vi, at det kunne være helt fantastisk for os at lave et partnerskab. Vi kunne se alle mulighederne. Det, vi (Topas Explorer Group, læs.) arbejder meget med, er jo bæredygtig turisme, og der ligger Hotel Julsø helt fantastisk i forhold til det, siger Jørgen Sølvsten Nielsen, ejer af Topas Explorer Group.
Rejseselskabet driver i forvejen hoteller i blandt andet Grønland, men Hotel Julsø vil blive det første i Danmark. Det er planen, at gæsterne på det nye Hotel Julsø skal kunne bruge hotellet som base for en lang række friluftstilbud.
Stod ikke til at redde
Det var om morgenen den 28. februar 2020, at det ikoniske hotel stod i flammer. Branden startede i restauranten, og både bar, køkken, festlokale og kiosk brændte ned til grunden.
- Der er kun de offentlige toiletter og vores hus, som står tilbage, lyder det vemodigt fra Pasquale Ceravolo, der ejer hotellet sammen med sin kone Kristina og i mange år har fungeret som kok i restauranten.
- Jeg ved stadig præcis, hvor mine køkkenredskaber er i det køkken. Men bygningen er her ikke mere, siger han og skuer ud over den tomme grund.
Hvor hotelbygningen stod, er der nu kun en bagvæg tilbage, som forhindrer jorden fra bakken, hotellet var bygget delvist ind i, i at skride.
Privatbolig skal være hotel
Pasquale og Kristina Ceravolo har boet lige over for Hotel Julsø i 20 år og begge deres døtre er opvokset her.
Men hvis planerne om et nyt hotel bliver virkelighed, skal familien flytte.
For det kommende hotel skal have 32 værelser og så mange bliver der ikke plads til i den nye bygning.
- For at det er økonomisk rentabelt, bliver det nødt til at have en vis størrelse, forklarer Jørgen Sølvsten Nielsen, ejer af Topas Explorer Group.
Både Pasquale og Kristina er kede af at skulle flytte fra deres 150 år gamle hus med den fantastiske udsigt, men samtidig glæder de sig over de nye udfordringer et nyt og større kommende hotel kan give dem.
- Vi har boet der i over tyve år, så nu skal vi finde en anden dejlig bolig, og det bliver sikkert ret mærkeligt, når vi har været vant til at bo der i så mange år, fortæller hun.
Ikke som det gamle
Det bliver altså ikke en genopførelse af det gamle Hotel Julsø, som ejerne og investoren kommer til at lave.
For selvom den 100 år gamle nedbrændte restaurantpavillon lå en en usædvanlig smuk bygning med fint udskårne træpaneler, så var det ikke en god forretning, at det kun egnede sig til at holde åbent i sommermånederne, lyder forklaringen.
Ejerparret havde den nu nedbrændte hotelbygning til salg i et par år før branden, men de nye planer om et nyt hotel har givet dem blod på tanden i forhold til at fortsætte på stedet.
- Vi havde til salg, fordi vi tænkte, vi på et tidspunkt gerne ville have nye udfordringer efter at have drevet det samme sted i 20 år. Man sælger jo ikke sådan et hotel på et par dage, så vi havde til salg uden at det behøvede være lige nu, vi solgte, forklarer Kristina Junker Ceravolo.
Det kommende Hotel Julsø vil have mere plads end det gamle og rejse sig i trappeform fra søen op ad skråningen i skoven. Ideen er at hotellet skal have mos på ydermurene og græs på taget, så det mere eller mindre går i et med naturen.
Inden arbejdet med det nye hotel kan gå i gang, skal parterne dog først i dialog med Skanderborg Kommune.
- Vi håber, kommunen er positive omkring det, for det vil være trist, hvis der fortsat skulle være tomt her, siger Jørgen Sølvsten Nielsen.
Initiativtagerne forventer, at processen med at søge byggetilladelser vil tage et år. Først derefter kan et eventuelt byggeri gå i gang.